Schimmel uit een kinderwagen verwijderen

Bijgewerkt: 14 oktober 2023

Niet zo handig, de kinderwagen op een vochtige plek neerzetten. Binnen enkele dagen kunnen er grote schimmelplekken inzitten. Die krijg je niet zomaar weg. Schimmel ziet niet alleen lelijk uit, het is ook slecht voor de gezondheid van je baby of kind. Het is dus belangrijk om schimmel uit een kinderwagen te verwijderen.

Hoe schimmelaanslag ontstaat

Schimmels houden van een vochtige en warme omgeving. Bij een hoge luchtvochtigheid kunnen schimmels goed groeien. Maar ze hebben voedingsstoffen nodig. Schimmels zijn niet zo kieskeurig: ze doen het goed op hout, papier, stof of voedselresten.

Als de omstandigheden gunstig blijven, kunnen schimmels door blijven groeien en zich verspreiden. Dit zie je bijvoorbeeld in vochtige badkamers, waar hele muren zwart zien van de schimmels.

Universele Regenhoes
Kinderwagen tassenhaakjes

Schimmel in een kinderwagen

Schimmelaanslag komt redelijk veel op kinderwagens voor. Iets wat zeer ernstig is, want dit is slecht voor de gezondheid van je kindje.

Schimmel in de kinderwagen ontstaat wanneer de wagen vochtig wordt, bijvoorbeeld door regen of het morsen van dranken. Wanneer de stof niet voldoende kan drogen, krijgen schimmels de kans om te groeien.

Dit gebeurt ook wanneer de kinderwagen in een vochtige ruimte staat. Bijvoorbeeld het schuurtje of de garage, met onvoldoende luchtcirculatie.

Het kan ook dat je de wandelwagen grondig hebt schoongemaakt, maar dat je hem vervolgens vochtig opslaat. Ook weer een oorzaak van het ontstaan van schimmelaanslag.

Hoe schadelijk is schimmel voor de gezondheid?

Langdurige blootstelling aan schimmel is schadelijk voor de gezondheid. Bij sommige kinderen veroorzaakt dit allergische reacties. Een allergie is herkenbaar aan niezen, een loopneus, jeukende ogen en huiduitslag. Ook komen soms ademhalingsproblemen voor.

Wanneer je kindje vaak schimmelsporen inademt, kan dit voor astma zorgen. Of bestaande astma verergeren. Schimmel draagt ook bij aan de ontwikkeling van bronchitis of andere luchtweginfecties.

Sommige schimmelsoorten veroorzaken infecties, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Bekende schimmelinfecties komen voor op de huid, de nagels en de inwendige organen zoals de longen.

Wist je dat bepaalde schimmels giftige stoffen produceren die zeer schadelijk zijn? Bijvoorbeeld de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum). Juist de zwarte schimmel komt vaker op kinderwagens voor.

Schimmel uit een kinderwagen verwijderen

Het is altijd beter om schimmelaanslag te voorkomen. Maar wanneer schimmel al in de kinderwagen zit moet je dit zo snel mogelijk verwijderen. Hieronder enkele tips om schimmel uit een kinderwagen te krijgen.


Tip 1: draag beschermende handschoenen en een masker

Voordat je schimmel weghaalt is het aan te raden om beschermende handschoenen te dragen. Draag ook een masker voor de mond en neus. Hiermee voorkom je dat je schimmelsporen inademt.

Maak de kinderwagen altijd buitenshuis schoon. Het is namelijk niet de bedoeling dat schimmelsporen zich in je huis verspreiden.

Tip 2: losse schimmel wegvegen

Neem een borstel of doek en veeg voorzichtig losse schimmel weg. Hiermee haal je in ieder geval de bovenste laag weg. Zit schimmel al langer in de kinderwagen, dan zul je merken dat er nog steeds zwarte, bruine of grijze plekken achterblijven.

Gebruik eventueel een stofzuiger met HEPA-filter om schimmelsporen op te zuigen. Dankzij het speciale filter komen schimmelsporen niet opnieuw in de ruimte terecht.

Tip 3: schoonmaken met warm water en milde zeep

Wanneer je de eerste schimmel hebt weghaalt, maak je een sopje van warm water en milde zeep. Bijvoorbeeld groene zeep. Neem een borstel en schrob de aangetaste gebieden van de kinderwagen schoon. Let op dat je de stof niet beschadigt.

Tip 4: in de zon drogen

Wanneer je schimmel van de kinderwagen hebt verwijderd, is het belangrijk dat je de stof geheel laat drogen. Doe dit bij voorkeur in de zon. UV-stralen doden schimmelsporen en verwijderen schimmelgeur.

Tip 5: verwijderbare bekleding wassen

Is de bekleding van de kinderwagen verwijderbaar? Maak het los en was het volgens de aanwijzingen op het etiket. Hierna de bekleding goed in de zon laten drogen.

Stop de bekleding van de kinderwagen nooit in de droger. Dit kan smelten of ernstig krimpen. Bovendien kan ook de droger hiervan kapotgaan.

Andere middelen om schimmel uit een kinderwagen te krijgen

Bij niet al te diepe schimmelplekken werken bovenstaande tips goed. Maar het kan gebeuren dat er nog steeds schimmelplekken achterblijven. Onderstaande middeltjes helpen mogelijk beter.

  • Azijn oplossing: gelijke delen water en witte azijn.
  • Baking soda: een pasta van baking soda en water.
  • Baking soda met witte azijn: extra sterk bij het verwijderen van schimmelvlekken.
  • Citroensap: verse citroen.
  • Stoomreiniger: om schimmel te doden.

Het gebruik van chloor of schimmelreiniger

Wees voorzichtig met het gebruik van agressieve middelen om schimmels te verwijderen. Chloor en schimmelreinigers zijn zeer effectief, maar je moet ze niet op de bekleding van de wandelwagen gebruiken. Hier tast je de stof of de bekleding mee aan. Bovendien zijn de dampen bij inademing giftig.

Eerste hulp bij ernstige schimmel

Als de schimmel ernstig is, gebruik de kinderwagen dan niet! Overweeg om een professionele reinigingsdienst in te schakelen. Dit brengt extra kosten met zich mee, maar is wel noodzakelijk. Heb je geen budget voor een reinigingsdienst? Overweeg dan de aankoop van een nieuwe of andere tweedehands kinderwagen.

Voorkomen dat schimmel terugkeert

Het schoonmaken van de kinderwagen vraagt veel tijd. Je wil niet opnieuw schimmel op de bekleding tegengekomen. Met de volgende tips blijft de kinderwagen vrij van schimmel en stof.

  1. Maak de kinderwagen na elk gebruik schoon. Veeg stof en etensresten met een borstel weg, of gebruik de stofzuiger.
  2. Maak de bekleding eenmaal per week schoon met een vochtig doekje. Laat vervolgens de bekleding goed aan de buitenlucht drogen.
  3. Met de wandelwagen door de regen gelopen? Laat de wandelwagen uitgeklapt drogen, bijvoorbeeld binnenshuis of onder een overkapping.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven