Retour HEMA: retourneren of ruilen

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Je hebt iets bij de HEMA gekocht en wil dit retour sturen of in de winkel ruilen. Let op want wanneer je voor retour HEMA gaat, dan maakt het verschil of je online hebt besteld of het in een winkel hebt aangekocht. In dit artikel lees je alles over HEMA retourneren en welke opties je hebt.

Hoe retourneren bij HEMA?

Op HEMA.nl bestel je online en laat je de producten thuis bezorgen. Je hebt ook de mogelijkheid om je bestelling bij een HEMA-winkel af te halen. Met betrekking tot retour HEMA moet je even opletten hoe je het product hebt ontvangen.

Heb je het thuis laten bezorgen? Dan werkt retourneren bij HEMA als volgt:

 • Download het retourformulier en print dit uit
 • Stop het artikel bij voorkeur in de originele doos
 • Stop hier het ingevulde retourformulier bij
 • Maak de doos goed dicht
 • Bezoek een UPS- of DHL servicepunt
 • Geef aan dat het pakket naar de HEMA gestuurd moet worden
 • Neem het verzendbewijs in ontvangst

Heb je thuis geen printer? Dan mag je ook op een briefje de volgende zaken schrijven en in de doos stappen:

 • Naam
 • Ordernummer
 • Reden van retour

Tip: bekijk voordelige printers

HEMA retour via PostNL

HEMA werkt samen met UPS en DHL. Ga je voor een HEMA retour via PostNL? Dat is mogelijk, maar dan moet je wel duidelijk het retouradres aan PostNL doorgeven. Bij UPS of DHL hoef je alleen maar aan te geven dat het pakket naar de HEMA moet, ze hebben de juiste adresgegevens in hun bestand staan.

Niet verplicht om een reden op te geven

Wil je iets aan HEMA retourneren en doe je dit binnen de termijn die HEMA hanteert? Dan ben je niet verplicht om een reden van retour op te geven. De verkoper mag hier wel om vragen, maar je hoeft hier geen antwoord op te geven. Je bent dus niet verplicht om de retourreden op het formulier in te vullen of op een apart briefje te schrijven.

Stuur je iets na 30 dagen* na ontvangst terug? Houd er rekening mee dat dit niet zomaar kan. Wanneer je na deze periode iets retour stuurt dan moet je hier een duidelijk reden voor hebben. Bijvoorbeeld een defect product, waarbij je aanspraak wil maken op de garantieperiode. In dit geval is het ook beter om eerst contact op te nemen met de HEMA klantenservice.

*De wettelijke bedenktijd op online aankopen bedraagt 14 dagen. Een webshop mag in het voordeel van de klant hiervan afwijken.

HEMA retour: de kosten

Wanneer je iets retour stuurt aan de HEMA dan maak je kosten (bezorgkosten). Wanneer je de gehele bestelling retourneert, dan krijg je niet alleen het aankoopbedrag maar ook de verzendkosten teruggestort. Maar wanneer je slechts een gedeelte van de bestelling aan HEMA retour stuurt, dan krijg je geen of slechts een gedeelte van de verzendkosten terug. De gemaakte kosten voor retourneren zijn voor eigen rekening.

Overigens brengt HEMA soms ook verwerkingskosten in rekening. Wanneer je voor minder dan € 10 bestelt en je haalt het in een winkel op, dan brengt de HEMA € 2,50 verwerkingskosten in rekening. Bij een HEMA retour krijg je deze verwerkingskosten eventueel terug.

Kun je bij een andere HEMA ruilen?

Wanneer je iets online bij de HEMA bestelt en wil retourneren, dan mag dit ook door het product terug te brengen naar een HEMA winkel. Producten die je in de winkel koopt kun je alleen naar de winkel terugbrengen, niet per post retourneren.

Kun je bij een andere HEMA ruilen? Ja, dit is gewoon mogelijk. Wanneer je iets bij filiaal A koopt, dan kun je dit bij filiaal B of C retourneren. Het is wel belangrijk dat je de kassabon aan kunt tonen.

HEMA ruilen zonder kassabon

Het kan voorkomen dat je de kassabon kwijt bent geraakt. In sommige winkels kun je ruilen zonder kassabon. Bij de HEMA doen ze hier toch wat moeilijker over. Zonder kassabon kun je bij de meeste HEMA vestigingen geen artikelen ruilen. Hier en daar wordt er wel een uitzondering gemaakt, maar dit heeft dan met verschillende factoren te maken.

Recht op retour in de webshop of in de winkel

Bij de HEMA is het mogelijk om artikelen die je in de winkel koopt te ruilen of retour te brengen. Dit is echter geen consumentenrecht maar een service van de winkel.

Wanneer je in een webshop bestelt dan geldt de wet Koop op afstand. Dit betekent dat je een zichttermijn van 14 dagen hebt. Binnen deze termijn mag je zonder opgaaf van reden het product ruilen of retour sturen. Elke webshop heeft zich aan deze wetgeving te houden, dus ook de HEMA. Overigens hanteert de HEMA een retourtermijn van 30 dagen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

2 gedachten over “Retour HEMA: retourneren of ruilen

 1. Ik begrijp heel goed dat ruilen zonder kassabon een scheef beeld kan geven.
  Alleen begrijp ik niet dat er geen uitzondering gemaakt kan worden, niemand is foutloos en kan fouten maken.
  Waar is de menselijkheid gebleven?
  Bij de Hema in hendrik Ido Ambacht moet je dus niet zijn, ik werd net iets te keurig terecht gewezen dat de manager daar GEEN uitzending maakt, de vorige manager deed het wel maar deze niet.
  Jammer, dat je dan ook nog nageroepen wordt dat ze dit erg betreurt maar het zijn nu eenmaal hun regels.

 2. De service van de Hema wordt er ook niet beter op, sorry dat ik het zeg. Ik wil iets retourneren wat ik online heb besteld. De dichtstbijzijnde mogelijkheid is via post.nl. Ik ben namelijk op dit moment niet mobiel. ik heb contact gehad met de klantenservice. De volgens mij Vlaamse meneer wist niet wie/wat post.nl is. hang nu al 3 kwartier aan de lijn omdat ik nog en vraag heb. Ik heb twee sportbeha’s gekocht voor EUR 23 die te klein zijn maar heb nu de neiging om het maar te laten zitten en de aankoop als mislukt te beschouwen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven