De ontwikkeling van baby: 1 week zwanger

Bijgewerkt: 3 februari 2023

Weet jij al wanneer je 1 week zwanger bent? Dit kan vaak verwarrend zijn, want de een zegt dat je rekent vanaf de menstruatie en de ander vanaf de bevruchting of de eisprong. Omdat het nooit zeker is wanneer de eisprong plaatsvindt, wordt er gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Verwarrend? Hieronder meer informatie. Daarnaast wil je natuurlijk weten hoe de baby zich ontwikkelt met 1 week zwangerschap.

Wanneer ben ik 1 week zwanger?

De telling van de zwangerschapsduur kan soms voor verwarring zorgen. Want wanneer ben je precies 1 week zwanger? In Nederland is het gebruikelijk om te tellen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. In feite ben je dan dus helemaal niet zwanger.

Dat er toch vanaf die dag geteld wordt, heeft vooral met de medische wereld te maken. Omdat niet precies bekend is wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden, wordt gewoon deze dag aangehouden om te beginnen met tellen.

Hoelang je in totaal zwanger bent

In totaal ben je 9 maanden zwanger oftewel 38 weken. Maar tel je vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie, dan kom je op 40 weken uit. De verloskundige, de huisarts en de gynaecoloog houden deze telling aan. Ga je van jezelf uit, dus vanaf het moment van bevruchting, dan zou je na 1 week veel verder zijn. De artsen zeggen dan dat je 3 weken zwanger bent.

Clearblue is meer dan 99% nauwkeurig vanaf de dag waarop je menstruatie zou moeten beginnen.

Ontwikkeling baby met 1 week zwangerschap (medische telling)

In dit hoofdstuk hanteren we de medische telling, dus gerekend vanaf de eerste dag dat de laatste menstruatie begon. Aan het einde van week 1 ben je 7 dagen zwanger en ga je naar de tweede week toe. De menstruatie is net achter de rug, misschien bloed je nog een beetje na. Dit gaat dan vaak om bruin bloedverlies.

In deze week is er geen sprake van een zwangerschap, omdat er ook nog geen eisprong heeft plaats gevonden. Er is ondertussen wel een hormoon vrijgekomen waardoor een eicel begint te rijpen. De baarmoederwand wordt dikker, zodat deze beter voorbereid is op een eventuele innesteling. De eisprong vindt pas in de tweede week plaats, dus in deze week gebeurt er gewoon nog niet zo heel veel.

Ontwikkeling bevruchte eicel met 1 week zwangerschap (jouw telling)

Wanneer je gaat tellen vanaf de bevruchting, dan ben je 1 week zwanger als de medische wereld zegt dat je 3 weken zwanger bent. Je krijgt dus altijd 2 weken zwangerschap cadeau. In deze week heeft de bevruchting al plaatsgevonden. In week 3 ben je 15 tot 21 dagen zwanger, aan het einde van deze week dus 3 weken oftewel 21 dagen zwanger.

De eisprong vindt vaak ergens rond dag 14 plaats. De bevruchting zou dus ook op dag 14 plaats hebben kunnen vinden, maar ook pas op dag 15, 16, 17 of iets later. Het samensmelten van eicel en zaadcel wordt bevruchting genoemd. Direct na de bevruchting wordt de wand va de eicel ondoordringbaar voor andere cellen, zodat deze niet meer bevrucht kan worden.

Innesteling van de bevruchte eicel

De bevruchte eicel zal zich snel gaan delen. Van 1 cel naar 2 cellen en van 2 naar 4. En zo vermenigvuldigt de eicel zich razendsnel. Ondertussen wordt de eicel naar de baarmoeder getransporteerd. Dit gebeurt door middel van trilhaartjes in de eileiders. De eicel kan zichzelf niet voortbewegen.

De eicel zal zich ongeveer 6 tot 10 dagen na de eisprong gaan innestelen in de baarmoederwand. Omgerekend ben je dan 20 tot 24 dagen zwanger.

Het innestelen kan gepaard gaan met wat licht bloedverlies. Dit merk je vaak op als een roze afscheiding. Soms is het bloedverlies iets meer en lijkt het alsof je lichtjes menstrueert. Hier kan wel eens verwarring over ontstaan. Sommige vrouwen voelen een lichte steek in de buik, andere vrouwen voelen toch wel wat meer. Overigens voelen of merken de meeste vrouwen helemaal niks van de innesteling.

Misschien nog wat vroeg maar wel leuk: scoor zwangerschapskleding. Je groeit sneller dan je denkt.
Assortiment zwangerschapskleding

Zwangerschapsverschijnselen 1 week zwanger

Typische kwalen of klachten die bij een zwangerschap horen noemen we zwangerschapsverschijnselen. Wanneer je niet merkt dat je zwanger bent vallen deze verschijnselen minder vaak op, vooral wanneer je nog maar net zwanger bent. Ga je uit van de medische telling en ben je 1 week zwanger dan merk je helemaal niks van deze verschijnselen omdat je nog niet echt zwanger bent.

Ben je 3 weken zwanger (medische telling) dus 1 week na de bevruchting, dan kan je dus wat bloedverlies opmerken of een roze afscheiding. Ook is het mogelijk dat je hoofdpijn voelt. Veel vrouwen krijgen tijdens de eisprong lichte hoofdpijnklachten.

Dit merk je aan je temperatuur

Gebruik je de temperatuurmethode dan zal de temperatuur die je elke ochtend opmeet niet verlagen tegen het einde van de menstruele cyclus, maar hoger blijven. Ook een ovulatietest, dat het hormoon LH meet, blijft een positieve uitslag geven. Overigens is deze laatste geen goede methode, omdat je immers niet zeker bent van een zwangerschap.

Ook door andere redenen kan een test positief uitslaan. Een zwangerschapstest kan je doen wanneer je 4 weken zwanger ben oftewel 28 dagen. In werkelijkheid ben je dan 2 weken zwanger, gerekend vanaf de bevruchting.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven