Verschil tussen Rusland en de Sovjet-Unie

Vaak wordt gezegd dat Rusland de Sovjet-Unie is, maar dit klopt niet helemaal. De Sovjet-Unie werd in 1922 opgericht maar viel in 1991 weer uiteen. In dit artikel het verschil tussen Rusland en de Sovjet-Unie. Maar ook waarom Rusland de oude Sovjet-Unie landen weer terug wil hebben.

Oprichting Sovjet-Unie

De Sovjet-Unie, afgekort tot SU of USSR, werd in 1922 opgericht. Dit gebeurde na de ondergang van het Russische Keizerrijk in 1917. Hierna ontstond er een machtsstrijd en wonnen de bolsjewieken de burgeroorlog. Dit leidde tot de oprichting van de Sovjet-Unie. Feitelijk ging het hier om een fusie tussen verschillende republieken.

De republieken

Bij de oprichting van de Sovjet-Unie fuseerden de volgende republieken:

  • Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek met hoofdstad Moskou
  • Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek met hoofdstad Minsk
  • Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek met hoofdstad Charkiv, later Kiev
  • Transkaukasische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek met hoofdstad Tbilisi

Zou de Sovjet-Unie nog bestaan dan zouden, volgens de bovenstaande lijst, de volgende landen hieronder vallen:

  • Rusland
  • Wit-Rusland
  • Oekraïne
  • Georgië

Uiteindelijk bestond de Sovjet-Unie uit 15 republieken. Dit zou er in de huidige vorm zo uitzien:

  • Armenië
  • Azerbeidzjan
  • Wit-Rusland
  • Estland
  • Georgië
  • Kazachstan
  • Letland
  • Litouwen
  • Moldavië
  • Rusland met republieken
  • Kirgizië
  • Oezbekistan
  • Tadzjikistan
  • Turkmenistan

Aanrader: Sovjet Unie boeken

Verschil tussen Rusland en de Sovjet-Unie

De Sovjet-Unie bestond van 1917-1991. Uiteindelijk viel de Sovjet-Unie uiteen. Rusland ging op dat moment verder, en ook andere republieken gingen hun eigen weg. Feitelijk kun je wel zeggen dat de Sovjet-Unie de voorloper is van het huidige Rusland.

Om het duidelijker te maken: de Sovjet-Unie was vroeger een unie van verschillende landen, verspreid over Azië en Europa. De economie binnen de Sovjet-Unie was gesloten. Ook het politiek systeem was door de gehele SU gelijk.

De doelstelling

Het doel van de Sovjet-Unie was om een supermacht in de wereld te worden. Dat gebeurde ook want de SU werd een van de twee supermachten, naast de Verenigde Staten.

Waarom viel de Sovjet-Unie?

Het ging eigenlijk nooit goed binnen de Sovjet-Unie. De economie kwam niet op gang waardoor er weinig welvaart was. Eind jaren 80 begonnen burgers zich steeds weer tegen de politiek af te zetten. Dit heeft ertoe geleid dat de Sovjet-Unie steeds meer uit elkaar viel. Dit betekende voor Rusland dat het grondgebied verloor.

De Russische president Poetin streeft sinds 2000 naar een nieuw machtig Rusland. Hij doet er alles aan om de oude Sovjet-Unielanden weer aan Rusland toe te voegen. In 2014 is Rusland de Krim binnen gevallen. De Krim is een schiereiland dat oorspronkelijk bij Oekraïne hoort.

Ondanks dat Rusland de Krimp bezet houdt erkennen de VN lidstaten dit deel nog steeds als Oekraïense grondgebied. In 2022 valt Rusland Oekraïne binnen, om ook dit land te betrekken bij Rusland. Overigens spelen Wit-Rusland (Belarus) en Rusland ook onder één hoedje. 

Komt de Sovjet-Unie terug?

Rusland voert zijn druk op de voormalige Sovjet-Unie landen flink op. Veel van deze landen voelen er niks voor om terug in de Sovjet-Unie te stappen. Maar de vraag is, kan de Sovjet-Unie terugkomen? Die mogelijkheid is er zeker. Maar of dit vrijwillig gebeurt, dat is maar de vraag. President Vladimir Poetin van Rusland dwingt vooralsnog voormalige Sovjet-Unielanden naar zich toe.

Verschil tussen Sovjet-Unie en Europese unie

In 1993 werd de Europese unie opgericht. De EU bestaat uit 27 Europese landen (2022). Door de jaren heen zijn er steeds meer landen bijgekomen en dit zal ook in de toekomst gebeuren. Zo dringt Oekraïne er al enige tijd op aan om ook bij de Europese Unie te mogen. In de praktijk blijkt dit niet zo makkelijk te zijn want een land moet aan verschillende voorwaarden voldoen.

Het verschil tussen de Sovjet-Unie en de Europese Unie is dat landen binnen de EU een stabiele democratie moeten hebben. Ook moeten ze eerbiedig met mensenrechten omgaan. Bovendien moet de markteconomie goed draaien. Als laatste moeten landen ook de dreiging van concurrenten buiten de een het hoofd kunnen bieden.

Bij de Sovjet-Unie gaat het niet om een stabiele democratie. Mensen mogen bijvoorbeeld in Rusland stemmen maar er is meer sprake van een schijndemocratie. Bovendien wordt er hier en daar niet heel eerbiedig met mensenrechten omgegaan. En de economie draait in voormalige Sovjet-Unielanden ook niet altijd perfect. Dat is het grootste verschil tussen de Sovjet-Unie en de Europese Unie.

Kan Nederland uit de EU stappen?

Het is elk land vrij om uit de EU te stappen. Eerder gebeurde dit met het Verenigd Koninkrijk, dat uit de Europese Unie is getreden. Dit betekende een verlies van Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Wales.

Ook Nederland kan uit de EU treden. Maar de kans dat dit gebeurt is vrij klein. Nederland heeft namelijk een belangrijke invloed op de Europese Unie.

Overigens kan een land niet eenzijdig uit de EU stappen. Het land moet dan zijn EU lidmaatschap volledig opzeggen en het EU-verdrag moet worden aangepast. Dit is een langslepende zaak.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven