Beste broodmix – zelf brood bakken

Bijgewerkt: 4 februari 2023

Zelf je brood bakken is niet alleen leuk maar ook nog eens lekker en in veel gevallen gezonder. Maak zelf brooddeeg of ga voor de beste broodmix. Deze is geschikt voor de broodbakmachine of voor in de oven. Bekijk hoeveel broodmix je nodig hebt en welk merk echt goed is.

Het gebruik van een broodmix

In een broodmix zitten verschillende ingrediënten. Dit zijn onder andere meel of bloem, gedroogde gist, zout en nog wat ingrediënten. Eigenlijk is deze mix helemaal compleet voor het bakken van de lekkerste broden.

De beste broodmix

Op het gebied van broodbakmixen heb je keuze uit verschillende merken. Sommigen hiervan zijn kwalitatief goed, anderen zijn biologisch en weer anderen juist heel betaalbaar.

Bijvoorbeeld die van de Lidl, hier kost een broodmix omgerekend ongeveer € 1,10 per kilo. Dit is natuurlijk goedkoper dan eentje van het merk Koopmans. Hiervoor betaal je ongeveer € 2,20 per kilo. Twee keer zo duur maar toch kiezen veel mensen hiervoor.

Wat is nu de beste broodmix? Hieronder vind je meer informatie over de beste broodbak mixen. Kijk niet alleen naar het merk maar ook wat je precies met de mix kunt (zie hieronder).

Koopmans – perfecte kwaliteit

Velen gaan toch voor het merk Koopmans. Dit komt omdat dit merk verschillende mixen heeft. Bijvoorbeeld meergranen, volkoren, waldkorn, witbrood en nog veel meer varianten. Zo kun je nog eens kiezen uit verschillende broden.

Het voordeel van Koopmans is dat het echt kant-en-klaar is. De gist zit namelijk in de mix verwerkt. Hierdoor hoef je het brood niet te laten rijzen. Je merkt dit doordat de broodbakmachine eerder klaar is. Maak je een brood in de oven dan vraagt dit ook minder bereidingstijd.

Biologisch broodmix

Het prettige aan biologische broodmix is dat het ambachtelijk gemalen is en geen toegevoegde stoffen bevat. Er zit echt alleen in wat je nodig hebt voor het maken van een lekker brood. Biologische broodmix is misschien wat duurder maar wel een verantwoorde keuze. Bovendien voeg je desgewenst zelf nog ingrediënten toe zoals rozijnen en of noten (erg lekker).

Biologische broodmix bestel je gewoon online. Je bent ongeveer € 2,50 tot € 3 per kilo kwijt. Maar je proeft het verschil, en dat zegt al heel wat. Zeker het proberen waard.

All-in broodmix

Dan heb je nog de all-in variant, en die behoort zeker tot de beste broodmix. Een all-in broodmix bevat niet alleen de bloem (tarwe), gist en zout maar ook boter. De mix is dus direct klaar voor gebruik. Het enige dat je zelf toevoegt is water.

Een all-in gebruik je in de broodbakmachine of in een bakvorm die je in de oven plaatst. Je kunt hem dus op twee verschillende manieren gebruiken. Het is eventueel toegestaan om wat extra boter, eieren of suiker toe te voegen. Houd er wel dan wel rekening mee dat het brood minder hoog zal rijzen.

Deze broodbakmix is verkrijgbaar in verpakkingen van ongeveer 2 kg. Je hebt keuze uit verschillende varianten, van witbrood tot luxe brood of oergranenbrood.

Meel kopen voor een broodbakmachine

Naast de beste broodmix kun je ook alle ingrediënten los toevoegen. Dit vraagt meer tijd en mogelijk ben je ook wat duurder uit. Maar aan de andere kant bepaal je zelf hoe het brood komt te smaken. Ook kun je ingrediënten extra toevoegen of juist weglaten. Wees er wel zeker van dat je voor de juiste verhoudingen gaat.

Waar kan ik het beste meel kopen voor een broodbakmachine? Dit kan bij verschillende supermarkten. Maar let op want niet elke supermarkt heeft ook volkoren tarwemeel in het assortiment. Terwijl je tarwebloem vrijwel overal tegenkomt.

Gist vind je ook in verschillende supermarkten. Meestal gaat het dan om gedroogde gist en dat is prima. Werk je liever met verse gist, kijk dan eens bij de gespecialiseerde supermarkt of de bakkerij. Bij die laatste vind je altijd verse gist.

Wat is het beste meel voor brood?

Witte bloem is flink bewerkt en bevat naar verhouding weinig voedingsstoffen. Het is altijd beter om voor tarwebloem of volkorenbloem te kiezen. Daarnaast heb je verschillende soorten meel:

  • Stevig brood of zuurdesembrood: tarwebloem
  • Grof volkoren brood: volkoren meel
  • Donker meergranenbrood: meergranenmeel
  • Luchtig brood, koekjes of via bad aan
  • Patentbloem
  • Plat brood: durum bloem
  • Glutenvrij brood: sojameel
  • Roggebrood: roggemeel
  • Maisbrood: maisbloem

Je ziet dat je kunt kiezen uit veel verschillende soorten meel. Wat je neemt bepaalt dus het uiterlijk, de geur, smaak en voedingswaarde van het brood.

Tip: bij aankoop van een broodbakmachine krijg je er vaak een receptenboek bij. Hierin staan variaties met betrekking tot broden. Zeker een aanrader.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven