Opvolgmelk 2 en 3, onzin of nuttig?

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Opvolgmelk is melk bedoeld voor baby’s vanaf zes maanden oud. Het volgt de borstvoeding of de zuigelingenvoeding op. Nummer 2 is voor kinderen van 6 tot 10 maanden en nummer 3 voor kinderen van 10 tot 12 maanden oud. Is opvolgmelk onzin of nuttig? Hieronder lees je er meer over.

Wat is opvolgmelk?

De ideale situatie: baby krijgt borstvoeding. In borstvoeding zitten alle stoffen in de juiste samenstelling die het kind nodig heeft. Wanneer borstvoeding niet mogelijk is, kun je als alternatief kunstmatige zuigelingenmelk (flesvoeding) geven.

Gelukkig hebben wij in de westerse landen die luxe: in ontwikkelingslanden is er geen zuigelingenvoeding. Hier sterven veel kinderen dan ook, doordat de kwaliteit van de borstvoeding soms ziekmakend is.

Zuigelingenvoeding tot 6 maanden

Zuigelingenvoeding voor 0 tot 6 maanden is de beste keus wanneer de moeder geen borstvoeding geeft. Er zijn verschillende merken van, waardoor het aanbod vooral binnen Europa zeer groot is. Fabrikanten, maar ook consultatiebureaus, artsen en deskundigen, mogen ouders nooit een bepaald merk aanreiken. De keuze ligt volledig bij de ouders zelf.

Om die reden mag er ook nooit reclame worden gemaakt voor zuigelingenvoeding nummer 1 (0-6 maanden). Ook een proefverpakking mag niet worden weggegeven.


Opvolgmelk is de melk die je na de eerste zes maanden geeft. Vaak blijven ouders bij het merk van hun keuze, maar overstappen naar een ander merk kan ook.

Is opvolgmelk nuttig of onzin?

De vraag die velen bezighoudt: is opvolgmelk nuttig of onzin? De meeste moeders stopen met borstvoeding geven als het kindje zes maanden oud is, soms zelfs al eerder. Uit onderzoek blijkt dat borstvoeding het beste tot de leeftijd van twee jaar gegeven kan worden. Maar in onze huidige samenleving past dit niet altijd.

Enerzijds is het soms onmogelijk door verplichtingen zoals werk, anderzijds krijgen moeders die langer dan zes maanden borstvoeding geven helaas wel eens kritiek. Daarom wordt er vaak overgestapt op opvolgmelk. Het is vaak ook gemakkelijker en snel klaar te maken en kan ook door de oppas/ kinderopvang en door pappa worden gegeven.

Opvolgmelk een betere keuze dan koemelk

Kunstmatige opvolgmelk is nog altijd beter dan gewone koemelk. In opvolgmelk zitten voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die afgestemd zijn op de behoefte van het kind. Fabrikanten proberen de natuurlijke samenstelling van moedermelk zoveel mogelijk na te bootsen in de opvolgmelk.

Van koemelk kan dit niet gezegd worden. Koemelk is, praktisch gezien, eigenlijk alleen geschikt voor het jong van een koe (het kalf). Het geven van opvolgmelk is dan ook zeker geen onzin.

Nummer 2 en 3, waar moet je voor kiezen?

Na de eerste 6 maanden wordt er automatisch gekozen voor opvolgmelk nummer 2. Opvolgmelk nummer 2 is bedoel voor baby’s van 6 tot 10 maanden oud. Nummer 3 is bedoeld voor baby’s van 10 tot 12 maanden oud. Veel ouders lijkt het onzin om gedurende die twee maanden over te stappen naar nummer 3. Maar nummer 3 is wel weer aangepast op de behoefte van het kind van die leeftijd.

Daarna kun je kiezen voor opvolgmelk nummer 4 of voor gewone melk. In Nederland wordt geadviseerd om tot de leeftijd van 18 maanden opvolgmelk te blijven geven. In andere landen is dit zelfs tot drie jaar.


Kan ik gewoon overstappen van merk en van nummer?

De meeste kinderen ondervinden geen hinder van het overstappen naar een ander merk. Dit gaat dan ook probleemloos en zonder vervelende reacties. Gevoelige kinderen of kinderen met een allergie kunnen beter voorzichtiger wennen aan een ander merk of een ander soort voeding.

Dit omdat de samenstelling toch vaak wat anders is. Dit kan door niet ‘cold’ over te stappen maar dit op te bouwen. Het overstappen van bijvoorbeeld nummer 2 naar nummer 3 binnen hetzelfde merk is verder geen enkel probleem.

Consultatiebureau geeft ander advies

Een veel gehoorde vraag: waarom geeft het consultatiebureau een ander advies? Vaak wordt er door het consultatiebureau geadviseerd om tot de leeftijd van één jaar opvolgmelk nummer 2 te blijven gebruiken en daarna over te gaan op gewone melk.

Is dit een goed advies? Dit is een lastige vraag, want iedereen haalt zijn informatie ergens anders vandaan. Het klopt dat er vroeger vrij snel overgegaan werd op koemelk omdat er geen opvolgmelk beschikbaar was. Of omdat dit te duur was.

Fabrikanten spelen steeds meer in op de behoefte van het kind. Maar voor sommige ouders kunnen de lasten daarvan te hoog zijn. Daarom adviseerde het consultatiebureau in het verleden vaak om na het eerste jaar over te stappen op koemelk (goedkoop) en extra vitamine D toe te voegen. In opvolgmelk zit voldoende vitamine D verwerkt: dit hoef je dan ook niet apart te geven.

Opvolgmelk: allergische reactie

Is opvolgmelk nuttig of onzin? Het is altijd goed om je kindje opvolgmelk te geven. Maar soms reageert het kind allergisch op de voeding. Op borstvoeding reageren kinderen nooit allergisch, maar op kunstmatige voeding soms wel. Dit heeft te maken met de samenstelling.

Hoewel zuigelingenmelk en opvolgmelk zo goed mogelijk is aangepast op de behoefte van het kind, kan het voorkomen dat het lichaam er toch anders op reageert dan verwacht. Het is dan zaak om over te stappen op een andere voeding. Dit bespreek je samen met de kinderarts. Deze zal ook adviseren welke voeding het beste is.

Geef je speciale zuigelingenmelk, dan kom je vaak ook bij speciale opvolgmelk uit. Houd er rekening mee dat deze melk wel duurder is.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven