Liefde op het eerste gezicht, bestaat dat wel?

Bijgewerkt: 4 februari 2023

Het was liefde op het eerste gezicht, een uitspraak die je vaak voorbij ziet komen. Uit onderzoek blijkt dat dit zeker mogelijk is. Je kunt namelijk een zeer sterke connectie tijdens de eerste ontmoeting voelen. Toch heeft dit niet direct met het uiterlijk van de ander te maken, hoewel dit zeker meespeelt.

Dit vind je op het eerste gezicht het aantrekkelijkst aan iemand

Liefde op het eerste gezicht bestaat uit aantrekkingskracht. Wederzijdse aantrekkingskracht zorgt ervoor dat de vonk overspringt. Wat vind je op het eerste gezicht het aantrekkelijkst aan iemand? Mannen kijken voornamelijk naar de glimlach en het gebit van een vrouw. Maar ook de ogen kunnen doorslaggevend zijn.

Vrouwen kijken vooral naar de symmetrie van een gezicht. Mensen waarvan het lichaam of het lichaam symmetrisch is worden veel sneller als potentiële partner beschouwd. Binnen 30 seconden weten we of de ander fysiek aantrekkelijk is.

Dit zegt de wetenschap er over

Er is veel onderzoek gedaan naar liefde op het eerste gezicht. Kan dit of bestaat dit? Onderzoekers zijn het erover eens: liefde op het eerste gezicht bestaat daadwerkelijk. Binnen een seconde voel je een verbinding met de ander. Hierdoor ontstaat er een verliefd gevoel. Dus ja, het is bewezen dat liefde op het eerste gezicht daadwerkelijk bestaat.

Hier moet wel een kanttekening bij geplaatst worden. De reactie van je lichaam bestaat niet uit echte liefde maar een reactie op een sterke aantrekkingskracht. De tijd zal uitwijzen of deze aantrekkingskracht uiteindelijk verandert naar echte liefde.

Zo herken je liefde op het eerste gezicht

Je staat oog in oog met iemand en je weet het zeker: dit is de liefde van je leven. Hoe herken je liefde op het eerste gezicht? Je voelt direct een fysieke aantrekkingskracht. Je gaat dus niet uit van iemands karakter want dit kun je binnen een seconde nog niet weten.

Wanneer je iemand direct leuk vindt dan denk je dat de ander over alle kwaliteiten beschikt die hij of zij zou moeten hebben. Dit maakt liefde op het eerste gezicht ook gelijk lastig, want achteraf kan het karakter met die van jou botsen.

De symptomen

Het herkennen kan voor sommigen wat lastig blijven, want gaat het wel om liefde of is er iets anders aan de hand? Hieronder vind je de symptomen van liefde op het eerste gezicht:

  • Vlinders in de buik voelen
  • Blozen
  • Concentratiestoornis
  • Diep oogcontact maken
  • De ander willen aanraken
  • Een gelukzalige stemming
  • Rusteloosheid

De symptomen kunnen heel erg wisselen maar komen grotendeels met bovenstaande kenmerken overeen.

Aanrader: speel het Openhartig spel, de perfecte manier om elkaar beter te leren kennen.

Zo gedraag je je als je verliefd bent

De symptomen van liefde op het eerste gezicht lijken sterk op elke andere verliefdheid. Wanneer de verliefdheid langer blijft aanhouden worden de kenmerken wat duidelijker. Zo kun je last hebben van slapeloze nachten en denk je continu aan de ander. Dit brengt ook op het werk, op school of in de privésituatie concentratiestoornissen met zich mee.

Het ene moment voel jij je gelukkig, het andere moment slaat de twijfel toe. Dit leidt tot wisselende stemmingen. Iemand die verliefd is gedraagt zich hier ook naar. Hij of zij maakt taken niet of slechts gedeeltelijk af, toont wisselende emoties en verliest de interesse in de omgeving.

Bij heftige verliefdheid wordt de eetlust naar de achtergrond verdrongen. Het komt ook regelmatig voor dat iemand die verliefd is wat kilootjes kwijtraakt. Daar komt nog bij dat een verliefd persoon hyperactief is. Hij of zij voelt een brok positieve energie en handelt hier ook naar. Bijvoorbeeld door actief op te ruimen of schoon te maken, te gaan winkelen of te zingen en te dansen.

Het gelijknamige tv-programma

Tussen 1991 en 1997 werd op RTL 4 het tv-programma Liefde op het eerste gezicht uitgezonden. Dit werd gepresenteerd door Rolf Wouters en Caroline Tensen, later werd dit overgenomen door Mike Starink en Carlo Boszhard. Zes vrijgezelle kandidaten moesten zes vragen beantwoorden. Aan de hand van de antwoorden werd duidelijk of er een match met een van de andere kandidaten ontstond.

Bij een match mocht het nieuwe koppeltje een avondje met elkaar uit. Hierna werd besproken of ze ook echt bij elkaar pasten. Wanneer ze uiteindelijk daadwerkelijk bij elkaar pasten dan wonnen de twee een mooie vliegreis.

Lang leve de liefde

Een variant hierop is het tv-programma Lang leve de liefde. Dit tv-programma speelt zich in twee speciale appartementen af. In elk appartement gaan twee singles, die elkaar nog nooit eerder hebben gezien, direct 24 uur samenwonen. Dit kunnen ze verlengen tot 4 × 24 uur. Zijn ze hierna nog steeds samen dan winnen ze een hotelovernachting met zijn tweetjes.

Het programma Lang leve de liefde is in 2020 voor het eerst van start gegaan. De voiceover wordt verzorgd door Henk Blok. Ook in dit programma is te zien dat er soms sprake is van liefde op het eerste gezicht. Aan de andere kant ontstaan binnen de appartementen, tussen de stelletjes, ook vaker irritaties of zelfs flinke ruzies. Dit laat zien dat het karakter van jezelf en van de ander medebepalend voor de liefde is.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven