Storing aan de videofoon: het geluid doet het niet meer

Bijgewerkt: 17 februari 2023

Zien en horen wie er aanbelt, steeds meer mensen kiezen hiervoor. Zoiets noem je een videofoon maar het wordt ook vaak als videodeurbel verkocht. Normaal werken dit soort dingen perfect. Doet het geluid van de videofoon het niet meer? We helpen je om dit probleem op te lossen.

Verschil tussen een videofoon en videodeurbel

Voordat we je laten zien hoe je deze storing verhelpt moet je weten wat het verschil is tussen een videofoon en een videodeur. Dit bepaalt namelijk hoe je de storing opgelost.

Een videofoon bestaat uit een buitenpost die naast de deur of bij de poort hangt. In de buitenpost zit een camera en een microfoon. Beeld en geluid wordt naar de binnenpost doorgestuurd. De binnenpost bestaat uit een display dat aan de muur hangt of die je als tafeltoestel hebt.

Een videodeurbel registreert ook beeld en geluid maar doet dit op een andere manier. De bediening van het systeem vindt met behulp van een app op de smartphone of tablet plaats. Overigens is het ook mogelijk om een videofoon met je smartphone te koppelen.

Voltaren warmtepleister werkt bij spierpijn én pijn aan tussenribspiertjes

Geluid van de videofoon doet het niet meer

Je kunt verschillende problemen met je intercom of videofoon ervaren. De meest voorkomende problemen zijn en wazig camerabeeld, vlekken op het beeld of problemen met het geluid. Wanneer het om het geluid gaat dan kan de deurbel zacht klinken, de bezoeker kan jou niet horen of jij hem niet of de spreek/luisterverbinding is slecht.

Wanneer het om een oud systeem gaat

Heb je een videofoon die ouder is dan 15 jaar? Dan heeft het vaak geen zin om de storing te verhelpen. De reparatiekosten vallen ontzettend hoog uit, omdat de onderdelen vaak niet meer verkrijgbaar zijn. In dit soort gevallen is het goedkoper om voor een nieuw systeem te kiezen.

De deurbel gaat niet over of klinkt heel zacht

Wanneer de deurbel niet overgaat dan kan het dat de intercom niet aanstaat. Dat klinkt heel simpel maar vaak is dit wel de meest voorkomende oorzaak. Verder kan het dat de intercom niet goed op de muurplaat is vastgeklikt.

Kijk ook of de hoorn wel goed op de haak zit. Wanneer je hem bij eerder gebruikt niet goed terugplaatst dan werkt de videofoon niet.

Klinkt de deurbel heel zacht? Het geluid of volume kun je zelf instellen. Dit doe je via de binnenunit, aan de zijkant van het apparaat. Zet het volume harder en laat iemand op de bel drukken. Zo controleer je of de deurbel weer hoorbaar is. Wanneer dit nog steeds niet het geval is dan moet je het apparaat na laten kijken.

Je hoort de bezoeker niet

Iemand belt aan en je spreekt tegen de bezoeker. Je ziet dat hij je hoort en dat hij iets terug zegt. Maar je hoort de bezoeker niet. Het geluid van de videofoon is niet altijd defect. Het kan dat je op de binnenunit het geluid uit hebt staan. Controleer dit en zet het eventueel aan.

Soms zit er stof of vuil in de microfoon van de buitenunit. Ga met een stofzuiger naar buiten en zuig de gaatjes van de unit helemaal schoon. Gebruik alleen maar een doek om alles te reinigen. Kijk nu of het probleem is opgelost.

De bezoeker hoort jou niet

Het kan ook andersom het geval zijn: jij hoort de bezoeker wel maar hij hoort niet wat je tegen hem of haar zegt. Ook nu moet je even kijken of het geluid wel aanstaat. Soms helpt het om het hele systeem van de stroom af te halen en weer opnieuw aan te sluiten. In alle andere gevallen is er toch iets kapot en moet je dit na laten kijken.

Meestal gaat het om de indoorunit die effect is. Je moet dit gedeelte vervangen, de outdoorunit kun je gewoon laten zitten.

Wanneer het geluid helemaal niks doet

Als laatste kun je te maken krijgen met een wegvallend geluid. Zowel jij als de bezoeker horen helemaal niks. Kijk eerst of de beide units voorzien zijn van voeding. Eventueel kun je de voeding ervan afhalen en opnieuw koppelen. Soms is dit een goede oplossing voor het probleem.

Kijk ook even naar de keuzeschakelaar en of hier het volume aanstaat. Het kan namelijk dat je dit persoonlijk hebt uitgeschakeld.

Hoor je alleen een zoemend geluid? Maak de draden los en sluit ze weer op de juiste manier weer aan. Controleer dit goed want wanneer je dit verkeerd aansluit dan hoor je geen geluid.

Controleer de bekabeling, het kan dat deze gedraaid of gebroken is. Moet je de bekabeling vervangen? Gebruik dan altijd het goede type en koop een kabel van hoge kwaliteit. Let ook op dat je de maximale lengte van de bekabeling niet overschrijdt. Wanneer de bekabeling te lang is dan treden er sneller storingen op.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven