Geen gespreksonderwerpen? Doorbreek de stilte met deze tips

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Een gesprek met een date of een zakelijke afspraak: je wil niet dat er stiltes vallen. Deze stiltes zijn het gevolg van gevoelige onderwerpen, of omdat iemand blokkeert. Soms heeft iemand bepaalde gevoelens en emoties die hij niet wil delen. Geen inspiratie voor gespreksonderwerpen? Met onderstaande tips voorkom je zenuwslopende stiltes.

Wat je moet zeggen om een gesprek gaande te houden

Stiltes tijdens een gesprek voelen ongemakkelijk aan. Veel mensen hebben hier een hekel aan. Ze worden er nerveus van en doen hun best om een gespreksonderwerp te bedenken.

Toch zijn stiltes niet altijd zo slecht. Het is voor de ander een denkpauze, vooral wanneer het om een moeilijk onderwerp gaat. Zolang jullie je er niet bij ongemakkelijk voelen, zijn korte stiltes prima.

Het wordt een heel ander verhaal wanneer de stiltes lang aanhouden. Of wanneer je merkt dat jij of de ander hier nerveus of ongemakkelijk van wordt. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

 • Gevoelens of emoties die jij of de ander niet wil delen
 • Jullie hebben het over een gevoelig onderwerp
 • De ander blokkeert, omdat hij moeite heeft met conversaties
 • Het onderwerp is te moeilijk om over te praten, of van een te hoog niveau
 • Jij of de ander (of iemand binnen de groep) voelt zich onveilig

Wat moet je zeggen om een gesprek gaande te houden? Hieronder enkele goede ideeën en tips.

Wat je écht van je gesprekspartner wil weten

Voordat je aan een gesprek begint, moet je in kaart te brengen waar je interesses liggen. Wat wil je oprecht van de ander weten? Bijvoorbeeld:

 • Je hebt een date en bent nieuwsgierig naar zijn of haar hobby’s, werk of kinderen
 • Bij een zakelijke afspraak wil je weten of de ander mogelijkheid ziet om de diensten uit te breiden
 • Tijdens een gesprek met je werkgever ben je vooral nieuwsgierig naar je carrièrekansen

Zorg dat je de belangrijkste punten in je hoofd hebt zitten. Stel dat het gesprek helemaal stilvalt. Ga dan terug naar hetgeen waarom je het gesprek bent begonnen. Of vraag naar de hobby’s en interesses van de aandacht. Misschien hebben jullie iets gemeen en komt het gesprek direct weer op gang.

Tijdens een date: vraag naar de favoriete reisbestemmingen

Mensen houden van reizen. Er zijn maar weinig personen die een hekel aan mooie vakanties hebben. Kun je geen gespreksonderwerpen bedenken? Begin dan over de favoriete reisbestemmingen. Vraag aan je gesprekspartner wat zijn of haar favoriet is eens denk hierbij ook aan plaatsen die hij/zij wil bezoeken. Deel ook de meest gedenkwaardige reiservaringen.

Tijdens een date is het niet zo slim om over de reiservaringen met je ex te praten. Zeg dus niet dat je geweldige seks met je ex in een tentje in Frankrijk had. Maar wel dat je kampeervakantie in Frankrijk in het water viel door een storm die voorbijraasde.

Lees ook: Zo maak je een man gek van verlangen

Grappige of interessante anekdotes

Je bent ooit eens keihard onderuit gegaan omdat je de vloer per ongeluk met wax hebt gedweild. Of je pakte de hand van een wildvreemde in een winkelbeet, omdat je dacht dat die persoon je moeder was. Foutje, bedankt!

Deel dit soort grappige verhalen tijdens een gesprek. Vooral doen wanneer er akelige stiltes vallen. Met dit soort gesprekken breek je het ijs (opnieuw).

Over het nieuws praten

Er gebeurt ontzettend veel in de wereld. Zit je zonder gespreksonderwerp? Denk na wat er de afgelopen tijd heeft plaatsgevonden. Start een gesprek over een interessant nieuwsartikel, of iets anders dat jouw aandacht trok.

Wees voorzichtig met politieke gebeurtenissen. Iedereen heeft een andere politieke voorkeur. Voor sommigen ligt het heel gevoelig. Wil je toch over politiek hebben, houd het dan oppervlakkig. Maak er zeker geen diepgaande discussie van.


Muziek: altijd een prettig gespreksonderwerp

Een gezamenlijke voorkeur voor bepaalde muziek versterkt jullie band. Maar zelfs wanneer jullie van andere muziek houden, is het fijn om hierover te praten. Praat over favoriete popgroepen, concerten of recente liedjes die uit zijn gekomen. Ook nu weer is het belangrijk om de muziekkeuze van de ander te respecteren.

Technologie, gadgets, apps en andere zaken

Je hoeft geen techneut te zijn om het over technische ontwikkelingen te hebben. Denk maar eens aan een nieuwe app die je ontdekt hebt. Of gadgets waar je helemaal weg van bent. Misschien denk je dat technologie geen goed gespreksonderwerp voor een date of een zakelijke afspraak is. Maar feitelijk kan dit onderwerp altijd en overal.

Stel dat je een date via Tinder hebt gevonden. Dan kun je het bijvoorbeeld over de werking van de app hebben. Maar ook alternatieven.

Heb je een gesprek met je werkgever of een zakenpartner, dan zijn technologische ontwikkelingen goede gespreksonderwerpen. Bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, robots, computers en controlemachines.

Gebruik humor wanneer er stiltes vallen

Wil je een ontspannen sfeer creëren? Gebruik dan wat humor, zonder hiermee te overdrijven. Hieronder enkele zinnen om een gesprek weer op gang te brengen.

 • Stiltes zijn ongemakkelijke momenten waarin onze hersenen een pauze nemen. Is de pauze al voorbij?
 • Ik hoop dat deze stilte een Oscar wint voor ‘Langste pauze in een gesprek’.
 • Ik weet zeker dat de planten in de kamer het ongemak van deze stilte voelen. Laten we ze niet teleurstellen!

Net iets langer stil zijn

Soms weet je echt niet meer wat je moet zeggen. Laat de ander dan de eerste stap zetten. Door met iets langer stil te zijn, is de kans groot dat de ander het gesprek weer op gang brengt. Dit werkt natuurlijk niet wanneer jullie allebei verlegen of teruggetrokken zijn.

Pak je smartphone erbij

Wanneer echt niks helpt, pak je smartphone er dan bij. Niet om uitgebreid met iemand anders te whatsappen, maar blader even door je galerij. Zoek naar wat leuke foto’s en laat deze aan je gesprekspartner zien. Vertel er een verhaal bij.

In geval van nood kan je ook een grappig filmpje op YouTube opzoeken, en hier samen naar kijken. Misschien is dit aanleiding voor een nieuw gespreksonderwerp.

Dit kun je doen bij ongemakkelijke stiltes

Het is niet aan te raden om bij een ongemakkelijke stilte nerveus heen en weer te wiebelen. Friemel ook niet aan je haar of aan je kleding. Het beste kun je de ander kalm aankijken. Dit kan ervoor zorgen dat de ander moet lachen. Wil je toch de stilte verbreken, doe dit dan bij voorkeur binnen 4 seconden. Gebruik hiervoor het juiste gespreksonderwerp.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven