Een geelgroene afscheiding? Dit zijn de oorzaken

Bijgewerkt: 6 februari 2023

Elke vrouw heeft wel eens last van afscheiding, dit is een normaal proces van het lichaam. Deze afscheiding is wit of roomwit van kleur. Een geel groene afscheiding is niet gezond. Dit kan te maken hebben met een infectie of iets waar je helemaal niet bij stilstaat. Is je afscheiding geel, groen of juist geelgroen van kleur? Lees wat hier de oorzaak van is.

Een gele afscheiding komt vaker voor

Het is niet zo dat een gele afscheiding per definitie slecht is. Wanneer de vloeistof ‘naar buiten komt’ heeft het een heldere tot roomwitte kleur. Zodra het in contact met de buitenlucht komt beginnen bacteriën te groeien. Wanneer afscheiding al enige tijd oud is kan het een gele kleur krijgen.

Het kan dus dat je ondergoed een gele streep vertoont, vooral wanneer het is ingedroogd. Maak je hier geen zorgen om.

Vloeibare gelige afscheiding

Het is wat anders wanneer de afscheiding vloeibaar is en een gelige kleur heeft. Dit kan duiden op een infectie. Je hebt bijvoorbeeld last van een bacterie. Let op want het hoeft hier niet altijd om een soa te gaan.

Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met bacteriële vaginose. Hierbij is de natuurlijke balans in je vagina verstoord. Hierdoor kunnen bepaalde bacteriën overheersen: ze groeien harder dan andere schimmels en bacteriën. Gelukkig is bacteriële vaginose niet besmettelijk maar wel hinderlijk.

De symptomen zijn een grijswitte tot gelige afscheiding die niet zo fris ruikt. Ook kan het slijmvlies er opgezwollen of rood uitzien. Soms doet dit ook pijn.

Andere oorzaken van een gelige afscheiding zijn Gonorroe en Trichomonas. Dit zijn twee seksueel overdraagbare aandoeningen.

Oorzaak van een geelgroene afscheiding

Trichomoniasis is een soa en veroorzaakt in veel gevallen een geel groene afscheiding. Dit betekent dat het niet geel is zoals bij ingedroogde vloeistof en ook niet zo groen als gras. De kleur zit hier een beetje tussenin.

Trichomoniasis krijg je door een infectie met de trichomoniasis-bacterie. Dit loop je via onbeschermd seksueel contact op. De symptomen zijn een geelgroene afscheiding met een typische vislucht. De schaamlippen zijn vaak rood en gezwollen en je ervaart pijn bij het plassen. Mannen kunnen ook geïnfecteerd raken en krijgen dan een ontsteking aan de plasbuis. Ook bij mannen doet het plassen pijn en soms is er wat afscheiding zichtbaar.

Deze soa wordt behandeld met antibiotica. Houd er rekening mee dat deze aandoening besmettelijk is. Mogelijk moet je bedpartners informeren over je soa zodat ze zich hier ook op kunnen laten testen.

Gonorroe is een andere veroorzaker van geelgroene afscheiding. De afscheiding lijkt een beetje op pus en heeft een vreemde kleur. Dit is geelgroen maar het kan ook richting het groene gaan. Je loopt de infectie door onbeschermd contact op. Het is heel besmettelijk dus je moet hiermee uitkijken.

Verschijnselen zijn abnormale stinkende afscheiding, jeuk of irritatie, pijn bij het plassen en soms ook ontstekingen op bepaalde plaatsen in het lichaam.

Bij vrouwen kan gonorroe voor onvruchtbaarheid zorgen. Daarom is het belangrijk om deze soa te voorkomen of zo snel mogelijk te behandelen. Het wordt behandeld met antibiotica die middels een spuit in de bilspier wordt gezet.

Een volledig groene afscheiding

Het komt niet zo vaak voor dat de afscheiding volledig groen is. Vaak gaat het toch om een geelgroene afscheiding. Wanneer je vindt dat de kleur richting het groene neigt dan heb je bijna altijd met een soa te maken. Naast gonorroe of trichomoniasis kan het ook om chlamydia gaan.

Vaak merk je niet dat je chlamydia hebt maar kun je anderen wel besmetten. Wanneer je toch klachten krijgt dan merk je dat door pijn of een branderig gevoel wanneer je moet plassen. Ook kun je pijn in de onderbuik voelen. Bij mannen krijgt ongeveer de helft last van klachten zoals afscheiding die groengeel van kleur is en pijn bij het plassen.

Chlamydia wordt behandeld met antibiotica. Hierdoor verdwijnen de klachten binnen een paar dagen tot weken. Wanneer je chlamydia niet laat behandelen dan kan de infectie zich uitbreiden naar de eileiders en de onderbuik. Dit verhoogt de kans op onvruchtbaarheid. Ook kan er chronische buikpijn ontstaan en bij mannen een bijbalontsteking.

Zonder behandeling wordt chlamydia door het lichaam opgeruimd. Bij bijna iedereen is de infectie na drie jaar volledig weg. Bij de helft is de infectie al na een jaar weg.

Geelgroene afscheiding na bevalling

Ben je pas bevallen? Gefeliciteerd maar soms kun je last krijgen van vervelende klachten. Zoals een geel groene afscheiding. Vaak duidt dit op een ontsteking, vooral als zich dit binnen enkele dagen na de bevalling voordoet.

Het kan ook op een soa wijzen, hoewel die kans zo vlak na de bevalling wat kleiner is. Er zijn niet zoveel pas bevallen vrouwen die direct weer contact met hun man of een partner willen. Meestal ligt de focus gedurende de eerste tijd bij de verzorging van de baby.

Wanneer je een vreemde kleur en niet fris ruikende afscheiding hebt is het altijd verstandig om dit even door de huisarts of kraamzorg na te laten kijken.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven