Het orgaan dat achter je onderste twee ribben links zit

Bijgewerkt: 17 februari 2023

Weet jij hoe je lichaam in elkaar steekt? Je hebt er geen probleem mee om je hart, longen of je maag aan te wijzen. Het wordt lastiger wanneer je moet vertellen welk orgaan achter de onderste twee ribben aan de linkerkant zit.

Pijn links onder de ribben

Iedereen krijgt wel eens last van pijn links onder de ribben. Aan de linkerkant bevinden zich verschillende organen. Dit is een deel van de lever (dat voornamelijk rechts zit), de milt, een nier en een gedeelte van de maag. Ook vind je hier de linkerlong en een groot gedeelte van het hart.

Bij pijn links onder de ribben zou je dus aan een van deze organen denken. Dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn want er zijn nog meer dingen die pijn veroorzaken.

De organen die zich hier bevinden

Hieronder zie je welke organen achter de onderste twee ribben aan de linkerkant zitten. Dit zijn dus hele specifieke beschrijvingen.

De zwevende ribben

Je hebt aan elke kant van de wervelkolom 12 ribben. De onderste twee ribben zitten niet aan het borstbeen vast maar wel aan de ruggenwervels. Die onderste twee noem je de zwevende ribben. In totaal heb je vier zwevende ribben: aan elke kant twee.

De dunne darm

Wist je dat de dunne darm ongeveer 5 meter lang is? Bij sommige mensen kan hij zelfs 7 meter lang zijn. De dunne darm ligt tussen de maag en de dikke darm. Voedsel verdwijnt vanuit de maag naar de dunne darm. Uiteindelijk komt het in de dikke darm terecht.

De dunne darm is zo lang dat hij opgerold in je onderbuik ligt. Hierbij loopt een gedeelte achter de onderste twee ribben aan de linkerkant, maar natuurlijk ook aan de rechterkant.

Een aandoening aan de darmen merk je vooral op doordat de stoelgang anders wordt. Ook kun je pijn in de onderbuik krijgen. Deze pijn kan naar de zijkant uitstralen waardoor het lijkt alsof het achter de onderste twee ribben vandaan komt.

De dikke darm

Dan heb je nog de dikke darm die tussen de dunne darm en de endeldarm ligt. Dit gedeelte van het spijsverteringskanaal heeft een lengte van ongeveer 1,5 meter. Hij kan ook wat korter zijn maar zelden langer. De dikke darm ligt om de dunne darm heen en komt hierdoor ook onder en achter de ribben terecht.

Zorgt voor een gezonde darmflora. Er zijn veel supplementen die de darmflora ondersteunen.

De maag

De maag bevindt zich onder het borstbeen. Hij ligt een beetje breed in het lichaam en raakt hierdoor zowel de linker- als rechterkant van de ribben aan. Natuurlijk ligt hij niet tegen de ribben maar ongeveer op deze hoogte. De maag ligt hoger dan de dunne en de dikke darm.

Bij klachten aan de maag voel je dit vooral in het midden, zeker niet aan de linkerkant en al helemaal niet bij de onderste ribben.

De milt in je lichaam

Ieder mens heeft een milt. De belangrijkste functie van dit orgaan is het filteren van bloed. Bacteri├źn worden uit het bloed verwijderd waardoor het afweersysteem goed kan werken. De milt ligt in het bovenste gedeelte van je buik. Dit is aan de linkerkant van het lichaam, achter de maag. De ribben liggen om de milt heen waardoor deze goed beschermd is.

Soms wordt gedacht dat vrouwen de milt op een andere plek hebben zitten. Nee hoor, bij vrouwen zit de milt op precies dezelfde plek als bij mannen.

De linkerlong

Kijk je naar de ribben dan bevinden zich hierachter de longen. Aan de linkerzijde van het lichaam vind je de linkerlong. Aan de rechterzijde natuurlijk de rechterlong. De longen liggen hoger waardoor ze volledig omgeven zijn door de ribben en het borstbeen. Wanneer je pijn links onder de ribben voelt dan komt dit soms door de longen want pijn kan immers uitstralen.

Een groot gedeelte van het hart

Vaak wordt gedacht dat het hart aan de linkerkant van je lichaam ligt maar eigenlijk ligt hij in het midden. Een gedeelte van het hart, het staartje, wijst naar links. Wanneer je een hartinfarct of hartaanval krijgt dan merk je deze pijn aan de linkerzijde op. De pijn kan uitstralen naar de schouder of de arm.

Verschillende spieren

Tussen de ribben vind je verschillende spieren. Tussenribspieren verbinden de ribben met elkaar. Bovendien zorgen ze ervoor dat de ribben afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Dit is tijdens de ademhaling belangrijk.

Vooral de tussenribspieren kunnen voor klachten zorgen. Het gaat dan om een gekneusde, ontstoken of geïrriteerde tussenribspier. De grotere spieren kunnen ook gekneusd raken of scheuren, vaak als gevolg van een trauma.

Zenuwen tussen en achter de ribben

Ook zenuwen kom je achter de ribben tegen, zelfs wanneer het om de onderste twee ribben gaan. Zenuwen zorgen voor gevoel. Wanneer iets beschadigd raakt dan sturen de zenuwen signalen naar de hersenen toe. Zo weet je dat er iets mis is.

De verschillende bloedvaten

Al je organen en weefsels hebben zuurstof en voeding nodig. Daarom zit je lichaam vol met bloedvaten. Je zou het als belangrijke snelwegen en kleine weggetjes kunnen zien, bedoeld voor transport. Bloedvaten transporteren niet alleen zuurstofrijk bloed maar voeren ook afvalstoffen weg.

De gehele borstkast met ribben

De borstkas is een belangrijk orgaan dat de organen in de borstholte beschermt. Bij een valpartij, slag of stoot kunnen de organen niet zomaar beschadigen. Bij een harde klap, zware lichamelijke inspanningen of wanneer je hard hoest kan de borstkas kneuzen. Ook gekneusde ribben kunnen ontstaan.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven