Kamerplanten bestellen bij de kweker

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Vers van de kweker, of het nou om algemene of zeldzame kamerplanten gaat. Kamerplanten bestellen bij de kweker heeft veel voordelen. Je weet vrijwel zeker dat de planten de juiste verzorging hebben gehad. Ze staan in een goede omgeving, zijn gezond en meestal ben je ook nog eens goedkoper uit.

Het is wel even opletten want niet elke kweker heeft de planten zelf opgekweekt. Er zijn steeds meer zogenaamde kwekers en webshops die ergens anders de kamerplanten inkopen.

Vroeger kocht je altijd bij de kweker

Er was een tijd dat er helemaal geen tuincentra, supermarkten en bouwmarkten waren. Had je kamerplanten of tuinplanten nodig dan ging je naar de plaatselijke kweker. Bestellen in een webshop? Dat was verre toekomstmuziek.

Met de komst van tuincentra en later kamerplanten webshops zijn veel kwekers verdwenen. Het is niet zo dat ze niet meer bestaan, want iemand moet al die kamerplanten kweken. Wel is het zo dat consumenten of particulieren geen toegang meer hebben tot het assortiment van kwekerijen. De verkoop verloopt via een tuincentrum, bloemisterij, marktkoopman en zelfs de bouwmarkt of de supermarkt.

Kamerplanten bestellen bij kweker: enkele tips

Wil je kamerplanten rechtstreeks bij een kwekerij bestellen? Voorkom teleurstellingen en lees onderstaande tips goed door.

1. Controleer of het om een echte kwekerij gaat

Steeds meer bedrijven in kamerplanten noemen zich kwekerij zonder zelf kamerplanten te kweken. Wil je dat de kamerplanten rechtstreeks en vers van de kweker afkomstig zijn, dan is het wel belangrijk om te kijken of je met een echte kwekerij te maken hebt.

Gebruik je zoekmachine Google, sla dan vooral de eerste advertenties in de zoekresultaten over. Vaak gaat het hier om webshops die bij kwekerijen inkopen. De lokale zoekresultaten zijn veel betrouwbaarder. De kans dat je een tuinplantenkwekerij in je stad of dorp vindt is vrij groot. Een kamerplanten kwekerij zoeken is een heel ander verhaal, hier zijn er niet veel van.

2. Het verschil tussen een kweker en een groothandel

Een kweker werkt met kamerplantzaden of stekjes. Hieruit ontstaan mooie en gezonde kamerplanten. Een groothandel koopt bij de kwekerij in en verkoopt de kamerplanten door. Vaak vindt die verkoop richting tuincentra, bloemisterijen maar ook aan particulieren oftewel consumenten plaats.

Een groothandel is duurder dan een kamerplantenkwekerij. Aan de andere kant ben je bij een groothandel goedkoper uit dan wanneer je kamerplanten bij een tuincentrum, de bloemisterij of ergens anders koopt.

3. Normale of bijzondere kamerplanten

Wil je kamerplanten bestellen bij de kweker? Kijk dan goed naar het assortiment. Een goede kweker richt zich op bepaalde plantensoorten. Bijvoorbeeld vetplanten, tropische planten, bonsais, hangplanten, palmen of varens. Er zijn maar weinig kwekerijen die van alles aanbieden. In dit geval gaat het vaak om een groothandel of een tuincentrum.

Zoek je bijzondere kamerplanten dan is het vaak lastig om een kweker te vinden. Vooral wanneer het om zeldzame of tropische planten gaat. Veel van deze planten worden in het eigen land gekweekt en vervolgens door Nederlandse groothandelaren geïmporteerd.

4. Een tuinplanten kwekerij heeft zelden kamerplanten

Tuinplanten kwekerijen vind je meer dan voldoende. Vooral in dorpen en agrarische gebieden is er altijd wel een plantenkweker te vinden. Houd er rekening mee dat tuinplanten iets anders zijn dan kamerplanten.

Tuinplanten kunnen verschillende weersomstandigheden aan. Binnenshuis hebben ze wat sneller last van de grote temperatuurverschillen. Een aantal tuinplanten wordt helemaal niet blij van het weinige zonlicht in huis.

Sommige tuinplanten zijn ook geschikt als kamerplant. Dit zijn de agave, verschillende soorten varens, klein lijvende coniferen zoals de kamerden, de azalea, hortensia, roos, cyclaam en de yucca. Ook de Chinese waaierpalm is geschikt voor een binnen en buiten.

Veel kamerplanten kunnen alleen in de zomermaanden de tuin in. Kom je bij een kamerplantenshop- of kweker uit en denk je dat de kamerplanten ook wel de tuin in kunnen? Ga hier niet zomaar vanuit. Een goede kweker zal je hier advies in geven.

Online kamerplanten bestellen

Er zijn maar weinig kamerplanten kwekerijen waar je online een bestelling kunt plaatsen. Wanneer je online kamerplanten bestelt gaat het vaak om een kamerplantenwebshop. Deze koopt de planten bij een kwekerij of via een groothandel in. Dit hoeft verder geen probleem te vormen. Het is belangrijk dat:

  • De webshop de planten op de juiste manier opslaat. Planten mogen zeker niet te lang op een donkere, koude of tochtige plek blijven staan.
  • De kamerplanten krijgen de juiste verzorging met betrekking tot zonlicht, water en voeding.
  • Na bestelling worden de planten op de juiste manier verpakt en verzonden, waarbij de planten zo min mogelijk schade oplopen.
  • Bij beschadiging van de plant vergoedt de webshop de schade in de vorm van een nieuwe kamerplant of het geld terug.

Sommige webshops plaatsen hun order bij de kamerplanten kweker pas nadat een bestelling van een consument is binnengekomen. Dit is de beste manier om de kamerplant zo min mogelijk in zijn groei en bloei te hinderen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven