Chatten met vreemden: belangrijke tips

Bijgewerkt: 4 februari 2023

Het is weer helemaal de trend, namelijk chatten met vreemden. Dit kan via verschillende kanalen waaronder Discord, Chatplaza of een van de andere websites. Bij chatten met vreemden is het belangrijk dat je goed op je privacy let. In dit artikel vind je een aantal belangrijke tips met betrekking tot je privacy en veiligheid, maar ook waar je kunt chatten.

Hier kun je chatten

Keuze genoeg, maar waar kun je chatten met vreemden? Dit is natuurlijk niet via Whatsapp, want dat doe je alleen met bekenden. Bovendien is op Whatsapp je telefoonnummer bekend en dat is nu net niet de bedoeling. Hieronder vind je de 5 beste apps of websites om te chatten met vreemden.

NovaMore

Een Nederlands bedrijf dat zich heeft opgericht als datingsite voor stelletjes en singles. NovaMore is voor iedereen die op zoek is naar een zogenaamde spannende date.

Lexa

Een van de oudste en meest bekende date apps waar singles met elkaar in contact komen. Ook hier kun je chatten met vreemden, hoewel de site gericht is op het maken van dates (net als de voorgaande).

Chatplaza

Op deze website staat het daten helemaal niet centraal, maar gewoon leuk chatten. De website ziet er wat basic uit maar functioneert nog steeds.

Discord

Een populair medium om met vreemden te chatten. Hierbij is het wel nodig dat je jezelf aanmeldt voor een groep (server). Je kunt ook zelf een server of kanaal aanmaken. Houd er rekening mee dat Discord voornamelijk in het Engels is, hoewel hier ook veel Nederlanders actief zijn.

Tjat.nl

Een gebruiksvriendelijke chatbox voor Nederlanders (en Vlamingen). Hier zijn altijd volwassen moderators aanwezig, zodat je veilig chat met vreemden. Een account aanmaken is gewenst maar niet noodzakelijk. Je kunt dus ook zonder account op tjat.nl terecht.

Wist je dat je bij veel chatboxen ook kunt videobellen of een foto of video kunt versturen? Schaf een goede webcam aan, deze werkt perfect met je pc en is beter dan een laptopcamera.

Chatten met vreemden: je privacy

Tijdens het chatten met vreemden speelt je privacy een belangrijke rol. Daarom is het verstandig om nooit je echte naam te geven. Moet je een account aanmaken? Bij datingapps zoals Lexa of NovaMore wordt vaak wel om je echte naam gevraagd, bovendien heb je een profielfoto nodig. Fake profielen worden niet geaccepteerd. Daarom zijn Lexa en NovaMore wat ‘gevaarlijker’ en komt je privacy mogelijk in de knel.

Wil je chatten met vreemden, dan is het aan te raden om eens bij Chatplaza, Discord of Tjat.nl rond te kijken. Hier kun je wel onder een anonieme naam en met een onbeduidende profielfoto chatten. Een profielfoto is bij deze aanbieders zelfs niet verplicht, dus je bent redelijk anoniem.

Naam, woonplaats en leeftijd

Wees heel voorzichtig met het doorgeven van je echte naam, woonplaats en leeftijd. Chat je met vreemden, neem dan een andere naam aan. Dit mag best je tweede naam zijn, zolang hij maar niet te herleiden is naar jou. Heb je een zeer unieke naam dan kun je beter voor een algemene naam kiezen.

Hoe zit het met het doorgeven van je leeftijd? Je mag je leeftijd aan vreemden doorgeven, maar geef geen exacte geboortedatum. Je kunt best vertellen dat je in de maand augustus geboren bent, maar zeg dan niet op welke dag.

Geef ook geen woonplaats door. Kies bijvoorbeeld voor je provincie of regio. Wil je wat preciezer zijn, dan zou je ook voor de gemeente kunnen kiezen. Wees voorzichtig met de combinatie naam, geboortedatum en woonplaats. Iemand die deze drie gegevens in bezit heeft kan makkelijk je woonadres achterhalen.

Gratis chatten

Wil je gratis chatten met vreemden? Dit kan via verschillende chatboxen. Bij dating sites of date apps moet je juist betalen. Gaat het je alleen om het chatten, meld je dan zeker niet bij een dating website aan. Mogelijk krijg je allerlei reacties van mannen of vrouwen die afspraakjes willen maken. Daar betaal je ook nog eens geld voor.

Hoe werkt een open chatroom?

Je hebt besloten- en open chatrooms. Een chatroom is een soort kamer waarin verschillende gebruikers aanwezig zijn. Binnen deze kamer (chatroom) kunnen de gebruikers met elkaar chatten. Mensen die niet in dezelfde ‘kamer’ zitten kunnen dit gesprek niet volgen.

Hoe werkt een open chatroom? Deze room is voor iedereen toegankelijk. Je moet eerst op de chatroom klikken waarna je vanzelf binnenkomt. Op dat moment kun je het gesprek volgen en meepraten. Een gesloten chatroom is alleen op uitnodiging beschikbaar.

Let op want een open chatroom werkt soms ook met een soort chatroulette. Hierbij worden chatters willekeurig met elkaar in contact gebracht, waarbij ze een privégesprek aangaan. Dit gesprek kun je altijd zelf beëindigen. De aanbieder Chatroulette is hier een goed voorbeeld van. De aanbieders die je hierboven hebt zien staan werken niet met dit roulettesysteem. Je wordt dus nooit ongevraagd aan een ander gelinkt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven