Kan een friteuse ontploffen? De waarheid achter de frietketel

Bijgewerkt: 16 juli 2023

Een friteuse of frituurpan is soms de oorzaak van een woningbrand. Dit is dus een apparaat waar je voorzichtig mee om moet gaan. Kan een friteuse ontploffen? In de basis kan elk elektrisch apparaat ontploffen of in brand vliegen. Met een frietketel loop je extra risico.

De ontplofte frituurpan

In 2006, en dat is echt al een tijd geleden, deed het programma Rader onderzoek naar de ontplofte frituurpan. Uit dat onderzoek bleek dat een ontplofte frituurpan in die periode vaak ontstond door teveel water. Friet en snacks uit de vriezer zijn vaak bedekt met een laagje ijs. Dit ijs komt in de frituurpan terecht waardoor er ontploffingsgevaar ontstaat.

Dat was in 2006. Hoe zit het tegenwoordig, kan een friteuse ontploffen? Ja dat kan, maar is gelukkig zeldzaam. Wanneer een friteuse ontploft heeft dit vaak met een fabricagefout te maken. Het is dan belangrijk om direct contact op te nemen met de fabrikant. Die is mogelijk verantwoordelijk voor de ontstane schade.

Water bij het frituurvet

Nog steeds kan een friteuse ontploffen wanneer er teveel water bij het frituurvet komt. Door water ontstaat er stoom en neemt het volume van het water toe. Stoom zorgt ervoor dat het hete vet uit de pan wordt geduwd. Hierdoor lijkt het alsof de friteuse ontploft, maar feitelijk gaat het om brandend vet dat naar buiten komt.

Heb je de deksel op de frituurpan? Dan kan deze door de druk van binnenuit eraf worden geduwd. Ook dit lijkt op een ontploffing. De oplossing: gooi geen friet of snacks met een laagje ijs in de friteuse. Schraap het ijs er eerst vanaf, dat is wel zo veilig.

Tip: Koop een no-frost vriezer of koelvriescombinatie. Hiermee voorkom je ijsvorming op producten maar ook in de vriezer zelf. Je hoeft dit apparaat dus nooit meer te ontdooien!

Bekijk no-frost vriezers

Zo blus je een brandende frituurpan

Staat de frituurpan in brand, giet er dan zeker geen water overheen. Door het water kan er een gevaarlijke steekvlam ontstaan. Ook kan het dat het vet of de olie eruit wordt geperst. Het spat alle kanten op en waarschijnlijk ook over je huid heen. Dit veroorzaakt levensbedreigende brandwonden.

Hoe blus je een brandende frituurpan? Indien mogelijk, doe het deksel op de friteuse. Probeer ook de stekker uit het stopcontact te halen, of zet de hoofdschakelaar uit. Heb je een blusdeken in huis, dan kun je deze over de frituurpan gooien. Zo wordt de zuurstof weggenomen en zal het vuur snel doven. Je kunt het ook met een vochtige grote doek proberen, gooi deze over de frituurpan. Let op dat er geen water in het vet terechtkomt.

Een brandblusser is geschikt voor het blussen van een brandende frituurpan. Deze blusser wordt aangeduid met brandklasse F. Bestel deze brandblusser online, je hoeft er de komende 20 jaar nauwelijks naar om te kijken.

Naar brandblussers klasse F

Voor een dergelijke brandblusser betaal je rond de € 15 (600 ml) tot € 30 (2 l). De meeste van deze blussers zijn ook geschikt voor het blussen van vaste materie en vloeistoffen (A en B).

Krijg je de brand niet geblust, dan is het verstandig om direct de brandweer te bellen. Kies hierbij voor het alarmnummer 112.

De frituurpan borrelt: dit is er aan de hand

Soms hoor je de frituurpan borrelen, dit kan gevaarlijk zijn. In dit geval is het goed om het deksel op de frituurpan te doen. Hiermee voorkom je dat er minder zuurstof in de pan komt en dat hij vlam vat. Zorg er ook voor dat het deksel minimaal 60 minuten op de pan blijft liggen. Laat de pan ook op dezelfde plek staan, ga hem niet verplaatsen.

Heb je vaker last van een overkokende frituurpan? Bedenk allereerst of er water bij het vet kan komen. Heb je misschien de frituurpan buiten laten staan, dan kan er regen in zijn gelopen. Dit is erg gevaarlijk, je merkt dit doordat de frituurpan borrelt.

Doe ook nooit teveel vet of olie in de friteuse. Wanneer er teveel inzit dan gaat deze borrelen en overstromen. Houd altijd de gebruiksaanwijzing in de verpakking aan, dit is hoe de fabrikant het aanbeveelt.

Wanneer je het niet vertrouwt kun je beter een nieuwe friteuse kopen. Beter een keer extra geld uitgeven dan dat je hele woning afbrandt. Daarnaast is het aan te raden om in de schuur of garage te frituren. Niet alleen vanwege de geur, ook omdat de schade bij een brand dan minder groot is.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven