De 10 beste moppen

Bijgewerkt: 8 oktober 2023

Met een goede mop heb je de lachers op je hand. Helaas is het lastig om een goede mop te bedenken, en al helemaal om hem te vertellen. Om je te helpen vind je hieronder de 10 beste moppen. Leer ze goed uit je hoofd en oefen eerst voor de spiegel. Dan komt de mop ook veel beter over.

Voordat je verder leest: heb je het moppenboek al gezien? Dit staat boordevol grappige moppen en hersenkrakende raadsels.

1. Een pizza bestellen

Een man loopt een pizzeria binnen en bestelt hier een pizza. De pizzabakker vraagt of hij er 8 of 12 stukken van moet snijden. Zegt de man “doe maar 8 stukken, want 12 stukken pizza krijg ik echt niet op”.


2. Het toppunt van…

Wat is het toppunt van geduld? Een olifant met watjes dood gooien en met een theelepeltje begraven.

Wat is het toppunt van optimisme? In de gevangenis het liedje zingen: we gaan nog niet naar huis, nog lange niet nog lange niet.

Wat is het toppunt van pech? Een eendagsvlieg die een slechte dag heeft.

Wat is het toppunt van luiheid? Met een zwangere vrouw trouwen. Óf een uur op de bus wachten en bij de volgende halte weer uitstappen.

Wat is het toppunt van domheid? Een vulkaan op de muur tekenen en wachten tot hij uitbarst.

Wat is het toppunt van geduld? Een vis op de muur tekenen en wachten tot hij wegzwemt.

3. Oh een snee!

Een stel heeft een pratende papegaai als huisdier. De vrouw zit aardappels te schillen als ze zich plots in de vingers snijdt. De papegaai roept luidkeels “oh een snee!”.

Een dag later wil de vrouw groente snijden maar snijdt zich per ongeluk in haar duim. Weer roept de papegaai “oh een snee!”. De vrouw is het zat en stopt de papegaai in de wc-pot.

De man komt thuis, moet schijten en gaat op de wc zitten. Plots hoort hij vanuit de wc-pot: “oh een snee”…

4. Een gevaarlijke oversteek

Twee slakken komen bij een weg aan. De ene slak steekt zijn voelsprieten over de weg. Wat ga je doen, vraagt de andere slak. Zegt de eerste “ik ga hier oversteken”. De ander kijkt bedenkelijk en vraagt: “zou je dat wel doen, morgen komt er een bus langs”.

5. Slechte dromen

Waarom neemt een gek een pak hooi mee naar bed? Antwoord: om zijn nachtmerrie te voeren.

Bescheur je met een scheurkalender. Er zitten écht leuke tussen. Of wacht op de Vrouwers scheurkalender die in 2024 uitkomt. Interesse? Laat onderaan het artikel een reactie achter, dan weten we hoeveel we er moeten drukken.


6. Bruiloft en begrafenis

Een vrouw is uitgenodigd voor een bruiloft. De ober vraagt of ze het naar haar zin heeft. De vrouw zegt “nu wel, maar vroeger had ik een hekel aan bruiloften”. Waarom is dat, wil de ober weten. De vrouw vertelt: “wanneer ik vroeger naar een bruiloft ging dan stootte ooms en tantes mij altijd aan en zeiden dat ik de volgende was. Ze zijn daarmee opgehouden toen ik hetzelfde bij hen deed op begrafenissen.”

7. Mooi kunstwerk

Jantje krijgt op school de opdracht om een tekening over de natuur te maken. De leraar kijkt naar het lege papier van Jantje. Waarom heb je niks getekend, wil de leraar weten. “Dat heb ik wel”, antwoordt Jantje. “Op deze tekening staat een grazende koe”.

De leraar kijkt naar het papier. “Ik zie geen gras”. Natuurlijk niet, het gras is door de koe opgegeten, vertelt Jantje. De leraar vraagt “maar waar is de koe dan?”. Jantje kijkt de leraar schaapachtig aan en zegt “denk je nu echt dat een koe in een wei zonder gras blijft staan?”

8. Een rode tomaat

Het is paars met twee witte strepen. Antwoord: een tomaat met bretels. Maar wacht even, een tomaat is toch altijd rood? Normaal gesproken wel, maar de bretels zitten zo strak dat de tomaat paars aanloopt.

9. Nooit grappig

 • Een tandarts die de kroon op zijn werk zet is nooit grappig
 • Iets te vieren hebben met zijn drieën is nooit grappig
 • Je vierkant ergeren aan een rotonde is nooit grappig
 • Een mijnwerker die het onderspit delft is nooit grappig
 • Met een elektricien iets kortsluiten is nooit grappig
 • Tegen een lilliputter zeggen dat je hem op de hoogte houdt is nooit grappig
 • Een matroos over een andere boeg gooien is nooit grappig
 • Een nicht die solliciteert voor een nevenfunctie is nooit grappig
 • Een stewardess die zwanger is van de automatische piloot is nooit grappig
 • Een spin die solliciteert als webdesigner is nooit grappig
 • Een padvinder die een kikker vindt is nooit grappig
 • Een wortel die peentjes zweet is nooit grappig
 • Op de bus staan wachten en eraf vallen is nooit grappig

10. Jongen of meisje

Twee pasgeboren baby’tjes liggen naast elkaar op de kraamafdeling. De ene baby vraagt aan de ander: “Ben je een jongen of een meisje”. Het baby’tje kijkt onder de deken en zegt dat hij een jongetje is. De andere baby wil weten hoe hij dat ziet. De eerste baby steekt trots zijn voetjes boven de dekens en zegt “kijk, ik draag blauwe sokjes”.

Zo moet je een goede mop vertellen

Hoe vertel je een goede mop zodat hij ook op de juiste manier overkomt? Ten eerste speelt je gezichtsuitdrukking een belangrijke rol. Wanneer jij bloedserieus een mop vertelt en bij het einde niet lacht, dan is de kans klein dat anderen de humor ervan inzien. Lachen werkt namelijk aanstekelijk.

Ook is het belangrijk dat je de mop zo kort mogelijk houdt. Bij een mop van 5 minuten raken mensen al snel de draad kwijt. In principe moeten de mop altijd korter dan 30 seconden duren.

Bouw ook spanning op. Vertel je bijvoorbeeld een raadseltje, wacht dan enkele seconden voordat je het antwoord geeft.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

3 gedachten over “De 10 beste moppen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven