Lamp past niet op centraaldoos

Bijgewerkt: 15 juli 2023

Een nieuwe lamp gekocht? Mooi, je hoeft hem alleen nog maar te monteren. De lamp past niet op de centraaldoos, dit is een veel voorkomend probleem. Gelukkig is er voor elk probleem een oplossing. In dit artikel lees je waarom de lamp niet op de centraaldoos past maar ook wat je kunt doen. Het is namelijk belangrijk dat je de lamp op de juiste manier aansluit.

Dit is de centraaldoos

Niet iedereen weet wat een centraaldoos is. Dit is een lasdoos waar de elektriciteitsdraden, schakelaars en voeding met elkaar zijn verbonden. Normaal gesproken bevindt de centraaldoos zich boven het lichtpunt. Deze lasdoos wordt vaak afgesloten middels een deksel.

De centraaldoos is verbonden middels verschillende buisingangen. Wanneer je naar het complete systeem kijkt dan hoe wordt het installatiesysteem in de groepenkast verdeeld. De leidingen lopen naar een centraal punt in elke afzonderlijke ruimte. Alle wandcontactdozen en schakelaars in dezelfde ruimte zijn op de centraaldoos aangesloten.

Lamp past niet op centraaldoos

Het is het beste om een hanglamp of plafonnière vlakbij de centraaldoos op te hangen. Wanneer je de lamp op een andere plek ophangt dan moet je met een kabel of kabelgoot werken. Je ziet dit over het plafond lopen, dit natuurlijk niet zo mooi uit. Een andere optie is de kabel boven het plafond verleggen en middels een gaatje uit het plafond laten komen. Vaak is dit een heel gedoe en het moet ook nog eens op een veilige manier gebeuren.

Past de lamp niet op de centraaldoos? Hieronder vind je een duidelijke handleiding voor aansluiting op de centraaldoos. Lukt het hierna nog steeds niet, lees dan verder voor veelvoorkomende problemen en oplossingen.

Handleiding lamp ophangen

Allereerst is het belangrijk om de stroom voor de juiste groep uit te schakelen. Wanneer je twijfelt kun je het beste de hele groepenkast uitschakelen. Zorg dat je vlot doorwerkt want je vriezer en koelkast kan natuurlijk geen twee dagen uitstaan. Het is geen probleem wanneer apparaten gedurende enkele uren niet werken.

Kijk naar het schema voor de juiste bevestiging en bedrading. Controleer of deze bedrading ook uit het plafond of de wand komt. Voor een lamp heb je vaak de zwarte schakeldraad en de blauwe nuldraad nodig. Soms is er ook een geelgroene draad oftewel aardecontact nodig.

  • Zoek de trekontlaster in de centraaldoos en hang hier de lamp aan
  • Bevestig eventueel het ijzeren frame van de lamp op de juiste manier aan het plafond
  • Gebruik een kroonsteentje om de draden met elkaar te verbinden
  • Controleer of de lamp stevig aan het plafond hangt
  • Zorg ervoor dat draden elkaar niet kunnen raken
  • Werk zichtbare kabels weg

Probleem: armatuur past niet in de centraaldoos

Misschien probeer je het armatuur door het deksel van de centraaldoos te schroeven. Dit mag absoluut niet! Het armatuur bevestig je met de juiste schroeven aan het plafond, niet aan het deksel van de centraaldoos.

Soms ligt de oorzaak in een kleinere centraaldoos. Vooral bij oudere woningen zijn de centraaldozen kleiner dan bij moderne huizen. Daarnaast heb je ook nog eens dat lampen hier niet goed op aansluiten. De centraaldoos vervangen vraagt om een hoop breekwerk. Je kunt eventueel voor een andere lamp gaan en kijken of dit dan past.

Mogelijke oplossingen: de lamp aan slechts één boutje ophangen maar dit is niet heel verstandig. De lamp kan door trillingen uiteindelijk loslaten. Je kunt er ook een gat bijboren waardoor het allemaal passend wordt gemaakt. Als laatste kun je een soort bruggetje maken zodat je het armatuur toch goed kunt monteren.

Geen deksel aanwezig

Bij oudere woningen wil de deksel van de centraaldoos wel eens ontbreken. Het is belangrijk dat er altijd een deksel aanwezig is. Het deksel is namelijk brandwerend. Mochten er vonken ontstaan dan zal je hele plafond niet ineens in de fik vliegen. Sommige mensen maken gebruik van een houten zelf gefabriceerd dekseltje. Niet doen, dit is zeer brandbaar. Bij de eerste de beste vonk ontstaat er een vuurtje.

Bekijk centraaldoos deksels

Heb je voldoende ruimte in het plafond dan zou je de centraaldoos wat hoger kunnen plaatsen en de kabels los laten hangen. Je plaatst dan geen dekseltje op de centraaldoos. Aan te raden wanneer de centraaldoos te klein is in verhouding met het aantal kabels en verbindingen. Vervolgens moet je wel nog de juiste kabels uit het plafond laten komen en aan de lamp bevestigen.

Centraaldoos is zichtbaar na het ophangen van de lamp

De lamp past niet op de centraaldoos? Het kan voorkomen dat de centraaldoos zichtbaar is na het ophangen van de lamp. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld het armatuur/de voet die naar verhouding te klein is. In de praktijk komt het vaker voor dat je een afwijkend model hebt gekocht.

Een ander probleem is dat de afdekplaat van de centraaldoos niet vlak is. Hierdoor kun je het armatuur ook niet vlak tegen het plafond monteren. Zo blijft de centraaldoos na montage nog steeds zichtbaar.

Is de afdekplaat niet vlak, maak dan gebruik van een blinddeksel. Dit klem je in de centraaldoos. Voordeel hiervan is dat het deksel veel dunner en vlakker is. Verder kun je ook een stukje witte plastic zagen dat mooi over de centraaldoos past waardoor deze niet meer zichtbaar is.

Schroefgaten zitten verkeerd

Helaas kan het ook gebeuren dat de schroefgaten in de centraaldoos verkeerd zitten. Wanneer je de lamp ophangt dan hangt deze gedraaid, in ieder geval niet hoe je het wil. Probeer eerst of je het deksel van de centraaldoos kunt draaien. De meeste deksels hebben op elke hoek een schroefgat. Op deze manier kun je het toch op de juiste plaats bevestigen.

Indien mogelijk kun je extra gaatjes in de kap boren. Op deze manier komen de schroefgaten recht tegenover de schroeven te staan. Soms wordt geadviseerd om de beugel of armatuur gewoon door de centraaldoos deksel heen te boren. Dit is in verband met de veiligheid niet aan te raden. Wil je dit toch doen, gebruik dan in ieder geval korte schroeven. Met lange schroeven kun je de bedrading beschadigen of er ontstaat kortsluiting.

Ronde of vierkante centraaldoos

Je hebt de vierkante maar ook de ronde centraaldoos. Afhankelijk van het model kan het dat de lamp niet op de centraaldoos past. Je kunt eventueel een ander afdekplaatje kopen of maken. Wanneer deze over de rand van de sparring valt dan valt hij minder op. Vervolgens het afdekplaatje in dezelfde kleur als het plafond spuiten.

Waarom past een lamp bijna nooit op de centraaldoos?

Veel mensen lopen tegen het probleem aan dat de lamp niet op de centraaldoos past. Waarom is er geen fabrikant die een goed aansluitend armatuur kan maken? Dit komt omdat de meeste armaturen (lampen) gefabriceerd worden in Aziatische landen. Daar werken ze niet met centraaldozen zoals wij dat gewend zijn. Dat is dus de reden waarom het vaak niet past.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven