Gevoelloosheid in gezicht: oorzaken en behandeling

Bijgewerkt: 10 februari 2023

Gevoelloosheid in het gezicht gaat gepaard met een doof en soms tintelend gevoel. Soms is het gevoel in slechts één helft van het gezicht aanwezig, in andere gevallen komt het in het hele gezicht voor. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een infectie of de ziekte van Bell. Ontdek waar een verdoofd gevoel in het gezicht vandaan komt en welke behandeling mogelijk is.

Definitie gevoelloosheid

Wat is gevoelloosheid? De zenuwen in het lichaam registreren aanraking, temperatuur, pijn en nog een aantal zaken. De huid bevat verschillende gevoelige zenuwuiteinden, op sommige plaatsen meer aanwezig dan op andere plaatsen. Langs de linker- en rechterkant van het hoofd lopen deze gevoelszenuwen.

Bij gevoelloosheid geven deze zenuwen gewaarwordingen niet meer door aan de hersenen. Hierdoor worden onder andere druk, temperatuurverschillen en pijn niet meer gevoeld. Er is dan sprake van een verdoofd gevoel.

Klinisch Gevalideerd

Oorzaak gevoelloosheid in gezicht

Er zijn meerdere oorzaken voor gevoelloosheid in het gezicht. Hieronder de meest voorkomende oorzaken en symptomen. Daarnaast een beschrijving van mogelijke behandeling komen en wat is de kans op herstel is.

Ziekte van Bell

De ziekte van Bell wordt ook wel aangezichtsverlamming van Bell genoemd. Het gaat hier om een plotselinge verlamming van de zevende hersenzenuw. Dit is een zeer belangrijke motorische aangezichtszenuw. De ziekte van Bell wordt mogelijk veroorzaakt door een ontsteking. Hierdoor komt de zenuw klem te zitten en kan geen gevoelens meer doorgeven.

Symptomen van de ziekte van Bell zijn een hangende mondhoek en het oog niet meer goed kunnen sluiten. Er ontstaat moeite met praten, proeven en slikken. De zenuw stuurt een spiertje in het middenoor aan dat harde geluid dempt.

Bij de ziekte van Bell kan het oor overgevoelig worden voor te harde geluiden. Er ontstaan soms pijnklachten in het oor. Daarnaast gevoelloosheid in ’t gezicht, de linker- of rechterhelft.

Behandeling bestaat uit het toedienen van ontstekingsremmende medicijnen. Het gaat hier om corticosteroïden, waarmee het herstel bespoedigd wordt. De meeste patiënten zijn binnen enkele weken volledig hersteld.

Bacteriële infectie

Een bacteriële infectie kan de gevoelszenuw in het gezicht aantasten. Er zijn meerdere bacteriële infecties die hiervoor kunnen zorgen. Dit zijn onder andere een infectie aan het gebit, een luchtweginfectie of de ziekte van Lyme. Bij de ziekte van Lyme is er na een tekenbeet een rode of blauw rode vlek zichtbaar. Naar enkele weken ontstaat er een gevoel van griep met koorts en hoofdpijn. Hierna gaat dit over in spierpijn, pijn in het gezicht, een oogontsteking, gevoelloosheid en nog veel meer klachten.

Behandeling van een bacteriële infectie zal vaak uit antibiotica bestaan. Er is helaas geen vaccin dat de ziekte van Lyme of veel andere bacteriële infecties kan voorkomen.

Virale infectie

Ook een virale infectie kan voor gevoelloosheid in gezicht zorgen. De meest voorkomende virale infecties zijn waterpokken en hondsdolheid, klierkoorts of de bof. Een aantal van deze virale infecties maken we als kind mee, waarna er een bescherming tegen dit virus wordt opgebouwd (bof, waterpokken, mazelen). Van hondsdolheid (rabiës) is bekend dat het een aantasting van het gehele centrale zenuwstelsel kan veroorzaken.

Symptomen van een virale infectie kunnen sterk wisselen. Vaak heeft de patiënt koorts, jeuk en tintelingen in het gezicht of weinig tot geen gevoel in een of beide gezichtshelften.

Een virale infectie is niet te behandelen met antibiotica. Wel bestaan er vaccins tegen virale infecties.

Aneurysma: uitstulping van een slagader

Een aneurysma komt vaker voor bij oudere mensen en bij rokers. Er is sprake van een uitstulping of verwijding van een slagader. Dit komt het vaakst voor in de borstholte, in de buikaorta of de kransslagader. Het komt soms ook voor in de hersenen, we spreken dan van een hersen aneurysma. Dit levert gevaar op en kan uiteindelijk tot een hersenbloeding leiden.

Symptomen bij aneurysma is een verdoofd gevoel aan één kant van het gelaat. Soms is er sprake van dubbelzien of hevige hoofdpijn.

Bij een kleine uitstulping bestaat de behandeling uit medicijnen. Is er een ernstige uitstulping of verwijdering aanwezig, dat vindt een operatie plaats.

MS: multiple sclerose

Multiple sclerose wordt ook wel afgekort tot MS. Dit is een auto-immuun aandoening die het centrale zenuwstelsel aantast. Het komt bij ongeveer één op de 1000 mensen voor. Mogelijke oorzaken zijn genetische aanleg en omgevingsfactoren.

Belangrijke symptomen zijn oogklachten, stijve spieren en vermoeidheid. Ook komen coördinatiestoornissen en spasme voor. Daarnaast is er nog een hele lijst van symptomen, waarbij ook een verdoofd gevoel in gezicht bij hoort.

Zowel diagnose als behandeling van MS zijn niet gemakkelijk. De behandeling is vooral gericht op het afremmen van de ziekte. Dit wordt gedaan met behulp van verschillende medicatie.

Beschadiging van de drielingzenuw

Soms ontstaat er schade aan de drielingzenuw oftewel nervus trigeminus. Deze zenuw is verantwoordelijk voor het gevoel in het gelaat. Schade aan deze zenuw wordt ook wel trigeminusneuralgie genoemd.

Symptomen zijn een aanvalsgewijze pijn aan één zijde. Het gaat hier om kortdurende pijnscheuten die ook weer verdwijnen. Er kan ook gevoelloosheid in gezicht optreden.

Met behulp van medicijnen kan de schade behandeld. Worden soms is een operatieve ingreep of punctie nodig.

Overige oorzaken voor een doof of tintelend gevoel

Of het nu om een verdooft of tintelend gevoel of volledige gevoelloosheid gaat: dit heeft altijd een oorzaak. Soms is deze oorzaak heel simpel, zoals een vitaminetekort (vaak B12) of een slechte voeding.

Andere mogelijke oorzaken zijn een goedaardige tumor in de hersenen zenuw, een allergische reactie of hersenletsel. Het komt ook vaker voor bij ernstige bloedarmoede, een verminderde werking van de schildklier of epilepsie.

Bij een beroerte wordt een bloedvat richting de hersenen geblokkeerd. Hierdoor krijgen de hersencellen tijdelijk geen zuurstof. Een van de eerste symptomen is een verdoofd gevoel in het gezicht, maar ook ernstige hoofdpijn en misselijkheid. Medische hulp is absoluut noodzakelijk.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Eén gedachte over “Gevoelloosheid in gezicht: oorzaken en behandeling

  1. Probleem bij mij is vermoeidheid, zeer lenig maar soms verkrampen spieren, pezen of gewrichten die ontsteken, Spastisch column ,soms verminderd gevoel links aangezicht, het gevoel van ijlheid, misselijkheid, en pijnen met krachtverlies. Ik geloof niet dat het fibromyalgie is iemand raad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven