Muggenbult op je oog – 5 tips

Bijgewerkt: 6 februari 2023

Een muggenbult op je oog is heel vervelend. Het jeukt, je ooglid ziet er dik uit en je hebt een grotere kans op een ooginfectie. Wat moet je doen? Hieronder 5 tips om die muggenbult op je oog weg te krijgen.

Dit is een muggenbult

Een muggenbult ontstaat door de beet van een mug. Want dat is wat muggen doen: ze bijten. Ze hebben geen angel dus kunnen niet prikken of steken. Een mug kan in principe overal bijten maar heeft een voorkeur voor blote huid. Je gezicht is dan ook vaker het mikpunt van hongerige muggen.

Wat is een muggenbult op je oog? De mug ‘spuugt’ tijdens de maaltijd anti bloedstolling in de wond. Zo kan de mug ongestoord het bloed drinken. Een muggenbult is een (allergische) reactie op de anti bloedstolling die de mug meegeeft.

De lamp trekt vliegen en muggen aan en doodt ze, zonder giftige stoffen.

Muggenbult op je oog: zo ontstaat het

Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk om je voor te stellen hoe een muggenbult op je oog terechtkomt. Muggen vinden hun prooi door middel van warmte en geur. Hierbij hebben muggen een voorkeur voor attractieve geuren. Dit verklaart waarom sommige mensen helemaal lek worden geprikt terwijl anderen nergens last van hebben.

Het komt redelijk vaak voor dat iemand in het gezicht wordt gebeten (gestoken). Tijdens de slaap heb je de ogen dicht. Tenminste, zo slapen mensen meestal. Een mug kan dus ook op het ooglid gaan zitten. Zo ontstaat een muggenbult op het oog. Hieronder volgen 5 tips om de gevolgen van een muggenbult te minimaliseren.

Tip 1: niet krabben

Je voelde hem al aankomen maar vooral bij een muggenbult op je oog is het belangrijk om niet te krabben. Door te krabben neemt de zwelling juist toe waardoor de muggenbult alleen maar nog meer gaat jeuken. Blijf dus van die muggenbult af, hoe moeilijk dat ook is.

Tip 2: het oog koelen

Soms kun je door een muggenbult op je oog(lid) het oog niet of lastig openen. Verminder de zwelling door koeling. Gebruik een koud washandje of een steriel gaasje en leg dit op de muggenbult. Zorg er wel voor dat je hygiënisch te werk gaat.

Tip 3: niet in het oog wrijven

De jeuk kan zich al snel naar andere delen van het oog verplaatsen. Hierdoor ben je geneigd om in het oog te wrijven. Doe dit niet! De kans is namelijk aanwezig dat je bacteriën in het oog wrijft met een oogontsteking tot gevolg.

Tip 4: gebruik geen ammoniak of azijn

Vaak wordt geadviseerd om bij muggenbulten ammoniak of azijn te gebruiken. Dit is prima wanneer je dit op een gezonde huid toepast maar zeker niet in het gezicht of rondom het oog. Stel je voor dat je ammoniak of azijn in het oog of op de slijmvliezen krijgt!

Tip 5: Azaron helpt

Aazaron (hydrochloride) is een lokale antihistaminica. Dit is alleen nuttig wanneer je allergisch op muggensteken reageert. Je mag Azaron voorzichtig rondom het oog of op het ooglid aanbrengen. Zorg ervoor dat er geen middel in het oog terechtkomt. Azaron is vrij verkrijgbaar maar kun je ook op doktersrecept krijgen.

Muggenbultje op het oog bij kinderen

Als volwassene kun jij de drang om aan de muggenbult te krabben wel weerstaan. Voor kinderen is dit een stuk lastiger. Probeer het kind af te leiden zodat het niet meer met de jeuk bezig is. Ondertussen koelen met iets kouds. Plaats overigens nooit een koelelement of bevroren zakje rechtstreeks op de huid maar leg hier een theedoek tussen. Hiermee voorkom je bevriezing van de huid.

Je kunt bij het kind eventueel Azaron aanbrengen. Het probleem is dat kinderen vaak door de oogjes wrijven. Hierdoor kan de Azaron in de ogen of mond terechtkomen. Gebruik dit middel dan ook alleen wanneer je zeker weet dat het kind niet door de ogen wrijft.

Jezelf beschermen tegen muggensteken

Vooral in de zomermaanden hebben veel mensen last van muggen in huis. Je kunt het aantal muggen verminderen door voor alle ramen en de achterdeur een hor te plaatsen. Zo kunnen de ramen lekker open blijven staan zonder dat er zoemende insecten binnenkomen.

Voor kinderen maar ook voor volwassenen kan slapen onder een klamboe erg prettig zijn. Hiermee minimaliseer je de kans op muggensteken.

Tijdens een avondwandeling is het handig om gebruik te maken van een anti muggen middel zoals de anti muggen spray of anti muggen armband.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven