Kind heeft bellenblaas, shampoo, afwasmiddel of zeep gedronken

Bijgewerkt: 6 februari 2023

Je baby of kind heeft bellenblaas, shampoo, afwasmiddel of zeep gedronken. Wat moet je doen? Kind laten braken, melk laten drinken, water of iets anders? Wanneer waarschuw je de dokter? Allemaal vragen die op je af komen wanneer je ontdekt dat je kind iets van deze middelen naar binnen heeft gekregen. Belangrijk is om je vooraf te verdiepen in wat je moet doen. Dit artikel is dan ook voornamelijk bedoeld voor ouders die zich willen voorbereiden op gevaarlijke situaties.

Oppervlakteactief reinigingsmiddel

Waaruit bestaan bellenblaas, shampoo, afwasmiddel of zeep? Deze bevatten een detergent. Met detergent wordt een oppervlakteactief reinigingsmiddel bedoeld. Een detergent bestaat uit moleculen met enerzijds waterminnende en aan de andere kant een vetminnende kant. Hierdoor lost vet in water op.

Is het gevaarlijk?

Schuimende reinigingsmiddelen zijn niet gevaarlijk wanneer deze gedronken worden. In die zin: ze zijn niet giftig. Wel veroorzaken ze irritatie en prikkeling. Betekent dit dat een kind gewoonweg bellenblaas, shampoo, afwasmiddel of zeep kan drinken? Nee, dit is niet waar. Het gevaar met detergenten schuilt in het feit dat ze kunnen gaan schuimen. Wanneer dit gebeurt, kunnen de luchtwegen geblokkeerd raken. Hierdoor kan er verstikking optreden. Het drinken van schuimende reinigingsmiddelen waaronder ook bellenblaas is dus niet giftig maar zeker wel gevaarlijk.

Wat te doen: kind heeft middel gedronken

Belangrijk! Deze lijst is bedoeld als EHBO-list

  • Kind nooit laten drinken
  • Mond spoelen of reinigen met een washandje
  • Iets vettigs/ vets laten eten (boter, slagroom)
  • Arts raadplegen

Symptomen

Vermoed je dat je baby of kind een van deze producten heeft gedronken maar weet je het niet zeker? Vaak zal het flesje of product half leeg of een beetje leger zijn of hangt er iets aan de kin of de mond van je kind. Het kind zal in de meeste gevallen gaan braken. Dit komt omdat de detergent irriterend en prikkelend werkt. Dit geldt voor alle schuimende producten. Dus niet alleen shampoo, bellenblaas, zeep of afwasmiddel. Maar ook badschuim, douchebad en diverse zepen.

Hoe weet je of een product schuimend is? Door het te mengen met (warm) water en te schudden. Het vormt dan altijd schuim. Daarnaast kan het kind moeite hebben met ademhalen of met slikken. Soms is de huid rondom de mond rood gekleurd. De meeste kinderen huilen.

Behandeling

Wanneer een kind een schuimend product oftewel een detergent heeft ingenomen dan is het belangrijk om het kind niet te laten braken. Door het overgeven kan de situatie erger worden. Braken zorgt namelijk voor schuimvorming.

Hierdoor kunnen de luchtwegen worden afgesloten. Laat het kind dan ook niks drinken, omdat hiermee ook schuimvorming kan ontstaan. Wees hier altijd voorzichtig mee. Natuurlijk komt het voor dat het kind wel gaat braken, detergenten werken namelijk prikkelend.

Laat het kind iets vettigs eten. Bijvoorbeeld wat boter, slagroom of een vette koek. Ook mayonaise of volle melk volstaan. Door het vet slaan de moleculen neer en hierdoor wordt schuimvorming voorkomen. Dien geen Norit (actieve kool) toe. Vaak gebruiken mensen dit bij vergiftiging, maar het mag niet overal bij gebruikt worden.

Wanneer het kind begint te hoesten heeft dit vaak met de longen te maken. De kans is aanwezig dat er schuimvorming is opgetreden en dit de luchtwegen blokkeert. Bel in dit geval direct de arts of 112 (België: 100 of 112). Neem sowieso altijd contact op met de arts en vertel hem/haar wat je kindje binnen heeft gekregen. Bewaar de verpakking en neem deze mee indien de arts je kind wil zien.

Andere producten

Het kan zijn dat het kind een detergent (schuimend product) heeft gedronken waar ook nog een andere stof inzit. Of een combinatie van beiden. Een niet-schuimend product is bijvoorbeeld ammonia, bleekwater, schoonmaakazijn of ovenreiniger. Ook in deze gevallen niet laten braken. Nooit laten drinken wanneer het kind versuft is. Bij niet schuimende middelen het kind een heel klein beetje laten drinken, maar ook nu moet bekeken worden wat de beste oplossing is. Daarom is het verstandig direct een arts te waarschuwen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het klinkt natuurlijk heel cliché, maar wel een feit: voorkomen is altijd beter dan genezen. Kinderen onder de drie jaar zijn er nog niet aan toe om zelfstandig met bellenblaas te spelen. Ze hebben ten eerste de vaardigheid nog niet om goed bellen te blazen.

Maar oefening baart kunst en onder toezicht van vader of moeder kan het kind dit leren. Maar kinderen stoppen graag alles in hun mond. Niet zo vreemd, want de mond bevat veel zenuwuiteinden waarmee we kunnen aftasten/ voelen. En met de mond proeven we. Het is dan ook logisch dat kinderen alles via hun mond willen uitproberen. Laat kleine kinderen daarom nooit alleen spelen met bellenblaas.

Shampoo, afwasmiddel en zeep heeft vaak vrolijke kleurtjes. Dat trekt de aandacht van het jonge kind. Het denkt vaak dat het drinkbaar is. Vinden we dat gek? Niet als we even simpel nadenken. We leren het kind dat er gele, groenen, oranje en rode siroop/ sappen zijn om te drinken. Leg je kind dan maar eens uit dat diezelfde kleurtjes in jouw schoonmaakflesjes/ cosmeticaflesjes niet om te drinken zijn. Houd dit soort producten altijd buiten bereik van kinderen.

Schoonmaakmiddelen horen hoog te staan zodat het kind er niet bij kan. Een andere oplossing is het gebruik van sloten op de keukenkastjes zoals een goedgekeurd kinderslot. Shampoo of zeep wordt natuurlijk veel gebruikt om je baby/ kindje mee te wassen, maar zorg ervoor dat het kind er niet mee in bad speelt. Geef ook geen leeg flesje om mee te spelen, want vaak zitten hier nog restjes in en drinkt het kind hieruit. Veilig badspeelgoed heeft vrolijke kleurtjes en bevat geen giftige stoffen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven