Waarmee ontvetten voor schilderen?

Bijgewerkt: 15 juli 2023

Voordat je iets gaat schilderen is het belangrijk dat je de ondergrond ontvet. Zo kan de verf goed hechten. Weet je waarmee je moet ontvetten en wat geschikt is voor hout, metaal of ander materiaal? Het is belangrijk om voor het juiste ontvettingsmiddel te gaan. Maar ook om dit op een goede manier toe te passen.

Schilderen: eerst ontvetten, dan schuren

Iets heeft een nieuw likje verf of lak nodig. De werkwijze is eenvoudig wanneer je gaat schilderen: eerst ontvetten, dan schuren. Onthoud deze volgorde. Wanneer je namelijk eerst gaat schuren dan verdwijnt het vet (en vuil) in de poriën van het hout of de ondergrond. Start dus met een goede ontvetter.

Hiermee ontvetten voor schilderen

Er zijn veel middelen waarmee je kunt ontvetten. Toch wil dit niet zeggen dat elk middel geschikt is. Sommige producten tasten de ondergrond aan. Andere middelen ontvetten niet goed genoeg. Daarom vind je hieronder enkele belangrijke tips en ideeën.

Een goede verfontvetter

Het beste kun je gebruik maken van een goede verfontvetter. Deze is verkrijgbaar van verschillende merken waaronder HG of Super. Dit soort producten verwijdert moeiteloos vet, kleeflagen en andere vervuiling. Het is veilig toe te passen op hout, kunststof, metaal, beton en andere ondergronden.

Bekijk verfontvetters

Meng een gedeelte van dit product met een emmer water. Bij voorkeur warm water, hiermee kun je beter ontvetten Breng nu het mengsel met een spons of verfroller aan. Laat vervolgens de ondergrond goed drogen, dan pas schilderen.

Met terpentine ontvetten

Soms wordt terpentine gebruikt om vet en vuil weg te halen. Dat kan kloppen want dit is hier een prima middel voor. Ga je schilderen? Gebruik dan zeker geen terpentine als ontvetter. Dit komt omdat terpentine van zichzelf al wat vet is.

Het gebruik van thinner

Dan heb je ook nog thinner, iets dat net als terpentine veel gebruikt wordt om verf mee te verdunnen. Het gaat hier om een oplosmiddel op oliebasis. Ideaal voor het reinigen of ontvetten van verschillende ondergronden.

Nadeel van thinner is dat je dit nooit op kunststof mag gebruiken, hiervan lost het op. Bovendien is thinner zeer brandbaar. Bij onvoldoende ventilatie ontstaat er explosiegevaar. In Nederland mag dit product ook niet meer binnenshuis gebruikt worden.

Ontvetten met wasbenzine

Ontvetten gaat heel goed met wasbenzine. Dit oplosmiddel is ook geschikt voor kunststoffen, hoewel ze van wasbenzine een doffe kleur kunnen krijgen. Op zich kun je de ondergrond die je wil schilderen goed ontvetten met wasbenzine, maar beter gebruik je een goede verfontvetter.

Ammoniak

Kun je ontvetten met ammoniak? Dat kan maar is niet geschikt voor (nieuw) schilderwerk. Ammoniak gebruik je eigenlijk voor het ontvetten van ramen en andere huishoudelijke oppervlakken. Wees wel voorzichtig met het gebruik van ammoniak want dit kan in sommige materialen ‘inbijten’.

Ammoniak wordt wel gebruikt voor het ontvetten van reeds geschilderd hout. Wees er dan zeker van dat het hout goed gelakt of behandeld is. Zo niet, dan gebruik je liever geen ammoniak.

Spiritus

Met spiritus kun je heel goed glas ontvetten. Maar ook spiegels of andere glanzende oppervlakten. Spiritus is niet geschikt voor het ontvetten van iets dat je moet schilderen. Gebruik dit zeker niet op hout of kunststof, het zal dan verkleuren of verbleken.

Hoe hout ontvetten voor schilderen?

Wil je hout schilderen, dan moet je dit altijd voorzichtig ontvetten. Het beste gebruik je de eerder genoemde verfontvetter, die is veilig wanneer je het voor verschillende soorten hout gebruikt. Je kunt geen hout ontvetten met afwasmiddel. Sterker nog, door afwasmiddel te gebruiken blijft er zelfs wat vet achter.

Wanneer je hout ontvet dan moet je het eerst goed laten drogen voordat je het schildert. Dit kan enkele uren tot een volle dag duren.

Ontvetten met St Marc

Sommige mensen zweren bij ontvetten met St Marc. Dit is een vloeibare verfreiniger op basis van pijnboomhars. Ook zit er verzeepte olie in. Met dit product kun je uitstekend ontvetten en reinigen. Vooral bedoeld voor houtwerk maar ook voor andere onbehandelde oppervlakken. Na het reinigen met St Marc is het houtwerk direct overschilderbaar.

Voordeel van dit product is dat het geen ammoniak bevat. Bovendien is het 100% biologisch afbreekbaar en bevat een heerlijke dennengeur. Het ideale product.

Tip: het is aan te raden om eerst voor een goede verfontvetter te gaan en hierna nog eens na te reinigen met St Marc. Wanneer je alleen St Marc gebruikt dan kan er stiekem toch nog wat vuil of vet achterblijven.

Ontvetten, schuren, grondverf en aflakken

De juiste volgorde wanneer je wil gaan schilderen:

  • Ontvetten
  • Schuren
  • In de grondverf
  • Aflakken

Na het schuren herstel je eventuele rotte plekken. Vooral bij hout is dit erg belangrijk. Voor grondverf gebruik je vaak één laag, maar het kan best dat je twee lagen moet gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer de ondergrond erg zuigend is. Het aflakken kan in 1-2 lagen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven