Het goedkoopste en het duurste bij de Mac

Bijgewerkt: 30 september 2023

In ongeveer 10 jaar tijd is de McDonalds 90% duurder geworden. Was je in 2013 met een gezin van twee kinderen ongeveer € 26 kwijt, in 2023 betaal je rond de € 50. De forse prijsstijging heeft te maken met hogere grondstofprijzen en stijgende personeelskosten. Daarnaast is alles duurder geworden. Benieuwd wat het goedkoopste bij de Mac is, en waar je het meest voor betaalt? Kijk waar je op kunt besparen.

Geen prijslijst op de website van McDonald’s

Wanneer je op zoek bent naar de prijzen van McDonalds, moet je niet op hun website zijn. Daar staan alleen de producten die verkrijgbaar zijn. Dat je hier geen prijzen vindt, heeft met de opzet van deze keten te maken. Ongeveer 93% van de McDonalds vestigingen betreft een franchise te onderneming. Dit betekent dat een zelfstandige ondernemer met McDonald’s samenwerkt.

Door deze franchise ondernemingen zijn er geen vaste prijzen. Elke vestiging bepaalt zijn eigen prijzen, McDonalds adviseert hier alleen in. Wel moet de vestiging de prijzen binnen een bepaalde marge houden.

Een uitzondering vormt de acties en aanbiedingen. Hiervoor zijn de prijzen landelijk overal gelijk.

Wat is het goedkoopste bij de Mac?

Vroeger had je de euroknaller. Voor slechts één euro kocht je een product zoals een cheeseburger of een drankje. Die euroknaller is al enkele jaren verdwenen. Tegenwoordig is het lastig om producten te vinden die goedkoper zijn dan twee euro. Maar ze zijn er wel. Bekijk hieronder wat het goedkoopst is bij de Mac, en minder dan € 2 kost.

 • Frietsaus/ketchup: € 1,00
 • Overige sausjes: € 1,00
 • Danoontje, als onderdeel van Happy Meal: € 1,25
 • Groenten of fruit, als onderdeel van Happy Meal € 1,25
 • IJshoorn: € 1,50
 • Hamburger: € 1,60
 • Losse verrassing: Happy Meal speelgoed/ boekje: € 1,95
 • Cheeseburger: € 1,95
 • Chili Chicken: € 1,95

Overige producten, drankjes en toetjes kosten allemaal meer dan twee euro. Hiervan zijn de American Cookie, Croissant, Spa Blauw, Chicken Tender 2 stuks en Chicken McNuggets 6 in deze categorie het goedkoopst (tussen € 2 en € 2,50).

Wat is het duurste bij de Mac?

Natuurlijk zit je niet op hoge prijzen te wachten. Daarom is het goed om te kijken wat het duurste bij de Mac Donalds is. Hieronder de prijzen van de duurste items. Let op want ook deze prijzen kunnen per vestiging afwijken.

 • Homestyle Crispy Chicken Honey Mustard Voordeelmenu: € 15,55
 • Veggie Homestyle Chicken Honey Mustard Voordeelmenu: € 15,55
 • McWrap Honey Mustard Voordeelmenu: € 14,95
 • Veggie McWrap Honey Mustard Voordeelmenu: € 14,95
 • Single Big Tasty Voordeelmenu: € 14,30
 • McPlant Voordeelmenu: € 14

Met vier personen betaal je tussen de € 50 en € 57, indien jullie allemaal een voordeelmenu nemen. Extra aanvullingen zoals een milkshake in plaats van frisdrank, brengt hogere kosten met zich mee. Dit geldt ook voor sausjes die je er extra bij neemt.

McDonalds menu aanbieding

Een voordeelmenu is altijd goedkoper dan wanneer je de producten los van elkaar bestelt. Overigens zal een medewerker er een menu van maken wanneer je bijvoorbeeld een burger, een portie friet en frisdrank bestelt. Feit is dat de medewerkers met je meedenken, zodat je het goedkoopste uit bent.

De menuprijzen verschillen per vestiging. Maar gaat het om een McDonalds menu aanbieding, dan zijn de prijzen overal gelijk. Alle vestigingen hebben zich namelijk aan de aanbiedingen te houden, en moeten hun prijzen hierop aanpassen.

Hoe weet je of er een McDonalds menu aanbieding is? Dit vind je terug op de website van McDonalds, maar ook in de McDonalds app. Deze app is heel handig want je blijft op de hoogte van coupons, acties en aanbiedingen.

Dit wordt het meest besteld bij de McDonalds

Ook zo benieuwd wat anderen bij de McDonalds bestellen? De frietjes zijn het meest bestelde item. Op zich niet zo vreemd, bij nagenoeg elk menu worden frietjes besteld. Overigens blijkt dat mensen het meest tevreden zijn over de frietjes. Met betrekking tot andere producten komen er meer klachten binnen.

Vijf meest bijzondere McDonalds vestigingen

Luxe uit eten? Dan moet je niet bij de McDonalds zijn, maar goedkoop is het wel. En in sommige gevallen ronduit bijzonder. Hieronder vind je de vijf meest bijzondere McDonalds vestigingen.

1. De kleinste McDonalds ter wereld

Dit is een bijzondere McDonalds, met de nadruk op bij-zonder (bij dus). Want deze vestiging is zo klein dat hij alleen geschikt is voor bijen en andere insecten. Deze minivestiging staat in Zweden. Het gaat slecht met de insecten waardoor er nu al ruim 25% minder insecten op de wereld zijn.

De restaurants in Zweden wilden de aandacht hierop vestigen, door het tonen van hun mini McDonalds. Deze minivestiging is geveild en de winst hiervan ging naar het Ronald McDonaldhuis.

2. Kleinste echte McDonalds ter wereld

Om de kleinste McDonalds vestiging ter wereld te bezoeken, hoef je niet ver te reizen. In 2018 stond hij in Terschelling, maar hij werd regelmatig verplaatst (in 2023 is hij niet meer terug te vinden). Deze vestiging is slechts 12 m² groot. Het heeft plek voor vijf personen.

3. McDonalds vestiging in de vorm van een friet

Wanneer je in Las Vegas bent, moet je hier zeker de bijzondere McDonalds vestiging bezoeken. De gevel bestaat uit een enorme portie friet en een beker frisdrank.

4. World of Warcraft McDonalds

In China weten ze wat gamen is. Hier vind je meerdere vestigingen in het thema van World of Warcraft. Geloof maar dat hier veel gameliefhebbers op afkomen.

5. Een vlucht met de McDonalds

Je gaat niet echt de lucht in, maar deze McDonalds heeft de vorm van een vliegtuig. De buitenkant is gebouwd als een echt vliegtuig en ook de binnenkant heeft een inrichting die hier helemaal bij hoort. Je vindt deze McDonalds in Taupo, Nieuw-Zeeland. Wees er op tijd bij want hij heeft minder zitplaatsen dan in een echt vliegtuig.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven