Boekenbon: waar te besteden?

Bijgewerkt: 31 augustus 2023

Een boekenbon kopen en cadeau geven is één ding, maar waar kan de ontvanger deze besteden? De Nederlandse boekenbon kun je bij verschillende zaken besteden. Helaas is het zo dat de acceptanten soms wisselt. Dit betekent dat je de boekenbon niet overal kunt besteden. Weten hoe je een boekenbon gebruikt of online besteedt, kijk dan vooral naar onderstaande tips en ideeën.

Uitleg over de boekenbon

Eerst wat algemene uitleg over de boekenbon, want je moet wel weten wat je in handen hebt. In Nederland heb je de Nederlandse Boekenbon. Dit is een cadeaukaart met een vrije waarde. De koper bepaalt dus zelf welk bedrag er op de cadeaukaart komt te staan. Dit bedrag moet minimaal € 5 zijn en mag maximaal € 150 bedragen.

Let op want online kun je maximaal € 50 per transactie besteden. Heb je € 100 op de boekenbon staan en je doet een bestelling van € 100, dan mag je maximaal € 50 via de boekenbon betalen. De overige € 50 betaal je op een andere manier. In een fysieke winkel geldt er geen maximum uitgave.

Boekenbon kopen: hier doe je dat

Eerst maar eens de boekenbon kopen. Dit kan bij verschillende (online) winkels. Zo kun je de boekenbon kopen bij Primera of de website cadeaubon.nl. De prijs van de boekenbon cadeaukaart is afhankelijk van het bedrag dat je erop zet. Er komen geen extra kosten bij kijken. Wil je iemand verrassen met een boekenbon van € 50, dan kost deze cadeaukaart ook € 50. Mogelijk maak je wel extra kosten voor een cadeauverpakking.

Boekenbon, waar te besteden?

Goed nieuws want de boekenbon is bij meer dan 1000 zaken te besteden. Het is wel zo dat een aantal zaken waar je in het verleden met de boekenbon terecht kon, tegenwoordig niet meer bestaan. Bijvoorbeeld de keten V&D, na het faillissement is alleen de webshop nog over. De fysieke winkels zijn verdwenen. Gelukkig zijn er nog genoeg zaken waar je wél met de boekenbon terecht kunt.

Op ontdekkingsreis naar geweldige boeken? Van betoverende kinderverhalen tot meeslepende Geschiedenis & Politiek. Van meesterwerken in Literatuur & Romans tot grappige stripboeken.


Primera winkels

Waar kun je de boekenbon besteden? Antwoord: bij alle Primera winkels. Je kunt hier een boekenbon kopen maar ook besteden. Houd er wel rekening mee dat er bij Primera twee verschillende cadeaubonnen verkrijgbaar zijn. De eerste betreft de Nederlandse Boekenbon. Deze cadeaukaart valt onder de regelgeving van de DNB. Dit betekent dat de cadeaukaart altijd zijn waarde behoudt, ook wanneer Primera failliet gaat. Je kunt de bon dan namelijk altijd ergens anders besteden.

De tweede cadeaukaart is de Lees! Cadeaukaart. Deze kun je bij Primera, Bruna en een aantal andere zaken besteden. Mochten deze zaken failliet gaan dan is de bon niet meer geldig.

Nogmaals: de Nederlandse Boekenbon is dus te koop en te besteden bij alle Primera winkels, zowel online als fysiek (in de winkel zelf). Besteed je hem online dan kun je maximaal € 50 per keer van de bon afhalen.

Ako en Bruna

AKO is de afkorting van Amsterdamsche Kiosk Onderneming. Je vindt meer dan 100 boekwinkels van AKO, verspreid door Nederland. Veel filialen vind je op treinstations, maar ook op vliegvelden waaronder Schiphol en Maastricht Aachen Airport. Je kunt je boekenbon bij AKO besteden. Doe je dit in de winkel of kiosk zelf dan kun je het hele bedrag in één keer uitgeven. AKO heeft ook een webshop, je mag dan maximaal € 50 per keer van de bon halen.


Bovenstaand verhaal geldt ook voor Bruna. Door heel Nederland vind je Bruna vestigingen, zowel in steden als dorpen. Je kunt hier altijd met je Nederlandse boekenbon terecht.

Lokale boekhandels

In veel steden en dorpen vind je kleinere of lokale boekhandels. Bij de meeste van deze winkels kun je gewoon met je boekenbon betalen. Vraag vooraf of dit mogelijk is, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Joods historisch museum

Ben je in Amsterdam en ga je naar het Joods Historisch Museum? Je komt hier ook een museumshop tegen. Hier kun je overzichtwerken, catalogi en kunstboeken kopen. Deze mag je gewoon met de boekenbon afrekenen.

De Bijenkorf

Warenhuis de Bijenkorf accepteert de Nederlandse boekenbon. Je vindt De Bijenkorf voornamelijk in grote steden waaronder Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Den Haag en Maastricht. Eerder zaten er ook vestigingen in Arnhem, Venlo, Enschede en nog een aantal andere steden. Deze zijn allemaal gesloten.

Dit mag je met een boekenbon kopen

Let op want je kunt niet alles met de Nederlandse Boekenbon afrekenen. Koop je bij De Bijenkorf kleding, dan kun je dit niet met de boekenbon afrekenen. Met de Nederlandse Boekenbon kun je de volgende zaken kopen:

  • Leesboeken
  • Luisterboeken
  • E-books
  • Tijdschriften

Waar kan ik de boekenbon online besteden?

Heb je een digitale boekenbon? Sinds 2012 is de fysieke cadeaukaart overgegaan naar een plastic cadeaukaart. Er staat een code op de cadeaukaart. Deze code toon je in de fysieke winkel maar kun je dus ook online besteden. Dit kan bij een van de 1500 aangesloten boekhandels of webshops.

Wil je weten waar je de boekenbon online kunt besteden, kijk dan bij een online boekhandel van je keuze. Dit kan onder andere bij de webshops van:

  • Bol.com
  • Bruna
  • Eci.nl
  • AKO

Zo gebruik je de bon

De boekenbon: waar te besteden aan gebruik je hem? Hierboven heb je kunnen zien waar je de bon kunt besteden. Nu de volgende stap: gebruik maken van de bon. Dat is op zich niet zo moeilijk, je moet alleen weten welke stappen je moet nemen.

Ga je na een fysieke winkel, kies dan uit een boek uit dat je wil kopen. Ga naar de kassa en toon je boekenbon oftewel cadeaukaart. Het juiste bedrag wordt van je saldo afgetrokken. Blijft er nog saldo over, dan staat dit gewoon op je cadeaukaart. Heb je te weinig saldo op de boekenbon dan moet je bijbetalen.

De boekenbon en een webshop gebruiken is ook vrij makkelijk. Kies het boek dat je wil hebben en plaats dit in het online winkelmannetje. Ga naar het onderdeel afrekenen. Geef aan dat je met een cadeaukaart wil betalen. Voer de code die op de boekenbon staat in. Je ziet nu dat het juiste bedrag van je cadeaukaart wordt afgeschreven. Mogelijk moet je nog iets bijbetalen.

Bij sommige webshops is het mogelijk om de cadeaubon vooraf aan je account toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je een account bij bol.com aanmaakt.

Achteraf betalen met de boekenbon

Bij sommige webshops is het mogelijk om achteraf te betalen. Dit kan helaas niet met een cadeaukaart of de boekenbon.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven