Opblaasbare topper – praktisch, maar ligt het ook lekker?

Bijgewerkt: 16 juli 2023

Met een opblaasbare topper lig je comfortabel in bed. Dit product is erg geliefd bij kampeerders of vakantiegangers. Maar het is ook ideaal wanneer je een logé hebt. De opblaasbare topper kan zelfs op je eigen matras! Het leuke hieraan is dat je een stuk voordeliger uit bent.

Verschil tussen een topper en matras

Let op want er is een groot verschil tussen een topper en een matras. Een topper noem je ook wel topmatras. De naam zegt het eigenlijk al: deze leg je bovenop het bestaande matras. Een topper geeft extra comfort maar zorgt ook voor bescherming van het eigenlijke matras.

Opblaasbare topper voor slaapkamer of camping

Veel mensen zweren bij een topmatras. Dit is sowieso aan te raden wanneer je gebruik maakt van een boxspring. Maar ook om je slaapcomfort te verhogen. Ga je op vakantie? In een viersterrenhotel vind je vaak nieuwe en comfortabele matrassen. Maar op vakantieparken of campings is dit minder aanwezig.

Een opblaasbare topper is dan wel zo prettig. Je weet zeker dat je op een schoon matras ligt en krijgt minder last van je rug, nek en gewrichten.

Praktisch gemak of comfortabele nachtrust?

Een opblaasbare topper is een praktische toevoeging, maar de vraag of het ook comfortabel ligt. Dit hangt van verschillende factoren af.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat opblaasbare toppers dunner zijn dan traditionele matrassen of matrastoppers. Ze zijn ontworpen om een extra laag comfort en ondersteuning te bieden, maar kunnen niet dezelfde drukverlichting bieden als dikkere matrassen. Als je op zoek bent naar een diepere lichaamsinkuiping, voldoet een opblaasbare topper niet aan je verwachtingen .

Daarnaast kijk je naar de kwaliteit. Sommige toppers bieden voldoende stabiliteit en ondersteuning, terwijl andere opties sneller leeglopen of hun vorm verliezen.

Persoonlijke voorkeur speelt ook een grote rol bij het bepalen van het comfort van een opblaasbare topper. Sommige mensen geven de voorkeur aan een steviger slaapoppervlak, terwijl anderen liever een zachter gevoel hebben.

Het topmatras bestellen

Opvallend is dat een opblaasbare topper niet in Nederland verkrijgbaar is. Via Aziatische webshops vind je wel wat aanbod, maar ook beperkt. Je betaalt dan tussen de € 10 en € 30 voor een opblaasbare topper. Helaas is de kwaliteit niet groot, je ligt dan ook niet echt comfortabel op dit soort producten.

Als alternatief kun je voor de caravan topper gaan, ook wel topdekmatras of oplegmatras genoemd. Deze leg je over het matras neer, je zorgt voor een directe upgrade. Zo lig je heerlijk relaxed.

De caravan topper is niet opblaasbaar maar bestaat uit een dun oprolbaar matras. Hij is dus heel compact maar biedt wel een goede ondersteuning. Je hebt keuze uit een camping topper matras voor één of twee personen. De prijs varieert van € 60 tot € 110.

Bekijk camping topmatras

Alternatieven: luchtbed

Kun je geen opblaasbare topper vinden en wil je op vakantie toch comfortabel slapen? Denk dan eens aan een opblaasbare luchtbed. De kwaliteit is de laatste jaren enorm verbeterd. Bijvoorbeeld het Intex Queen luchtbed, hier slaap je prinsheerlijk op. Dit bed heeft namelijk een dikte van maar liefst 46 cm. Hierdoor slaap je nooit meer laag bij de grond. Bovendien is hij voorzien van ingebouwde pomp en hierdoor snel opblaasbaar.

Dit model is geschikt voor twee personen en kost tussen de € 60 en € 140. De duurdere modellen zijn erg luxe en ook nog eens voorzien van hoofdboard.

Naar Intex Queen luchtbedden

Slaapmat

Een ander alternatief is de slaapmat. Dit is dunner dan een luchtbed of matras, een beetje vergelijkbaar met een topper. Ondanks het dunne design is een slaapmat wel steviger. Daarnaast biedt hij veel gebruisgemak. Je hoeft hem namelijk niet op te pompen en je neemt hem makkelijk overal mee naar toe.

Een slaapmat is een goede vervanger voor de opblaasbare topper. Je creëert net dat beetje extra slaapcomfort. Wanneer je de slaapmat op het matras legt dan hoef je geen hoge eisen aan de kwaliteit te stellen. Maar wanneer je de slaapmat rechtstreeks op een moeilijke ondergrond legt dan ga je voor een topkwaliteit.

De slaapmat is verkrijgbaar vanaf € 25. De topmodellen kosten meer dan € 150.

Kun je een topper oprollen?

Let op want een gewone topper moet je niet oprollen. Hierdoor neemt de veerkracht van het materiaal af. Denk hierbij aan koudschuim, traagschuim, latex of polyether: door dit op te rollen verminder je de kwaliteit. Niet doen dus.

Toch zullen veel transporteurs dit soort matrassen strak oprollen. Natuurlijk verkleint het volume hiermee en is dit handig tijdens het transport. Maar na dat eerste transport zou je het matras of de topper niet meer op moeten rollen of plat drukken.

Zoek je een topper voor op vakantie? Zoals je eerder hebt kunnen lezen is de opblaasbare topper helaas niet verkrijgbaar. Maar de slaapmat of het camper topmatras is het ideale alternatief. Deze alternatieven zijn zeer compact, licht van gewicht en makkelijk mee te nemen.

Onderhoud van het topmatras

Bij dagelijks gebruik heeft een topper een levensduur van ongeveer drie jaar. Na deze periode zou je het topmatras moeten vervangen. Gebruik je dit matras alleen tijdens vakanties of incidenteel, dan kan de levensduur wel 10 jaar bedragen.

Laat het matras regelmatig luchten. Haal vlekken er met een vochtige doek direct uit. Het is belangrijk dat het matras droog is voordat je het weer in gebruik neemt. Met bovenstaande tips verleng je de levensduur van het topmatras.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven