Zwanger en Chinees, Indisch, Italiaans of Grieks eten

Bijgewerkt: 13 oktober 2023

Je bent zwanger en houdt, net als veel andere mensen, van lekker eten. Mag je Chinees, Indisch, Italiaans of Grieks eten wanneer je zwanger bent? Ja hoor, dat is geen probleem. Wel moet je opletten met het opwarmen van kliekjes. Wanneer dit niet goed gebeurt kun je hier ziek van worden. Ook kun je (gevaarlijke) bacteriën binnenkrijgen bij het eten van rauwe vis, vlees, zuivelproducten of sommige groenten/ fruit.

Dit kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap

Wat mag je wel en niet eten tijdens je zwangerschap? Je bent baas over eigen lichaam, je bepaalt dus zelf wat je eet. Wel zijn er een aantal producten die je tijdens de zwangerschap beter niet kunt eten. Dit komt omdat ze mogelijk bacteriën of parasieten bevatten waaronder toxoplasmose, listeria of salmonella.

Toxoplasmose is een parasiet die vooral in de ontlasting van katten voorkomt, maar ook in rauw of halfrauw vlees. Vroeg in de zwangerschap kan een toxoplasmose-infectie leiden tot een miskraam. Later in de zwangerschap neemt het risico hierop beduidend af.

Listeria is een bacterie die zich op bedorven producten snel vermenigvuldigt. Vooral rauwe melk, rauwe groenten en fruit, zachte kazen, kant-en-klare gerechten maar ook rauwe vis zijn risicoproducten. Bij een listeria besmetting krijg je last van koorts, hoofdpijn, gewrichtspijn en spierpijn. Mogelijk krijg je ook diarree. Ben je hiermee besmet, dan kun je ook het ongeboren kind besmetten, vooral wanneer dit in het derde trimester plaatsvindt. De kans op een vroeggeboorte is dan verhoogt.

Van snelle maaltijdsalades tot zalige chocolate cookies.


Dan heb je nog salmonella, deze bacterie komt in rauwe dierlijke producten voor. Denk hierbij aan eieren, zuivelproducten, kip, varkensvlees maar ook groenten of fruit. Van een infectie met de salmonellabacterie kun je flinke diarree krijgen maar het is ongevaarlijk voor het ongeboren kind.

Uit eten of een maaltijd afhalen, kan dat kwaad?

De buitenlandse keuken ziet er heel anders uit dan de Hollandse keuken. De meest favoriete gerechten komen dan ook uit de Chinese, Indische, Italiaanse of Griekse keuken. Heerlijk om naar een dergelijk restaurant te gaan of hier een maaltijd af te halen. De vraag is of dit kwaad kan wanneer je zwanger bent.

Je kunt zonder problemen naar een Chinees/Indisch restaurant, naar de Italiaan of lekker Grieks bestellen. Zorg er dan wel voor dat je geen rauwe producten eet. Denk hierbij aan rauwe vis of vlees, producten die niet goed gegaard zijn of rauwe groenten. Je mag best aan de ober of kok vragen om alles goed door te verhitten.

Kliekjes niet zomaar opwarmen

Haal je Chinees dan is één ding zeker: je houdt bijna altijd wat over. Ook bij de Italiaan wil je nog wel eens wat overhouden, want een hele pizza of machtig pastagerecht krijgen veel zwangere vrouwen niet in een keer op. Wil je dit bewaren en de volgende dag opwarmen? Zorg dat je kliekjes zo snel mogelijk in de koeling plaatst. Het liefst binnen een uur nadat je het gerecht hebt ontvangen. Door het voedsel snel te koelen voorkom je dat bacteriën zich razendsnel vermenigvuldigen.

De volgende dag wil je kliekjes opwarmen. Dit moet op een minimale temperatuur van 82 °C. Warm je het in de magnetron op, roer het gerecht halverwege het opwarmen dan even goed door. Wanneer je het voedsel in de pan opwarmt blijf je ook goed roeren. Zo weet je zeker dat alles goed verhit wordt.

Gekookte rijst opnieuw opwarmen

Van nature komt de bacterie Bacillus cereus op rijst voor. Deze bacterie kan voor voedselvergiftiging zorgen. Mogelijke klachten zijn buikpijn, diarree en braken. Het Voedingscentrum adviseert om gerechten die je bij Chinese of Indische restaurants afhaalt niet opnieuw te verwarmen.

Magnetronschaal met deksel/ventiel – 1 liter

Ben je zwanger en wil je Chinees eten opnieuw opwarmen, of misschien een rijstgerecht dat je bij de Griek hebt gehaald? Dan zul je die rijst heel goed door moeten warmen. Dit geldt ook voor pastagerechten die je bij de Italiaan haalt. Ook hiervan wordt aangeraden om het niet vaker dan eenmaal opnieuw op te warmen.

Zo zit het met de hygiëne in restaurants

Regelmatig wordt de hygiëne in verschillende restaurants bekeken. In 2017 stonden er meer dan 175 restaurants onder verscherpt toezicht. Dit waren onder andere Italiaans en Aziatische restaurants maar ook veel grillrooms. Uit het rapport bleek dat 40% van de restaurants die onder verscherpt toezicht stonden Aziatisch waren, 18% internationaal, 10% grillroom en nog eens 10% Italiaans. Het rapport is hier te lezen.

Hoe zit het enkele jaren later met de hygiëne in restaurants? De meeste restaurants zijn uit de problemen. Er is niet langer sprake van gebrekkige voedselveiligheid en ook met de hygiëne zit het goed. Tegenwoordig kunnen consumenten zelf bekijken of een horecagelegenheid voldoet aan de voedselveiligheid. Wie de meest recente lijst bekijkt zal zien dat de restaurants die onder verscherpt toezicht staan heel divers maar ook minimaal zijn.

Zwanger en ziek door voedsel

Je bent zwanger en ziek door voedsel, wat moet je doen? In de meeste gevallen ben je niet langer dan een dag ziek. Ook zal het in veel gevallen niet schadelijk zijn voor de ongeboren baby. Tenzij het natuurlijk om een besmetting met toxoplasmose of listeria gaat. Heb je ernstige diarree, moet je veel overgeven en raak je versuft, dan is het altijd belangrijk om even langs de huisarts te gaan. Dit geldt ook bij hoge koorts en wanneer je last krijgt van gewrichtspijn, spierpijn en pijn in de (lage) rug.

Wanneer je last hebt van diarree en/of braken dan kun je uitdrogen. Het is belangrijk om voldoende te blijven drinken. Neem eventueel ORS, hiermee vul je verloren mineralen en zouten aan.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven