Doorlopen kleuren in wasgoed: voorkomen en herstellen

Bijgewerkt: 15 juli 2023

Doorlopen kleding is niet leuk, je wil dit het liefst weggooien. Helaas komt doorlopen kleuren in de was regelmatig voor. Met een goed beleid kun je dit voorkomen. Is je kleding al doorlopen? Dan kun je dit prima herstellen. Er zijn namelijk verschillende middelen die ervoor zorgen dat je kleding er weer als nieuw uitziet.

Oorzaak van doorlopen kleding

Hoe ontstaat doorlopen kleding? Dit gebeurt wanneer je kledingstukken niet op kleur sorteert. Vooral nieuwe kleding kan in het begin veel afgeven. Hoe vaker je het kledingstuk wast, hoe minder kleur het verliest. Maar zelfs oude kleding geeft nog steeds een minimale hoeveelheid kleur af. Dit merk je wanneer je witte kleding bij de bonte was doet.

De oorzaak van doorlopen kleding is tweedelig. Ten eerste moet je nieuwe kleding altijd apart en koud wassen. De tweede oorzaak van doorlopen kleding is het onvoldoende sorteren van je wasgoed.

Doorlopen kleuren in de was herstellen

Om het probleem te voorkomen vind je onderaan wat handige tips. Eerst maar eens doorlopen kleuren in de was herstellen. Wat heb je hiervoor nodig? Het hangt er ten eerste vanaf wat de oorspronkelijke kleur van het kledingstuk is. Gaat het om bonte (gekleurde) kleding dan mag je nooit een wasmiddel met bleekmiddel gebruiken.

Probeer gekleurde doorgelopen kleding te herstellen door er vloeibaar wasmiddel overheen te doen. Laat dit heel even intrekken en spoel het daarna grondig uit. Je hebt kans dat je hiermee ook de doorgelopen kleur eruit spoelt.

Het is belangrijk dat je deze behandeling direct toepast zodra het uit de wasmachine komt. Wasgoed met doorlopen kleuren mag je nooit laten drogen, dan krijg je de verkleuring er ook niet meer uit.

Verkleurd wasgoed ontkleuren

Gaat het om de bonte was, dan kun je verkleurd wasgoed ontkleuren. Dit is een middel waarmee je oorspronkelijke kleuren van het wasgoed herstelt. Houd er wel rekening mee dat de oorspronkelijke kleur misschien ook wat vager wordt, al zul je dit nauwelijks opmerken. Bij textiel dat niet kleurvast is kun je beter geen ontkleurder gebruiken.

Bekijk ontkleurder voor de bonte was

Doorlopen kleuren witte was

Het doorlopen van kleuren komt het vaakst bij wit wasgoed voor. Je hoeft maar per ongeluk een gekleurde shop mee te lassen en het is er gebeurd. Witte kleding komt grauwgrijs of roze uit de wasmachine. Ook nu weer geldt: laat kleding met doorlopen kleuren nooit drogen. Je moet het direct behandelen waardoor de doorgelopen kleuren verdwijnen.

Hoe zit je de was weer krijgt hangt een beetje van de ernst van de situatie af. Ziet de witte kleding eruit alsof het een nieuwe kleur heeft gekregen dan wordt het lastig om dit weer geheel wit te maken.

Giet vloeibaar wasmiddel voor de witte was over het kledingstuk. Spoel het kledingstuk heel goed uit. Als het goed is zie je de kleuren eruit gaan. Werkt dit niet? Dan moet je andere stappen ondernemen.

Ontkleurder voor witte kledingstukken

Het beste kun je gebruik maken van een ontkleurder voor doorlopen witte was. Een bekend merk is HC, altijd van een goede kwaliteit. Met dit middel krijg je gekleurde witte was in bijna alle gevallen weer terug in zijn oorspronkelijke staat. Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Zorg dat je altijd wat van dit product in huis hebt. Het komt namelijk regelmatig voor dat witte kleding per ongeluk verkleurt.

Witte kleding bleken

Je kunt doorlopen kleuren in wit wasgoed ook eruit krijgen door het te bleken. Dit is aan te raden wanneer je het wasgoed eerst hebt laten drogen. De doorlopen kleuren trekken dan in het kledingstuk en hechten zich aan de vezels. Dit krijg je er bij een volgende behandeling niet meer uit. Middels bleken haal je de kleuren er niet uit maar maskeer je ze. Hierdoor is dit niet meer zichtbaar en lijkt het kledingstuk weer als nieuw.

Bleken kun je alleen toepassen wanneer het om geheel witte kleding gaat. Zit er een printje op het kledingstuk dan kun je dit helaas niet toepassen.

Vul een teil of de gootsteen met lauw water en doe hier bleekmiddel in. Doe het witte kledingstuk in het water en dompel dit helemaal onder. Goed roeren en laat het kledingstuk zeker een kwartier weken. Hierna goed uitspoelen met koud water. Stop nooit je handen in bleekwater maar draag rubberen handschoenen.

Wanneer je het kledingstuk gebleekt hebt hang je dit te drogen. Door het kledingstuk in de zon te hangen verdwijnen de laatste vlekken. De zon heeft namelijk een positieve invloed op bepaalde vlekken in witte kledingstukken.

Doorlopen kleuren in wasgoed voorkomen

Voorkomen is altijd beter. Je kunt doorlopen kleuren in de was heel goed voorkomen door gebruik te maken van zogenaamde colordoekjes. Deze doekjes zijn bedoeld voor gebruik in de wasmachine. Je legt een doekje onder en boven het wasgoed (in de trommel). Het doekje absorbeert kleuren die vrijkomen.

Houd er rekening mee dat deze doekjes niet altijd perfect werken. Ze vangen wel wat vrijgekomen kleurstoffen op maar dan nog moet je witte kleding altijd apart wassen. Dit geldt ook voor zwarte kleding en natuurlijk nieuwe kleding.

Dat is ook een dingetje: was gloednieuwe kleding altijd de eerste keer apart. Koop je veel kleding dan kun je dit op kleur sorteren. Bijvoorbeeld alleen maar blauw met groen en rood met oranje. Wit en zwart moet sowieso apart.

Je kunt kleuren in het begin fixeren door het kledingstuk in een bak met water en azijn onder te dompelen. Doe dit nooit met delicate stoffen, die kunnen niet tegen azijn.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven