Nadelen van een keramische kachel

Bijgewerkt: 25 februari 2024

De keramische kachel werkt elektrisch en is voorzien van een keramisch element. Hiermee verwarm je de ruimte effectief. Een voordeel is dat het element minder warm wordt en hierdoor veiliger in gebruik is. Toch zitten er ook wel nadelen aan de keramische kachel. Hieronder vind je 5 van die nadelen.

1. Schijnveiligheid

Wanneer je een keramische kachel hebt dan merk je dat deze van buitenaf minder warm aanvoelt. Hierdoor is hij makkelijker aan te raken. Stof dat op de kachel ligt zal niet zo snel verbranden. Het lijkt bijna alsof dit de meest veilige vorm van verwarming is.

Let op want dit leidt tot schijnveiligheid. Een keramische kachel kan nog steeds warm worden en wanneer je langdurig de hand erop legt dan doet dit pijn. Ook kan elke elektrische kachel in brand vliegen, dus ook het keramisch model.

2. Het energieverbruik

Vaak wordt gezegd dat een keramische kachel veel energiezuiniger is. Het klopt dat het element minder warmte nodig heeft om de lucht nog op te warmen. Maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat hij volledig energieloos is. Hij verbruikt nog steeds stroom.

Het vermogen ligt wel wat lager dan bij veel andere elektrische kachels. Vaak is het vermogen instelbaar van 900 W tot 1500 W. Het is zeker aan te raden om voor een model met instelbaar vermogen te gaan.


Sommige van deze kachels hebben een vermogen van 2000 W of meer. Dit zijn echte energievreters, die kun je beter niet gebruiken.

3. Niet altijd van de hoogste kwaliteit

Dat je een keramische kachel koopt wil niet zeggen dat deze van topkwaliteit is. Er zijn ontzettend veel merken en modellen verkrijgbaar. Sommige verkopers krijgen het voor elkaar om zeer slechte apparaten aan te bieden.

Ook is het onverstandig om een keramische kachel uit China of een ander land buiten Europa aan te schaffen. Deze apparaten hebben geen Europees keurmerk. Wees een beetje voorzichtig met producten uit China waarop CE staat. Dit lijkt op het Europese keurmerk maar feitelijk betekent dit ‘China Export’. Heel slim om Europeanen om de tuin te leiden.

4. Soms een te lage capaciteit

Elke elektrische kachel is bedoeld voor een bepaalde ruimte. Een keramische kachel is zelden geschikt als hoofdverwarming in een grote ruimte. Toch gaan veel mensen hier standaard van uit. Hierdoor wordt een kachel aangekocht die helemaal niet in de behoeften voorziet.

Kijk bij aanschaf van deze kachel altijd naar de capaciteit. Vaak staat er bij voor welke ruimte hij geschikt is. Bijvoorbeeld voor een ruimte van 20 m² of 35 m². Let hier goed op, hiermee voorkom je teleurstellingen achteraf.

5. De aanschafprijs

De overheid deelt geen gratis elektrische kachels uit. Je moet altijd een investering doen. De ene kachel is goedkoper dan de andere. Een van de nadelen van een keramische kachel is dat hij duurder is dan een ventilatorkachel. Aan de andere kant is hij wel veel effectiever en krachtiger.

De aanschafprijs begint bij € 59 en loopt op tot meer dan € 150. De grotere en duurdere modellen hebben wel een hogere capaciteit en beschikken over verschillende warmtestanden.


De werking van een keramische kachel

Deze kachel werkt op elektriciteit. Het keramisch verwarmingselement warmt de lucht op. Deze warme lucht stijgt gelijkmatig op waardoor het aangenaam warm aanvoelt. Het verschil tussen een keramische en elektrische kachel zit hem alleen in het verwarmingselement. Bij een keramisch model is dit ‘keramisch’ en bij een elektrisch model is er een ijzeren verwarmingselement aanwezig.

Nog even over de voordelen

Laat je bij aanschaf van een keramische kachel niet alleen door de nadelen leiden. Natuurlijk heeft dit ding ook wat voordelen. Hier komen drie interessante voordelen waar je zeker iets aan hebt.

Energiezuinig

Het is bekend dat een keramische kachel energiezuinig is. In ieder geval zuiniger dan een ventilatorkachel of wanneer je gebruik maakt van de gasgestookte cv ketel en radiators. Wanneer het je lukt om met de kachel de ruimte aangenaam warm te houden dan ben je vele malen goedkoper uit.

Behoud van temperatuur

Dankzij een regelbare thermostaat blijft de keramische kachel op de juiste temperatuur. Dit betekent dat de lucht in de ruimte niet te snel afkoelt. Daar komt nog bij dat deze kachel de ruimte snel verwarmt. Hierdoor is hij ideaal voor oude of minder goed geïsoleerde ruimtes.

Veilig in gebruik

Een keramische kachel kent geen vervuilende uitstoot. Daarnaast wordt hij aan de buitenkant niet zo warm en is hierdoor veiliger dan de meeste andere kachels. Maar let op met schijnveiligheid (zie punt 1).

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven