Geld storten op Giro 555 – betrouwbaar of niet?

Bijgewerkt: 10 februari 2023

Giro 555 bestaat uit verschillende samenwerkende hulporganisaties. Dit zijn onder andere het Nederlandse Rode Kruis, Stichting Vluchteling en Cordaid Mensen in Nood. Veel mensen vragen zich af of geld storten op Giro555 betrouwbaar is. Wat gebeurt er met het geld, wordt het goed besteed of blijft er wat aan strijkstok hangen?

Wat is Giro555?

Giro555 is een samenwerking van verschillende hulporganisaties. Het zamelt geld in voor humanitaire rampen. Het komt dus op voor mensen in nood. Denk hierbij aan een oorlog met veel slachtoffers, een lokale ramp of veel schade. Iets dat de bevolking niet aankan waardoor hulp van buitenaf nodig is.

Van aardbeving tot zoönose helpt iedereen om meer inzicht te krijgen in wat ze wel en niet vertellen. 

Is geld storten op Giro 555 betrouwbaar?

In tijden van oorlog of natuurrampen kan de bevolking in een bepaald land hulp van buitenaf goed gebruiken. En dat is wat de samenwerkende hulporganisaties doen. Hiervoor is wel geld nodig, en het gaat dan om hoge bedragen. Mogelijk denk je erover om je steentje financieel bij te dragen.

Is geld storten op Giro555 betrouwbaar? Ja, dit is zeker betrouwbaar. Zo is Giro 555 verplicht om verantwoording af te leggen over de besteding van het binnengekomen geld. Ook moeten ze laten weten wat er middels acties aan geld is opgehaald.

Niet al het geld gaat naar hulp

Het is een beetje naïef om te denken dat al het ingezamelde geld ook direct naar hulp gaat. Er zijn namelijk betaalde krachten aanwezig bij de Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO) waaronder Giro 555 valt. Dit betekent dat een gedeelte van het geld naar de betaalde medewerkers gaat. Dit is nodig om alles in goede banen te leiden.

Allereerst worden de kosten voor acties afgetrokken van de binnenkomende bedragen. Bedenk dat het opzetten van een actie veel geld kost. Bijvoorbeeld de inkoop van televisiereclame of uitzendtijd, radioreclame of internetreclame. Vervolgens worden de bedragen verdeeld over de verschillende hulporganisaties die hierbij zijn aangesloten.

Geld overmaken naar Giro 555 komt niet terecht

Soms wordt beweerd dat overgemaakt geld niet op de juiste plek terechtkomt. Dit klopt niet, want het geld wordt echt wel goed besteed. Maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen wordt een gedeelte van het geld besteed aan actiekosten en betaalde krachten.

Dit betekent dat wanneer je € 5 overmaakt, dat vijfje niet geheel naar humanitaire hulp gaat. Wil je dat het vijfje wel volledig naar hulp voor slachtoffers gaat, dan moet je zelf wat regelen. Dus niet via een hulporganisatie. Bedenk echter dat zelf iets regelen heel veel tijd en geld kost.

Voor jouw idee: maximaal 10% van de opbrengst gaat niet rechtstreeks naar humanitaire hulp. De actiekosten bedragen ongeveer 3%. De aangesloten hulporganisaties mogen maximaal 7% van hun aandeel aan bedrijfskosten besteden.

Wist je dat er ook actieproducten worden verkocht waarvan een gedeelte van de opbrengst naar Giro555 gaat?

Hoe geld over maken naar Giro555?

Het is op zich vrij eenvoudig om geld over te maken naar Giro555. Doe dit in ieder geval niet naar de afzonderlijke hulporganisaties. Je wilt tenslotte dat ze samenwerken, zodat slachtoffers zo goed mogelijk worden geholpen.

Geld overmaken naar Giro555 doe je naar het bankrekeningnummer (IBAN nummer) NL08 INGB 0000 0005 55, ten name van Samenwerkende Hulporganisaties (Den Haag). Soms is het mogelijk om alleen 555 als gironummer in te voeren. Omdat dit niet altijd werkt kun je beter het gehele IBAN-nummer invullen.

Het is overigens niet nodig om een beschrijving aan de overboeking toe te voegen. Je kunt met je overboeking namelijk niet bepalen dat je geld naar een bepaalde hulporganisatie gaat of op een specifieke manier wordt besteed. Die keuze ligt bij de SHO.

Giro 555 werkt niet

Vroeger was het mogelijk om ‘Giro 555’ bij de bankoverschrijving in te voeren. Het geld kwam dan bij de stichting aan. Tegenwoordig is het nodig om het gehele IBAN-nummer in te voeren. Maak het geld over naar NL08 INGB 0000 0005 55 ten name van Stichting Samenwerkende Hulporganisaties over. Zorg dat de tenaamstelling klopt, anders geeft de bank een foutmelding.

Wanneer een overboeking niet lukt kun je ook doneren via de website giro555.nl. Via de website geef je aan hoeveel je wil doneren. Vul vervolgens je voor- een achternaam en je e-mailadres in. Hierna kies je voor een donatie via iDEAL of creditcard.

Levensreddende noodhulp

Wanneer je geld overmaakt naar Giro 555, en dat is betrouwbaar, wordt het bedrag besteed aan levensreddende noodhulp. Je kunt hierbij denken aan hulp bij de volgende rampen:

  • Oorlog
  • Overstroming
  • Orkaan
  • Aardbeving
  • Bedreigde kinderen
  • Armoede
  • Wederopbouw

Eigenlijk elke situatie waarbij de bevolking of slachtoffers heel hard hulp nodig hebben. Omdat de regering of de lokale hulporganisaties dit niet zo snel op kunnen lossen. Vaak gaat het om levensreddende hulp, en dat is ook het idee achter SHO en Giro555.

Alleen in actie bij rampen

Het is niet zo dat je maandelijks geld kunt storten naar Giro555. Er wordt alleen een actie opgezet bij een humanitaire ramp. Dit betekent dus dat er sprake moet zijn van noodhulp voor mensen maar niet voor dieren, planten of gebouwen. De veiligheid en het welzijn van mensen staat bij SHO en Giro555 voorop.

Spijt van je donatie

Je kunt achteraf altijd spijt krijgen van je donatie. Bijvoorbeeld omdat je teveel gedoneerd hebt. Gelukkig kun je dit terugkrijgen. Heb je per iDEAL betaald, dan stuur je een mail naar Giro555 en vermeld je duidelijk je naam, het bedrag en hoeveel je terug wil ontvangen. Is de betaling via Visa of MasterCard verlopen dan kun je het volledige bedrag via de creditcardmaatschappij terug laten storten.

Een automatische incasso kun je terugboeken, neem hiervoor contact op met je bank. Heb je betaald via PayPal dan moet je een bewijs van overschrijving naar Giro555 versturen. Met de vermelding hoeveel je terug wil hebben.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven