Een stinkend dak: 3 bekende oorzaken

Bijgewerkt: 15 juli 2023

Bij warm weer kun je last hebben van een stinkend dak. Ook kan er een stank onder de dakpannen vandaan komen. Dit heeft verschillende oorzaken, van rottend organisch afval tot hete teer. Daarnaast zijn er nog wat andere oorzaken waar je misschien helemaal niet aan gedacht had. Ontdek drie oorzaken voor een dak dat stinkt.

Rottingsproces van organische stoffen

Een van de meest bekende oorzaken van een stinkend dak is de aanwezigheid van organische stoffen. Die worden vooral bij warm weer versneld afgebroken. Tijdens het rottingsproces komen giftige gassen vrij. Dat ga je op den duur ruiken.

Denk maar eens aan de aanwezigheid van dode muizen of ratten in het plafond, onder de dakpannen of misschien wel in de schoorsteen. Verder kunnen er dode vogeltjes liggen. Vooral in het voorjaar komt dit regelmatig voor. Vogels bouwen een nestje onder de dakpannen of misschien wel op of in de schoorsteen. Wanneer jonge vogeltjes uit het nest vallen gaan ze dood en zullen uiteindelijk gaan rotten.

Dit rottingsproces kan ook ontstaan door vochtige bladeren of ander organisch afval. Eigenlijk alles dat uit de natuur afkomstig is (flora of fauna). Wanneer er een nare lucht onder de dakpannen vandaan komt, of je ruikt het op zolder, dan is het belangrijk om te achterhalen of er iets ligt te rotten.

Bitumen dak stinkt

Ook iets dat redelijk vaak voorkomt: een bitumen dak stinkt. Bitumen is een stroperige vloeistof en wordt op basis van aardolie gemaakt. Vandaar de zwarte kleur. Het wordt veel als dakleer gebruikt, voornamelijk bij platte daken. Soms wordt bitumen ook op een licht hellend dak geplaatst.

Een stinkend dak bij warm weer kan zomaar aan bitumen liggen. Dit komt omdat de zon de oppervlaktetemperatuur van het materiaal omhoogjaagt. Er zal dan altijd wat geur van het dak afkomen. Soms gaat bitumen echt stinken. Vaak wordt gedacht dat je teer ruikt maar dat is dus bitumen.

Zowel teer als bitumen ruiken hetzelfde. Goed om te weten: de geur van bitumen is niet schadelijk. Teer mag niet meer op daken worden gebruikt, omdat dit schadelijk voor de gezondheid is. Net als asbestdaken, die zul je niet meer tegen komen.

Wanneer het bitumen dak over op een warme zomerse dag stinkt kun je hier weinig tegen doen. Je zou het hooguit nat kunnen spuiten waardoor de stank een stuk minder wordt.

Tip: met bitumenkit vul je makkelijk scheuren en gaten op. Hecht makkelijk op vochtige ondergronden.

Naar bitumenkit

Stinkend dak door de dakgoot

Vooral na een regenbui kan het dak stinken. Loopt er een dakgoot langs het dak? Grote kans dat de stank hier vanaf komt. De geur is buiten waarneembaar, maar soms ook op zolder of juist in de slaapkamers. Dit is afhankelijk van waar de dakgoot loopt.

Het probleem met een stinkend dak door de dakgoot is dat er sprake is van een verstopping. Of van rottend organisch afval. De enige oplossing is de hele dakgoot schoonmaken, maar ook de afvoerbuizen.

Mocht er sprake zijn van een verstopping dan merk je dat niet alleen aan stank maar ook doordat water overloopt. Vaak zie je dat het water tijdens een heftige regenbui over de rand van de dakgoot loopt. Muren worden nat of er ligt veel water direct onder de dakgoot.

Het kan ook dat de dakgoot lekt. In dit geval gaan bladeren en viezigheid zich ophopen, en dit gaat met warm weer ontzettend stinken. Het mag duidelijk zijn dat de dakgoot om regelmatig onderhoud vraagt. Het is aan te raden om zeker één keer per jaar de dakgoten na te kijken. Doe dit het liefst in het voorjaar, zodat je oude herfstbladeren verwijdert. Maar ook dode dieren en insecten die de strenge winter niet overleefd hebben.

Zo vaak moet je het dak controleren

Veel mensen vragen zich af of een dak onderhoud nodig heeft. Ja, het beste kun je een plat dak twee keer per jaar controleren. En een pannendak eenmaal per jaar. Kijk hierbij of de dakbedekking of de dakpannen niet beschadigd zijn. Controleer ook de dakgoten op lekkages of verstoppingen.

Een bitumendak vraagt wel wat speciale aandacht. Wanneer het in de winter hard heeft gevroren, onder de -10 °C, dan kan het materiaal hard worden en scheuren of versplinteren. Terwijl het in de zomermaanden onder invloed UV-zonlicht juist heel erg zacht kan worden.

De levensduur van een dak

Een stinkend dak kan ook een aanwijzing zijn voor een slechte staat van onderhoud. Houd er rekening mee dat een plat dak met bitumen dakbedekking ongeveer 25 jaar meegaat. Een pannendak heeft een levensduur tussen de 40 en 80 jaar. PVC daken zijn minder sterk en gaan tussen de 20 en 25 jaar mee.

Houd hier rekening mee, want uiteindelijk is het dak aan vervanging toe. Mogelijk haal je hier ook het probleem van stank mee weg.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven