Mobiele heftafel: 10 dingen die je er binnen je huishouden mee doet

Bijgewerkt: 23 juli 2023

De mobiele heftafel is bedoeld voor het heffen, vervoeren en neerlaten van zware goederen. Dat je zoiets binnen veel bedrijven tegenkomt, is dus niet zo vreemd. Maar weet je dat een mobiele heftafel ook heel praktisch binnen je huishouden is? Het leuke is dat dit soort tafels verkrijgbaar is vanaf € 295. Wanneer je ontdekt wat je er allemaal mee kunt, wil je hem zeker hebben.

Zo werkt een mobiele heftafel

Oké, iets dat normaal bedoeld is voor bedrijven, privé aanschaffen. Moet je dat nou wel doen? Laten we eerst kijken hoe een mobiele heftafel werkt.

Deze verrijdbare tafel is voorzien van een hydraulische pomp. Middels een voetpedaal of een gaspedaal breng je het tafelblad op de juiste hoogte. Sommige modellen werken met een handmatige slinger. Het tafelblad laag bij de grond of op werkhoogte, aan jou de keuze. Het draagvermogen is best indrukwekkend. De goedkopere modellen hebben een draagvermogen van ongeveer 350 kg. De topmodellen kunnen 500 kg of meer dragen.

Deze tafel voor thuis aanschaffen? Hier komen 10 hele goede ideeën.

1. Je kamerplanten van binnen naar buiten (en andersom)

Elke kamerplant verdient het om af en toe buiten in de frisse lucht te staan. Vooral in de zomermaanden is dit aan te raden. Misschien heb je grote potplanten, zoals een flinke kentiapalm, een Dracena of een uit de kluiten gewassen ficus. Die til je niet zomaar even naar buiten.

Je kunt wel een verrijdbare plantentrolley gebruiken, maar echt praktisch is dat niet. Gelukkig hebben ze de mobiele heftafel uitgevonden. Je tilt meerdere grote (en ook kleine) kamerplanten op de tafel, waar je niet boven je macht hoeft te werken.

En ook hartstikke handig: wanneer je de kamerplanten moet verpotten, rijd je ze met de heftafel naar buiten en je hebt gelijk een fijne werktafel.


2. Het barbecuefeest inrichten

Houd je een barbecue? Rijd deze tafel bij jou naar binnen (of in ieder geval zo dicht mogelijk bij je keuken), en zet alles wat je nodig hebt op de tafel klaar. Rijd alles in één keer naar je terras en dek de tafel.

Plaats de mobiele heftafel hierna naast de barbecue, en je hebt een heel praktisch, in hoogte verstelbaar, ‘aanrechtblad’.

Tip: ook te gebruiken als extra tuintafel, handig wanneer je een hoop gasten verwacht. Misschien niet zo fijn om stoelen aan te schuiven, maar alles beter dan eten met een bordje op schoot.

3. De hond of kat knippen, borstelen of föhnen

Elke hond heeft regelmatig vachtverzorging nodig. Ben je het moe om je hond op de keukentafel te borstelen, waarbij je alle haren binnenshuis hebt? Of bukkend, en daarna gedurende drie dagen last hebben van rugpijn? Dan is die mobiele heftafel heel erg handig.

Zet de tafel buiten of onder de overkapping, stel hem op de juiste hoogte in en laat de hond erop staan. Heb je een grote hond? Laat het tafelblad helemaal omlaag zodat het dier er zelf op kan klimmen. Houd de hond vast terwijl je het tafelblad op de juiste hoogte instelt.

Tegen uitglijden kun je eventueel een rubber matje op het tafelblad leggen. Zorg dat de hond er niet vanaf kan springen of vallen.

4. Hulpmiddel bij het tuinieren

Zakken tuinaarde, een snoeischaar, elektrische heggenschaar, gieter en andere benodigdheden: met de mobiele heftafel heb je een partner tijdens het tuinieren. Al je spullen liggen zo voor het grijpen. Zit je op je knieën in de tuin te werken, bijvoorbeeld omdat je plantjes moet poten? Zet de verrijdbare tafel naast je en laat het tafelblad helemaal naar beneden komen. Zo hoef je niet op te staan om bij je gereedschap of spulletjes te kunnen.

Sta je de heg of een struik te snoeien? Met het tafelblad omhoog heb je direct alles bij de hand. Zoals de snoeischaar en werkhandschoenen. Maar ook je flesje drinken, want van al dat harde werken krijg je dorst.

En ach, de tafel is ook heel praktisch voor het verplaatsen van stoeptegels of tuintegels, zakken mest of andere zware dingen.

5. Als tafel voor de was

Een wasmand vol natte was is vaak te zwaar om te tillen, of gewoon onhandig. Plaats die zware wasmand op de heftafel en rijd hem naar de droogmolen, de droger of waar je dan ook nog toe moet. Is de was droog? Dan heb je gelijk een handiger werktafel om de was te vouwen. Precies op de juiste hoogte zodat je geen last van je rug, nek of schouders krijgt.

6. Als verzorgingstafel voor baby of peuter

Heb je even geen commode, dan is de mobiele heftafel ook makkelijk om je kind op te verzorgen. Leg altijd een verzorgingskussen met opstaande randen op het tafelblad. Zo kan je baby of kindje niet wegrollen.

Laat kinderen nooit alleen op een tafel liggen. Voor de veiligheid is het aan te raden om de heftafel met één lange zijde tegen een muur te plaatsen. Zo voorkom je dat je kindje er aan de achterkant vanaf kan rollen.

Is je kindje wat ouder, dan vindt deze het misschien wel leuk om even op de tafel te zitten en omhoog en omlaag te gaan, of rond te rijden. Hierbij is het wel belangrijk dat je je kind goed vasthoudt of in de gaten houdt. Het is tenslotte geen kinderspeelgoed. Maar ach, soms mogen kinderen even iets geks doen.

7. Dierenkooien naar buiten verplaatsen

Niet alleen kamerplanten maar ook dieren hebben behoefte aan zonlicht. Voor sommige dieren is dit heel belangrijk, bijvoorbeeld voor vogels. Kooidieren zijn soms lastig naar buiten te verplaatsen. Bovendien is het moeilijk om ze op een veilige plek in het zonnetje te zetten.

Zet de dierenkooi op de tafel en rijd deze naar buiten toe. Laat je huisdier lekker in het zonnetje en laat de kooi hierbij op de tafel staan. Vooral vogels vinden het prettig om wat hoger te staan, zodat ze een goed overzicht hebben. Tip: in de warme zomermaanden is een gedeeltelijke schaduwplek belangrijk.

8. Verkooptafel voor de rommelmarkt of garagesale

Houd je een rommelmarkt of garagesale bij jou thuis of in de buurt? Gebruik de mobiele heftafel als verkooptafel. Hij heeft de goede hoogte zodat mensen je spulletjes goed kunnen bekijken. En ben je klaar, dan rijd je alle spullen in één keer naar binnen. Of naar je auto.

9. Dressoir je woonkamer

Waarom zou je een mobiele heftafel in je woonkamer zetten? Omdat hij heel goed als verrijdbaar dressoir kan dienen. Handig wanneer je aan het verbouwen bent en je regelmatig ruimte vrij moet maken. Of wanneer je even geen geld voor een echt dressoir hebt.

Natuurlijk ziet deze tafel niet zo mooi uit wanneer je hem in je woonkamer zet. Daarom hang je er een ruim kleed overheen, dat net de grond raakt. Niemand die ziet dat je gewoon een heftafel in je kamer hebt staan. En je hebt toch extra opbergruimte gecreëerd.

Tip: feestje? Gebruik de heftafel om hier al het lekkers en drankjes op te plaatsen.

10. Als goocheltafel

Houd anderen voor de gek met de heftafel. Leg er een ruim tafelkleed overheen en zorg dat dit op de grond hangt. Met het tafelblad helemaal naar beneden laat je er iemand op liggen. Vervolgens maak je wat hocus-pocus-bewegingen en activeert onopgemerkt de hydraulische pomp. Wow, de persoon die op de tafel ligt zweeft met tafelblad en al!

Een beetje een flauwe truc, maar er zijn vast wel meer dingen die je kunt bedenken om de tafel voor je goocheltrucs te gebruiken.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Eén gedachte over “Mobiele heftafel: 10 dingen die je er binnen je huishouden mee doet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven