Een grindvloer sealen

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Een grindvloer is opgebouwd uit grindkorrels, verbonden door epoxyhars. Indien vakkundig gelegd gaat deze vloer levenslang mee. Het is niet noodzakelijk om een grindvloer te sealen. Wel is dit vaak beter met het oog op onderhoud. Je beschermt de vloer beter tegen vuil.

Gladde of grove grindvloer

Voordat je begint met een grindvloer sealen, moet je eerst weten welk type vloer je hebt. Een grove grindvloer heeft een structuur die je goed ziet. Dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Dit type vloer past uitstekend bij interieurs met een landelijke inrichting.

Dan heb je nog de gladde grindvloer. Deze heeft een modern en strak uiterlijk. De grindkorrels zijn opgevuld met vulmiddel, met hier overheen een coatinglaag.

Grindvloeren zijn in elke gewenste kleur en design aan te leveren.

Lees ook: Goedkoopste vloer voor een studio of studentenkamer

Situaties waarbij een grindvloer sealen verstandig is

Bij een gladde grindvloer is een goede coatinglaag aanwezig. Hierdoor is het niet nodig om de vloer te sealen. Bij een grove vloer is sealen vaak wel beter. Vuil kan namelijk makkelijk tussen de grindkorrels gaan zitten. Vooral zandkorrels, huisdierenharen en etensresten verdwijnen onopgemerkt in de vloer.

Met stofzuigen krijg je veel van dit vuil weer weg. Maar niet alles, waardoor het vuil zich door de jaren heen opstapelt. De ruimte tussen de grindkorrels is ook een ideale nestplaats voor virussen en bacteriën. Maar ook parasieten zoals vlooien vinden hier een goede verstopplaats. In deze gevallen is een grindvloer sealen een aanrader:

 • Bij een grove grindvloer
 • Aanwezigheid van kinderen of huisdieren
 • Wanneer er veel modder en zand naar binnen wordt gelopen
 • Indien extra hygiëne vereist is

Makkelijker schoon te maken

Een grindvloer sealen voorkomt dat vuil tussen de korrels gaat zitten. Ook is deze vloer makkelijker schoon te maken. Het dweilen van de vloer is na het sealen een peulenschil. Daarnaast is het aan te raden om de vloer eenmaal per jaar met een schrobmachine te reinigen.

Grindvloer sealen: zelf doen

Een bedrijf in vloeronderhoud komt graag de grindvloer sealen. Vaak is dit een flinke investering. Je bent al snel enkele honderden euro’s kwijt, vaker nog lopen de kosten tot boven de duizend euro op. Gelukkig is zelf je grindvloer sealen heel makkelijk.

Stappenplan grindvloer sealen

 1. Kies een sealer die geschikt is voor grindvloeren. Goede producten zijn epoxyhars, waxolie en topgel.

Rust-Oleum EpoxyShield SEALER

 • Gebruik een rol maar of een speciale applicator en mijn hiermee de zielen gelijkmatig over de vloer aan. Werk in secties zodat je alles goed bedekt. Het is belangrijk dat je geen stukken vloer overslaat.
 • Laat de eerste laag volledig drogen. Na een uur is de vloer stofdroog. Toch is hij nog niet geschikt voor een tweede bewerking. Op de verpakking van de sealer staat de totale droogtijd. Zorg dat de vloer tussentijds niet belopen wordt.
 • Breng een tweede laag aan. Dat is bij een grindvloer sealen niet verplicht, maar wel beter. Laat dit opnieuw drogen volgens de aanwijzingen van de fabrikant.
 • Is de vloer gesealed? Bekijk de vloer nauwkeurig. Controleer of de sealer gelijkmatig is aangebracht. Bij gemiste plekken is het belangrijk om deze alsnog te bewerken. Wel kan door deze nabewerking een ongelijkmatig effect ontstaan.
 • Het uitharden van de vloer duurt enkele dagen, met een maximum van een week. Een en ander is afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid. Laat de vloer volledig uitharden voordat je meubels teruggeplaatst of de vloer intensief gebruikt.

De vloer sealen met behulp van vloerverf

In plaats van een sealer kun je ook gebruik maken van transparante vloerverf. Hiermee vul je poriën van de vloer op. Zo komt er geen vuil en vocht in de vloer. Vloerverf heeft ook een egaliserende werking. Hierdoor ziet de vloer er weer mooi en strak uit. Goede transparante verf vergeelt niet.

Wil je de vloer gelijk een ander kleurtje geven? Kies dan voor gekleurde vloerverf. Bijvoorbeeld antraciet, klei, grijs of beige. Kies een kleur die perfect bij je (nieuwe) interieurstijl past.

Histor Perfect Base Beton- en Vloerverf

Vloerverf hecht goed en kan tegen een stootje. Veel merken zijn niet alleen geschikt voor binnen maar ook voor buiten. Kies voor een merk zoals Histor of Flexa, dit is goed dekkende verf. Bovendien vormen verven van deze merken een harde, water- en vuilafstotende seallaag.

Na het sealen

Reinig de gebruikte gereedschappen volgens de instructies van de fabrikant. Is goed reinigen niet mogelijk, breng de gebruikte gereedschappen dan naar het milieupark. Gooi gereedschap met chemische restjes niet zomaar bij het afval.

Zorg dat de sealer op de vloer in optimale staat blijft. Met regelmatig schoonmaken en onderhouden verleng je de levensduur.


De hoeveelheid werk die het met zich meebrengt

Natuurlijk vraagt zelf sealen om de nodige tijd. Maar je bespaart hier ontzettend veel geld mee. Voordat je begint is het belangrijk dat je alle meubels uit de ruimte haalt. Veeg of stofzuig de vloer, maak hem vetvrij en stofzuig opnieuw.

Gemiddeld duurt zelf je grindvloer sealen tussen de 3 en 5 dagen, uitgaande van twee lagen. Kies je voor een enkele laag dan is de vloer na 2 dagen weer bruikbaar (afhankelijk van de omgevingstemperatuur). Belast de vloer de eerste week niet te intensief, hierdoor kunnen er beschadigingen in de seallaag ontstaan.

Grindvloer laten sealen: wat je moet weten

Je kunt er ook voor kiezen om de grindvloer te laten sealen. Schakel hiervoor een bedrijf in dat zich bezighoudt met vloeronderhoud. Vraag vooraf wat offertes bij verschillende bedrijven aan.

Dit zijn de gemiddelde prijzen om een vloer te laten sealen:

 • Siergrind vloer: € 45 tot € 110 per vierkante meter
 • Grindvloer sealen: € 9 tot € 20 per vierkante meter
 • Grindvloer lakken € 7 tot € 15 per vierkante meter

Let op het gebruik van de materialen, en wat het bedrijf voor de totale vloer in rekening brengt. Laat je meerdere vloeren in huis sealen? Dan ben je vaak goedkoper uit wanneer je dit gelijktijdig laten doen.

Vraag altijd naar de kosten voor het sealen van een grindvloer. Er is namelijk verschil tussen sealen of epoxy vloercoating aan laten brengen. In het laatste geval gaat het om een gehele vloerplaatsing, en niet om het sealen van een bestaande vloer.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven