Oké Google stel apparaat in: handleiding

Bijgewerkt: 19 november 2023

Steeds meer slimme apparaten zijn te bedienen middels spraakgestuurde opdrachten. Een van die opdrachten is “oké Google stel apparaat in”. Hiermee geef je de Google Assistent opdracht om een of meerdere apparaten te koppelen met Google Home/Nest. Benieuwd hoe dit, precies werkt? Bekijk de handleiding.

Het spraakcommando gebruiken

Koppel apparaten met de Google Home smart speaker of het display. Dit gaat heel eenvoudig met een enkel spraakcommando. Dit doe je door het volgende uit te spreken:

“Oké Google, stel apparaat in”

Vervolgens heb je de mogelijkheid om een of meerdere apparaten aan Google Home te koppelen. Denk hierbij aan slimme verlichting, de thermostaat, een slot, robot stofzuiger, wasmachine of andere smart apparaten.

Handmatig toevoegen van een apparaat

Het is nog steeds niet mogelijk om automatisch apparaten aan Google Home te koppelen. Het toevoegen moet dus handmatig gebeuren. Dit kan rechtstreeks via de app, maar ook door het spraakcommando.

Overigens werkt het toevoegen van apparaat niet alleen middels Oké Google, stel apparaat in, ook kun je zeggen Hé Google, stel apparaat in. Dat oké en Hé kun je dus afwisselen, in beide gevallen zal Google Home reageren.

Wanneer je het spraakcommando invoert, dan antwoordt Google dat je de Home app moet openen.

Google Nest Mini – Smart Speaker

Google Nest Audio – Chalk

Het instellen van een apparaat

Zorg dat je het (nieuwe) apparaat eerst goed geïnstalleerd hebt. Deze moet ook voorzien zijn van stroom, bijvoorbeeld bekabeld of middels batterijen. Ook is het belangrijk dat er een stabiele wifi verbinding aanwezig is. Alle apparaten communiceren namelijk middels wifi met elkaar.

Open vervolgens de Google Home app op de smartphone of tablet. Doorloop nu de volgende stappen om een apparaat in te stellen:

 • Tik binnen de app op het plusje linksboven
 • Tik op ‘apparaat instellen’
 • Kies voor ‘nieuwe apparaten instellen’
 • Selecteer de woning waaraan je het apparaat wilt toevoegen

De app zoekt automatisch naar het nieuwe apparaat. Houd er rekening mee dat dit tot wel 5 minuten kan duren. Merk je dat de app het nieuwe apparaat niet vindt, probeer het dan opnieuw.

Instellen Google apparaat werkt niet

Met het spraakcommando begin je bij de basis. Toch kan het voorkomen dat het instellen van het apparaat niet werkt. Hieronder enkele oplossingen.

Controleer de stroomvoorziening van het nieuwe apparaat. Wanneer er geen stroom of voeding aanwezig is, dan zal de Google Home app het apparaat niet vinden, simpelweg omdat deze geen connectie maakt. Dit geldt ook voor de aanwezigheid van wifi. Controleer of het wifinetwerk in werking is en ook voldoende stabiel is.

Reset het apparaat wanneer bovenstaande niet de oplossing is. Meestal werkt het resetten door twee knopjes in te drukken en even te wachten. Kijk in de handleiding van het apparaat hoe je deze moet resetten.

Andere apparaten (niet van Google) instellen

Wist je dat het mogelijk is om apparaten van andere merken te koppelen aan Google Home? Bijvoorbeeld de Philips Hue lamp of een LG Smart tv. Maar ook de Bose home speaker of de Alecto slimme rookmelder. Er zijn dus best veel apparaten te koppelen aan Google Home, momenteel meer dan 90!

Een apparaat dat niet van Google is moet je handmatig aan Google Home koppelen. Hiervoor heb je eerst de originele app van het apparaat nodig. Doorloop nu de volgende stappen:

 • Open de Google Home app
 • Klik op het plusje linksboven
 • Klik op ‘apparaat instellen’
 • Tik op ‘Heb je al iets ingesteld?’
 • Zoek naar het merk van het apparaat
 • Voor de inloggegevens van het apparaat in

Soms is de merknaam niet in de lijst zichtbaar. Het kan dat het apparaat niet te koppelen is aan Google Home. Gelukkig is er dan een omweg om dit wel mogelijk te maken, bijvoorbeeld via een apart apparaatje. Toch is het beter om voor een apparaat te kiezen dat te koppelen is met Google Home.

Apparaten met Google Assistant

Steeds meer apparaten zijn voorzien van de spraakassistent van Google. Bijvoorbeeld slimme verlichting, luidsprekers of de thermostaat. Je bedient deze zaken met je stem, maar wel via Google Nest. Dit is een smart speaker die met het apparaat communiceert. De spraakopdracht Oké Google, stel apparaat in, werkt dus via Google Nest.

De Google Assistant is onder andere beschikbaar bij de volgende apparaten:

 • Google Nest Mini (smart speaker)
 • Google Nest Hub (smart speaker met scherm)
 • Google Nest Audio (speaker en communiceert met slimme apparaten)
 • Google Home (slimme speaker en in te zetten als hub)

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven