Is het sodabadje achterhaald?

Bijgewerkt: 17 februari 2023

Vroeger werd bij een ontsteking een sodabadje aangeraden. Het zou wondjes reinigen en verzachten. Menig is hiermee opgegroeid, maar ondertussen zijn er andere middeltjes die beter werken. Is het sodabadje achterhaald? Volgens het Rode Kruis zou het sodabad de klachten alleen maar verergeren.

Dit is een sodabadje

Vul een bak of teil met warm water en los hier wat soda in op. Dan heb je een sodabadje. Dit wordt gebruikt voor het weken van een ontstoken vinger of hand, ontstoken teen of voet. Het is ook een huismiddeltje voor het behandelen van een zere elleboog of knie.

Het idee achter een sodabadje is het schoonmaken van een wond en het verweken, zodat dit sneller geneest. Werkt dit ook of is deze methode achterhaald? Dat lees je hieronder.

De invloed van soda

Soda is een minerale stof en wordt verkocht als schoonmaaksoda. Vaak wordt soda verward met baking soda, ook wel zuiveringszout genoemd. Dit laatste is bedoeld om mee te bakken en is tevens een werkzaam bestanddeel van bakpoeder.

Je herkent echte soda aan de kristallenen. Je koopt het gewoon online maar het ligt ook in de supermarkt.

Huishoudsoda (de kristallen) lokken een chemische reactie uit wanneer ze in aanraking komen met zuur. Het werkt zelfs licht bijtend en is daarom ideaal voor het schoonmaken van aangekoekte pannen, glaswerk, het toilet, vloeren en wandtegeltjes. Ook wordt het veel gebruikt voor het ontstoppen van de gootsteen of kalkaanslag in de vaatwasser te voorkomen.

Bij kleine ontstekingen wordt vaak gebruik gemaakt van een sodabadje. Hierbij is het de bedoeling dat je het aangedane lichaamsdeel een kwartier in het warme water met soda laat weken. Dit zou helpen tegen ontstekingen.

Vocht onttrekken

Het werkingsmechanisme van een sodabadje zit hem in de vochtonttrekkende werking. Bij de aanwezigheid van een splinter of een kleine onderhuidse ontsteking kan dit goed werken. De splinter komt naar buiten of pus wordt naar buiten getrokken.

Ontstoken vinger of een nagel

Het sodabadje wordt voornamelijk gebruikt bij een ontstoken vinger of ontstoken teen. Bij veel mensen lijkt dit te werken, maar schijn bedriegt. Het is een feit dat warm water de pijn verzacht. Ook kan het water de huid verweken waardoor ontstekingsmateriaal er makkelijker uitkomt. Maar het is niet zo dat het badje direct ontstekingsremmend werkt. In dat opzicht is het sodabadje achterhaald.

Rode Kruis: sodabadje verergert de klachten

In een Facebookbericht dat door het Rode Kruis is geplaatst is te lezen dat een sodabadje achterhaald is. Het zou ontstekingen alleen maar kunnen verergeren. Is dit daadwerkelijk zo?

Door je hand of voet in een sodabadje te stoppen komen bacteriën in het water terecht. Heb je meerdere wondjes aan de hand of voet? Dan kunnen de bacteriën via het water in andere wondjes terechtkomen. Het klopt dus dat een sodabadje uiteindelijk een bron van besmetting kan zijn. Maar dit hoeft natuurlijk niet.

Wond ontsmetten met Betadine

Bij een wond of snee kun je het beste spoelen met lauw water. Hiermee spoel je niet alleen vuil maar ook bacteriën weg. Hierna de wond de met een steriel gaasje drogen. Vervolgens ontsmetten met Betadine. Hierbij heb je keuze uit Betadine jodium (vloeistof) of Betadine zalf.

Betadine is een middel dat bacteriën, schimmels en virussen doodt dus ideaal ter behandeling van schaafwonden of snijwonden. Gebruik Betadine altijd wanneer er vuil of zand in de wond terecht is gekomen. Maar ook wanneer je in aanraking met dieren bent geweest. Betadine wordt tevens ingezet als voorbehandeling bij kleine operaties of ingrijpen.

Zorg dat je altijd Betadine in huis hebt. De zalf is vooral geschikt voor het verzorgen van brandwonden, schaafwonden en grotere maar oppervlakkige wonden. Zalf blijft namelijk goed plakken waardoor het niet lekt of vlekken geeft. De Betadine vloeistof is meer geschikt voor het behandelen van snijwonden.

Andere middelen om de wond mee te ontsmetten

Er worden heel wat huismiddeltjes gebruikt voor het ontsmetten van wonden. Dit zijn onder andere soda, baking soda, zout, alcohol, azijn en handgel. Ook parfum wordt wel eens gebruikt. Zijn deze middelen goed?

Het is niet aan te raden om een wond met handgel te ontsmetten. Wel kun je handgel gebruiken om de handen schoon te maken. Dit doe je voordat je de wond verzorgt. Azijnzuur wordt vaak gebruikt als ontsmettende oplossing voor wonden. Het gaat dan om azijnzuur 3% spoelvloeistof. Dit is een medisch product en niet te vergelijken met de schoonmaakazijn of azijn dat in het keukenkastje staat.

Kleine wondjes kun je schoonmaken met een fysiologische zoutoplossing. Voeg één theelepel zout aan 250 ml water toe. Dep hier de wond voorzichtig mee. Wondjes met zout ontsmetten is alleen mogelijk wanneer de wond niet te groot of te diep is.

Ontsmet geen wond met alcohol, hiermee beschadig je het wondweefsel. Uiteindelijk zal de genezing veel langer duren. Dus ook geen wodka, hoewel het drinken van wodka pijnstillend werkt. Dat dan weer wel.

Conclusie sodabadje bij acute wonden en ontstekingen

Vroeger was het vrij gebruikelijk om bij acute wonden of een langdurige ontsteking het lichaamsdeel in een sodabadje te weken. Volgens de nieuwe richtlijnen wordt dit ontraden. Dit geldt niet alleen voor soda maar ook voor Biotex of badjes met andere huishoudelijke reinigingsmiddelen.

Dit soort middelen vergroot de kans op infecties of verergering van de klachten. Daarnaast kunnen huishoudelijke reinigingsmiddelen ervoor zorgen dat de genezing vertraagt. Het advies is dan ook om geen sodabadje te nemen.

Dit geldt niet alleen voor mensen maar ook voor (huis)dieren. Wonden en ontstekingen bij dieren moeten niet met een sodabadje behandeld worden. Hier zijn veel andere en betere middelen voor beschikbaar.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven