Bitvavo herstellen van verbinding: oorzaak en oplossing

Bijgewerkt: 19 november 2023

Wil je nét een koop/verkooporder plaatsen, ligt Bitvavo eruit! Op je scherm staat ‘herstellen van verbinding’. Problemen met inloggen regelmatig voor. Dit heeft verschillende oorzaken. Soms ligt het aan je internetverbinding. Maar het kan ook door een storing bij Bitvavo zelf komen.

Regelmatig een storing bij Bitvavo

Het is niet de eerste keer dat Bitvavo met een storing te maken heeft. Het kwam opmerkelijk vaak in het jaar 2023 voor. Op 14 en 15 november 2023 was het zelfs twee dagen achter elkaar raak. 14 november lag het cryptoplatform er ruim vijf uur lang uit. De dag daarop duurde de storing een half uur.

Bij een storing merk je het volgende op:

  • Je kunt niet inloggen of het inlogscherm blijft ‘zoeken’
  • Je ziet de melding ‘herstellen van verbinding’

Tijdens een storing zet Bitvavo de status soms op ‘Onderhoud’. Dit deden ze op de 14e november van 2023. Hierdoor dachten veel gebruikers dat het platform in onderhoud was, iets dat achteraf niet klopte.

Waarom komen er zoveel storingen op het platform voor?

Sommigen denken dat Bitvavo met opzet een storing veroorzaakt. Nee dit is niet het geval! Bitvavo heeft er geen belang bij om gebruikers te weren. Het verdienmodel van dit platform bestaat uit tradingfee’s. Hoe meer er gehandeld wordt, hoe hoger de omzet voor het platform. Gebruikers en handel tegenhouden betekent dat Bitvavo geld misloopt. Ze doen het dus zeker niet om gebruikers te dwarsbomen.

Waardoor worden dit soort storingen dan wel veroorzaakt? Bitvavo doet hier uitgebreid onderzoek naar. Wel valt op dat dit probleem optreedt wanneer de cryptomarkt in beweging komt. Toenemende handel zorgt voor overbelasting van de servers. Dat kan verklaren waarom het platform, zodra het handelsvolume toeneemt, moeite heeft om alles bij te houden.

Wanneer een server ernstig overbelast wordt, gaat hij op ‘zwart’. Oftewel: er ontstaan storingen waardoor sommige, veel en soms alle gebruikers niet meer in kunnen loggen. Maar dat is nog niet alles, ook de actuele cryptokoersen worden mogelijk niet goed weergegeven of bijgehouden.

Handel nu de eerste € 10.000 GRATIS! Meld je aan bij Bitvavo.

Infrastructuur-gerelateerde problemen

De grote storing van 14 november 2023 was volgens Bitvavo een gevolg van infrastructuur-gerelateerde problemen. Wat betekent dit precies?

Bitvavo werkt met een infrastructuurleverancier. Dit is een bedrijf dat diensten levert. In dit geval gaat het om de techniek en het onderhoud van de server. Is er een storing bij Bitvavo, dan kan dit dus door de infrastructuurleverancier veroorzaakt worden. Deze heeft de server(s) niet goed afgestemd op de wensen en eisen van de klant (Bitvavo), of de belasting van de server(s).

Bitvavo herstellen van verbinding: wat je kunt doen

Helaas heb je geen invloed op de werking van dit cryptoplatform. Vind je storingen vervelend en wil je toch kunnen blijven handelen? Verdeel je handelsactiviteiten over verschillende cryptoplatforms. Kies niet alleen voor Bitvavo maar ook voor een van de alternatieven, zoals Kucoin, Binance of het vrij nieuwe Finst.

Heb je nog geen account op andere platforms, dan zit er niks anders op dan te wachten tot de technische problemen bij Bitvavo zijn opgelost. Ondertussen kun je de actuele koersen via een ander platform of een website in de gaten blijven houden. Bijvoorbeeld via coinmarketcap.com. Maak hier een account aan en verzamel je favorieten, zodat je in één oogopslag de koersen ziet.

Houd ook de officiële sociale mediakanalen en de website van Bitvavo goed in de gaten. Hier vind je meer informatie over de huidige status en welke updates je kunt verwachten. Probeer zelf regelmatig in te loggen. Elke minuut heeft geen zin, maar elk half uur even controleren is zeker aan te raden. Vooral wanneer je op het punt staat om crypto te kopen of te verkopen.

Zorgen bij gebruikers over technische problemen

Veel Bitvavo gebruikers maken zich zorgen over de technische problemen die zich steeds vaker voordoen. Ze zijn bang dat hun assets (crypto) of hun euro tegoeden verloren gaan.

Niets van dit alles is het geval. Zowel je crypto als eurotegoeden blijven gewoon behouden. Het platform doet er alles aan om jouw geld te beschermen.

Hoewel Bitvavo geen onderdeel uitmaakt van de depositogarantiestelsels van de EU, bieden ze wel een accountgarantie. Mocht iemand ongeoorloofd toegang tot jouw account krijgen, dan dien je een verzoek om vergoeding in. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan vast:

  • Je account is langer dan 30 dagen geverifieerd en je hebt minstens 30 dagen vóór het incident 2FA ingeschakeld. Is daarnaast is het belangrijk dat je niet zelf deelneemt aan frauduleuze.
  • Bij je verzoek om vergoeding moet je een uitgebreid politierapport indienen.
  • Je komt slechts één keer voor deze vergoeding in aanmerking.
  • Je krijgt maximaal € 100.000 vergoed.

Daarnaast is het belangrijk dat je niet zelf deelneemt aan frauduleuze activiteiten. Omdat je slechts eenmaal van deze garantie gebruik kunt maken, is het belangrijk om hier goed over na te denken. Met een tegoedwaarde van € 200 kun je beter het verlies voor lief nemen, en je accountgarantie opeisen wanneer je tegoed een waarde heeft van € 100.000.

Kan ik een compensatie of schadevergoeding na een storing eisen?

Het gebruik van het handelsplatform van Bitvavo is een gunst, geen recht. Dit betekent dat Bitvavo zelf bepaalt of het nieuwe gebruikers aanneemt, en ook hoeveel. Je mag gratis gebruik maken van het platform. Alleen bij handel betaal je transactiekosten (fee). Dit bedraagt 0,5% van de transactie.

Bitvavo doet er alles aan om het platform goed te laten werken. Wanneer er een storing optreedt is dit voor jou heel vervelend. Maar je kunt hiervoor geen compensatie of schadevergoeding voor eisen. Je betaalt immers geen abonnementskosten.

Het zou wat anders zijn wanneer je bijvoorbeeld € 15 per maand betaalt (€ 0,50 per dag), voor toegang tot het platform. Wanneer je in dit geval door een storing gedurende twee dagen geen toegang zou hebben, dan heb je recht op compensatie van 2 × € 0,50 = € 1.

Conclusie: een storing is heel vervelend en kan vooral bij grote drukte ontstaan. Maar je hebt naar aanleiding hiervan geen recht op compensatie, ook niet wanneer je goede handel door de storing hebt gemist.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven