Vrouw met snor en baard: de extreme gevallen

Bijgewerkt: 26 januari 2023

In de middeleeuwen was de vrouw met snor en baard een circus-act. In de jaren 70 en 80 kwam je ze af en toe ook nog op kermissen tegen, ook in Nederland! Inmiddels is het grote taboe met betrekking tot overmatige beharing weggenomen.

Wanneer je als vrouw een snor of baard (of misschien wel beiden) ontwikkelt heeft dit vaak met hormoonproblemen te maken.  Er zijn een aantal dingen die je kunt doen bij overmatige gezichtsbeharing. Bijvoorbeeld bleken, epileren, scheren of harsen. Maar er zijn ook vrouwen die er helemaal geen probleem mee hebben.

Polycysteus ovarium syndroom (PCOS)

Veel vrouwen met een snor en baard hebben last van het polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Hierbij maken de eierstokken te veel mannelijke hormonen aan. Als gevolg hiervan stopt of vermindert de eisprong, word je niet maandelijks ongesteld en groeit er veel haar op het lichaam.

Vrouwen met het polycysteus ovarium syndroom ervaren nog veel meer klachten. En groeit niet alleen meer haar op de kin, de onderbuik en de borsten maar er verdwijnt ook haar bij de slapen en de kruin. Ook kan er overgewicht ontstaan. Verder kun je als vrouw met PCOS last krijgen van veel puistjes in het gezicht.

De oorzaak van PCOS is niet bekend maar het komt soms in bepaalde families vaker voor. Erfelijkheid kan dus zeker een rol spelen.

Met het PCOS POWER FOODS! receptenboek werk je naar een gezondere levensstijl met PCOS.

Vrouw met snor en baard, hoe vaak komt het voor?

Veel vrouwen met overmatige gezichtsbeharing hebben geen volle snor en baard. Soms is er een klein snorretje aanwezig of groeien er haren op de kin. Het komt zelden voor dat er een volle snor en baard aanwezig is zoals bij mannen.

Toch zijn er wel wat vrouwen die een zeer mannelijke snor en baard hebben. Bijvoorbeeld een jonge Britse vrouw die op jonge leeftijd aan PCOS leed. Ze kreeg vanaf haar 11e jaar te maken met baardgroei. Uiteindelijk besloot de vrouw om sikh te worden, dit is een religie waarbij je geen lichaamshaar mag afknippen. Sinds die tijd voelt ze zich hartstikke gelukkig.

Toch is ze niet de meest behaarde vrouw ter wereld. Er zijn jonge meisjes die niet alleen een snor en baard hebben maar lang haar over het gehele gezicht. Bijvoorbeeld Supatra, zij kreeg extra lange beharing als gevolg van een afwijkend gen. Het is niet duidelijk of ze dit van haar moeder of vader geërfd kreeg. Dit meisje staat in het Guinness Book of World Records als meest harige vrouw ter wereld.

Andere oorzaken van baardgroei of een snor bij de vrouw

Een vrouw met snor en baard loopt tegen diverse problemen aan. Het wordt niet overal geaccepteerd en je kunt er vanuit gaan dat je als behaarde vrouw soms wordt nagekeken.

Zoals je eerder hebt kunnen lezen is PCOS hier een grote veroorzaker van punt 85% van de vrouwen met snor en/of baard heeft met dit syndroom te maken. Soms speelt erfelijkheid een rol. Andere oorzaken van overbeharing zijn een ziekte van de bijnieren, overgewicht, het gebruik van anabole steroïden of bijwerking van specifieke medicijnen.

Soms wordt er helemaal geen oorzaak gevonden. Ongeveer 5 op de 100 vrouwen heeft last van overmatige lichaamsbeharing.

Behandeling met behulp van laser

Een snor of baard is weg te scheren maar er kan ook gebruik worden gemaakt van harsen of waxen. Hiermee is de beharing tijdelijk weg maar groeit uiteindelijk wel terug. Bij een behandeling met laser blijft de snor of baard langer weg. Toch kan het gebeuren dat deze uiteindelijk teruggroeit, dit betekent dat de behandeling herhaald moet worden. Vaak gaat het hier om vrij dure behandelingen.

In sommige gevallen wordt een behandeling met laser door de zorgverzekeraar vergoed. Dit is niet altijd het geval. Het is daarom belangrijk om eerst naar de huisarts te gaan, deze zal voor een doorverwijzing zorgen.

Wil je snel en makkelijk van een snor of baard af? Dan zou je het kunnen scheren. Gebruik altijd een scheermesje voor vrouwen.

Hier vind je speciale scheermesjes.

Anticonceptiepil bij veel lichaamsbeharing

Ben je een vrouw met snor en/of baard? Denk dan eens aan het slikken van de anticonceptiepil. Vaak helpt dit bij overmatige haargroei. Toch moet je er rekening mee houden dat dit niet altijd de juiste oplossing is, maar het is zeker het proberen waard.

Elektrisch epileren

Een andere behandelmethode is elektrisch epileren. Hierbij wordt er een klein naaldje in de huid geprikt, precies op de plek waar het haartje groeit. Vervolgens gaat er een beetje stroom door de naald. Als gevolg hiervan laat de haren los en komt met haarzakje en al naar buiten.

Elektrisch epileren duurt vrij lang want elk haartje moet afzonderlijk worden behandeld. Ook is dit een dure behandeling. Vraag vooraf naar de kosten en mogelijkheden met betrekking tot vergoeding. Heb je heel veel lichaamsbeharing dan is elektrisch epileren geen goede keuze.

Eflornithine crème

De huisarts of de dermatoloog kan ook Eflornithine crème voorschrijven. Deze crème zorgt er niet voor dat er geen haar meer groeit maar het vertraagt het groeiproces. Je moet de crème gedurende acht weken gebruiken, dan pas weet je of hij ook werkt. Het nadeel van deze crème is dat je hem zelf moet betalen: hij wordt niet door zorgverzekeraars vergoed.

Er zijn nog wat medicijnen die mogelijk werken zoals spironolacton. Dit medicijn remt de aanmaak van mannelijke hormonen maar heeft wel vervelende bijwerkingen.

Geen behandeling

Als laatste kun je ervoor kiezen om geen behandeling toe te passen maar de haren zelf weg te scheren, te epileren of te waxen. Er zijn ook vrouwen die ervoor kiezen om het gewoon te laten staan. Neem in ieder geval contact op met de huisarts wanneer je in korte tijd plots veel meer haar op het lichaam krijgt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Eén gedachte over “Vrouw met snor en baard: de extreme gevallen

  1. Ik heb er ook last van, sinds m’n zwangerschap. Het is echt vervelend en ik scheer het elke week weg. Gelukkig geen stoppels want het zijn blonde haartjes. Groetjes Lindsey.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven