Met wasmiddel slijm maken

Bijgewerkt: 16 juli 2023

Hoe leuk is dat, zelf slijm maken. Vaak wordt hiervoor een mengsel van lijm, lenzenvloeistof en scheerschuim gebruikt. Je kunt het ook met een van de vele wasmiddelen doen. Met welk wasmiddel kan je slijm maken en hoe doe je dat? Bekijk hoe je gekleurd en lekker geurend slijm maakt.

Zelf slijm maken

Vroeger noemden ze het smurfensnot, tegenwoordig gewoon slijm. Dit koop je kant-en-klaar in een speelgoedzaak of bij de Action. Zelf slijm maken is natuurlijk veel leuker. Niet alleen bespaar je op de kosten, ook bepaal je zelf de kleur. Bovendien weet je zeker welke ingrediënten er in het slijm zitten.

Wil je zelf slijm maken? Hieronder lees je hoe je met wasmiddel slijm maakt. Want dat is namelijk een van die ingrediënten waarmee je heel goed kunt experimenteren in geur en kleur.

Slijm van wasmiddel maken: de benodigdheden

Voordat je aan de slag gaat heb je natuurlijk de ingrediënten nodig. Verzamel de volgende spulletjes:

  • Vloeibaar wasmiddel
  • Knutsellijm
  • Scheerschuim
  • Een lepel of stok om mee te roeren
  • Een kommetje of bakje

Tip: neem eens een andere kleur vloeibaar wasmiddel, dat maakt het slijm er veel leuker op. Er zijn kleine flesjes vloeibaar wasmiddel verkrijgbaar.

Handleiding: met wasmiddel slijm maken

Laten we met wasmiddel slijm maken! Neem twee eetlepels lijm en doe dit in een kom. Schud de fles scheerschuim goed en spuit een stevige dot bij de lijm. Roer deze twee ingrediënten goed door elkaar. Als het goed is ontstaat er een stevige substantie.

Neem nu het vloeibaar wasmiddel en voeg een scheurtje aan de substantie toe. Roer dit goed door en voel of het mengsel niet plakt. Zolang het nog plakt moet je er nog wat wasmiddel aan toevoegen.

Het is belangrijk dat je blijft roeren anders plakt het geheel aan de wanden van het kommetje of bakje. Zodra het mengsel niet meer plakt en makkelijk loslaat, haal je het uit het kommetje. Kneed het verder met de handen.

Daar is hij dan: je zelfgemaakte slijm. Hier kun je gewoon mee blijven spelen. Wanneer het slijm uiteindelijk weer plakkerig wordt voeg je gewoon enkele druppeltjes wasmiddel toe. Wordt de slijm te hard, dan maak je het zachter door er wat scheerschuim aan toe te voegen.

Slijm maken met wasmiddel maar zonder lijm

Heb je geen lijm in huis? Geen probleem, je kunt ook slijm maken zonder lijm. Hieronder vind je het recept.

Benodigdheden

  • Twee eetlepels maïzena
  • Wasmiddel of afwasmiddel
  • Eventueel glitters

Doe twee eetlepels maïzena in een kom. Voeg hier ongeveer een eetlepel wasmiddel of afwasmiddel aan toe. Meng dit goed door elkaar. Zolang het mengsel plakt moet je er nog wat wasmiddel of afwasmiddel aan toevoegen.

Gebruik je gekleurd wasmiddel? Dan krijgt het slijm hetzelfde vrolijke kleurtje. Je kunt het nog leuker maken door aan het slijm wat glitters toe te voegen.

Welk wasmiddel werkt voor slijm?

Let op want je hebt verschillende soorten wasmiddelen. Al het vloeibare wasmiddel is geschikt voor het maken van slijm. Een waspoeder kun je niet gebruiken. Heb je geen vloeibaar wasmiddel in huis, dan kun je dit eventueel vervangen voor afwasmiddel (zie hierboven). Echter, met wasmiddel krijg je leuker gekleurd slijm en ruikt het ook lekker. Bovendien is wasmiddel wat dikker van structuur waardoor het slijm beter aanvoelt.

Slijm maken met wasverzachter

In plaats van met wasmiddel slijm maken kun je ook gebruik maken van wasverzachter. Houd er wel rekening mee dat wasverzachter dunner is. Mogelijk pakt je slijmcreatie niet zo goed uit. Het kan dat je toch wat meer lijm of maïzena als bindmiddel moet gebruiken.

Slijm maken middels een pakket

Is met wasmiddel slijm maken je teveel gedoe, koop dan een knutselpakket. Hiermee maak je op een veilige en leuke manier je eigen slijm. Maar je kunt natuurlijk ook kant-en-klare slijm kopen, net zo makkelijk. Hierbij heb je keuze uit verschillende diktes en kleuren. In sommige gevallen krijg je zelfs een pakket met meerdere potjes slijm.

Bekijk slijm

Slijm is hard geworden: dit moet je doen

Met slijm kun je uren achter elkaar spelen. Het werkt ontspannend en is hierdoor geschikt voor jong en oud. Bovendien is zelf slijm maken natuurlijk ook hartstikke leuk. Je zult merken dat het slijm vroeg of laat hard wordt. Hierdoor laat het zich niet goed meer kneden. Geen probleem want slijm zachter maken is heel eenvoudig.

Week het hard geworden slijm in warm water. Leg het kommetje met water en slijm in de magnetron. Verwarm dit gedurende 10 seconden in de magnetron. Haal het slijm eruit en knijp al het water uit het slijm.

Heb je zelf slijm gemaakt van wasmiddel? Voeg dan een beetje scheerschuim toe, hiermee wordt het slijm weer zachter.

Probleem: het slijm blijft plakkerig

Waarom blijft slijm plakkerig? Waarschijnlijk heb je onvoldoende wasmiddel (of afwasmiddel) toegevoegd. Het juiste mengsel van ingrediënten is belangrijk voor het creëren van een slijmtextuur die niet aan je handen of andere oppervlakken blijft plakken. Wasmiddel of afwasmiddel bevat vaak bepaalde ingrediënten, zoals oppervlakteactieve stoffen, die de kleverigheid van het slijm verminderen.

Als je slijm plakkerig blijft, kun je proberen wat meer wasmiddel toe te voegen en het goed te kneden. Voeg het wasmiddel geleidelijk toe en blijf kneden totdat je de gewenste ‘consistentie ‘vorm’ bereikt. Het helpt ook om je handen lichtjes in te smeren met wat lotion of olie voordat je met het slijm speelt, om te voorkomen dat het aan je handen blijft kleven.

Onthoud dat de juiste verhoudingen en mengtechnieken belangrijk zijn bij het maken van slijm. Experimenteer met verschillende recepten en verhoudingen van ingrediënten.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven