Angst voor afwijzing tijdens het daten

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Je wil zelfverzekerd aan een date beginnen. Maar je hebt angst voor afwijzing. Dit maakt je nerveus, waardoor je twijfelt of je het wel moet doen. JA, je moet zeker flirten en daten. Het biedt je kansen op een geweldige relatie. Kan je niet goed tegen afwijzing of ben je er bang voor, dan zijn er een aantal tips om hier goed mee om te gaan.

Waar komt de angst voor afwijzing vandaan?

Eigenlijk is angst voor afwijzing een heel normaal iets. De mens is namelijk sociaal aangelegd. We willen ergens bij horen, anders ligt eenzaamheid op de loer. Al van kind af aan zijn we bang voor afwijzing.

Bij een goede hechting en realistische opvoeding verdwijnt die angst langzaam. Het kind bouwt zelfvertrouwen op. Maar die angst kan ook diepgeworteld zijn, bijvoorbeeld door pesterijen of negeren in de kindertijd.

Ook bij een gebrek aan zelfliefde of onzekerheid omtrent je uiterlijk of vaardigheden, kan dit voor angst zorgen.


Herken de symptomen

Er is zeker een verschil tussen bang zijn voor afwijzing, of je onzeker voelen. Angst om afgewezen te worden herken je zo:

  • Je hebt vaak behoefte aan bevestiging en goedkeuring van anderen
  • Je hunkert naar aandacht van anderen
  • Je wordt onzeker wanneer je niet snel antwoord op WhatsApp (of een ander berichtje) krijgt
  • Je vindt jezelf niet goed genoeg
  • Je vindt het niet fijn om alleen door te moeten brengen

Tijdens het daten kunnen de volgende gedachten in je omgaan:

  • Vindt hij/zij iemand anders niet veel leuker?
  • Zie ik er wel verzorgd genoeg uit?
  • Helpt, er valt een stilte, hij/zij vindt mij saai
  • Wat als ik iets zeg dat hem/haar afschrikt?
  • Ik hoop niet dat hij/zij denkt dat ik raar ben
  • Ik ben bang dat ik de verkeerde dingen zeg
  • Misschien kom ik wanhopig over
  • Ik ben bang dat ik te emotioneel overkom

Herkenbaar? Dan ben je bang om afgewezen te worden.

Accepteer dat deze angst bestaat

Je kunt angst voor afwijzing bij een date niet opzij schuiven. Het is belangrijk dat je accepteert dat deze angst een deel van je leven uitmaakt. Je hoeft het niet uit je leven te bannen. Maar het is wel handig wanneer je het de baas wordt.

Word geen slaaf van je angst

Je hebt je angstig voelen of angstig zijn. In dit laatste geval is de kans groot dat je een slaaf van je eigen angst wordt. Je raakt helemaal verlamd en weet niet meer wat je moet doen. Waarschijnlijk sta je plots met je mond vol tanden, of erger nog: je rent weg. In het slechtste geval verschijn je helemaal niet op de afspraak, en laat jij je date zitten. Alles om te voorkomen dat je wordt afgewezen. Maar je kon helemaal nog niet weten of dit ging gebeuren, toch?

Mensen die zich angstig voelen, ervaren dit in hun lichaam. Maar ondanks dit gevoel gaan ze toch op date. Misschien met klamme handjes of zweet onder de oksels, en waarschijnlijk ook met een hoge hartslag. Maar ze doen het toch.

Tot welke van deze twee behoor jij? Ik hoop dat je alleen angst voelt, en niet daadwerkelijk angstig bent. In beide gevallen leg ik uit wat je moet doen.


Wanneer je angst voelt: tips om de date te overleven

Heb je de stap genomen om te daten, ondanks dat je bang bent voor afwijzing? Weet dat je een dapper besluit hebt genomen. Bereid je voor op de date en bedenk waar je over wilt praten. Maar ook welke vragen je wilt stellen. Door dit te oefenen ga je met meer zelfvertrouwen op date.

Voordat je de date ingaat doe je eerst enkele ontspanningsoefeningen. Yoga of meditatie helpt om je zenuwen te verminderen. Het klinkt misschien zweverig maar veel mensen hebben hier baat bij. Wanneer je tijdens de date zenuwen voelt opkomen, haal dan rustig, ontspannen en diep adem.

Verander negatieve gedachten in positieve gedachten. Vraag jezelf niet af wat er mis kan gaan, maar wat er goed kan gaan.

Houd je verwachtingen realistisch. Het zal niet de meest perfecte date worden. Maar wel een leuke en interessante ontmoeting. Je bent hierna een ervaring rijker.

Weet je wat ook helpt? Lachen. Dit vermindert de spanning bij jou maar ook tussen jullie. Maak bijvoorbeeld ergens een grapje over.

Verder is het belangrijk om eerlijk te zijn. Voel jij je erg zenuwachtig, geef dit dan gewoon aan. Hij of zij loopt waarschijnlijk met hetzelfde probleem rond. Door te praten over je gevoelens valt er een last van je schouder.

Extra tip: zorg dat je er goed uitziet

Wanneer je in joggingsbroek en met een verward kapsel op date gaat, voel jij je waarschijnlijk onzeker. Bovendien ben je voor de ander onaantrekkelijk. Het is dan ook niet gek dat de kans op afwijzing groter is.

Zorg goed voor jezelf. Neem ruim van tevoren een bad of ga onder de douche. Trek mooie kleren aan die bij jouw stijl passen, en waar jij je goed in voelt. Zorg dat je haar mooi zit en verzorg je huid. Schilfers omdat je huid hartstikke droog is kan afschrikwekkend werken. Tenzij je een huidziekte hebt, maar dan is het belangrijk om hier eerlijk over te zijn.

Doe ook een lekker luchtje op. Maar overdrijf dit niet, het moet niet lijken alsof je de wandelende ICI PARIS winkel bent.

Je hoeft niet ijdel te zijn. Maar een slechte verzorging zorgt er wel voor dat het je zelfvertrouwen omlaag haalt.


Oh ja, je gaat NIET saai doen!

Je haalt je date op of je wordt opgehaald. Vaak worden hierbij de standaard openingszinnen uit de mouw geschud:

  • “Hoe gaat het?”
  • “Goed, en met jou?”
  • “Ja, prima. Ik vraag me af of je het makkelijk hebt kunnen vinden/of je lang hebt moeten wachten.”
  • “Ik had er geen problemen mee.”

Serieus? Begint een date met zo’n gesprek? Ik hoop het niet want dit is hartstikke saai. Voorkom saaie gesprekken, irrelevante vragen en slopende stiltes.

Maak de date interessant. Begin met iets dat het ijs breekt:

  • Je ziet er prachtig uit vanavond.
  • Ik was zo nerveus om hier te komen, maar nu ik je zie, ben ik gerustgesteld.
  • Hallo! Het is geweldig om je eindelijk in persoon te ontmoeten.
  • Wat denk je van deze plekken? Heb hier eerder gegeten?
  • Ik hoop dat ik vanavond niet al te onhandig overkom.

Vermijd saaie gesprekken en vraag naar passies en interesses. Of heb het over droomreizen, favoriete boeken of films of deel grappige verhalen en ervaringen. Vraag ook eens naar de ander hoe hij/zij zichzelf over vijf jaar ziet. En wat dacht je van deze: “zou je liever een week zonder internet doorbrengen, of een week zonder smartphone?”.

Angstig zijn: toch daten

Wanneer je echt angstig bent, dan krijg je last van hartkloppingen op een versnelde hartslag. Je gaat trillen of beven, zweten en je bent misschien misselijk. Je kunt je ook licht in het hoofd voelen. Allemaal signalen dat de angst voor afwijzing heel diep zit.

Ik denk dat je de afspraak het liefst af wil zeggen. Of dat je helemaal niet op komt dagen. Hiermee gooi je gelijk jouw kansen op een mooie relatie weg. Is het dit waard? Nee, anders zou je ook geen date-afspraak hebben gemaakt.

Het is belangrijk dat je naar de afspraak gaat. Het is oké om zenuwachtig te zijn. Maar het is niet oké om onrealistische verwachtingen te hebben.

Bij grote angst is het beter om eerst voor een kopje koffie af te spreken, in plaats van een uitgebreid diner. Bereid jezelf goed voor. Wist je dat beweging of sport endorfines vrijmaakt, waardoor jij je meer ontspannen voelt? Probeer van tevoren te sporten (en daarna te douchen).

Vertrouw op je vriendenkring. Praat met een vriend(in) over je gevoelens. Iedereen loopt met bepaalde angsten rond, dus de ander zal jou zeker begrijpen.

Oefeningen voordat je gaat daten

Er zijn verschillende manieren om aan je zelfvertrouwen te werken. Iets dat goed helpt is door anderen een complimentje te geven. Kom je bijvoorbeeld op je werk of in de kroeg, geef dan twee tot drie mensen een compliment.

Dit kan van alles zijn, van een mooi kapsel tot leuke kleding, goede prestaties of een aanstekelijke lach. Zorg dat het compliment oprecht is.

Waarom zou je anderen en soms wildvreemden een compliment geven? Omdat de effecten van complimenten ontzettend groot zijn. Je geeft er de ander een positief gevoel mee. Maar het zorgt er ook voor dat je meer gewaardeerd en erkend wordt.

Bovendien, en dat is het gekke, zorgt complimentjes geven ervoor dat je zelf lekker in je vel komt te zitten. Je voelt je door anderen gehoord. Hierdoor schieten je hormonen omhoog, en ben je minder bang voor afwijzing.

Oefen dit een tijdje en ontdek wat het met je doet. Neem deze oefening mee naar je afspraak, en begin je date met een leuk complimentje. Dit is gelijk een goede ijsbreker.

Durf in het openbaar te spreken

Stel dat je met een ander in gesprek bent, en diegene lacht jou steeds uit. Het liefst houd je verder je mond. Een volgende keer kijk je wel uit voordat je met een ander in gesprek gaat. Want stel dat dit weer gebeurt?

Dit is te vergelijken met angst voor daten en vooral de afwijzing die hieruit kan volgen. Wanneer je het eenmaal hebt meegemaakt, is de angst groot dat het opnieuw gebeurt.

Maar dit hoeft niet zo te zijn. Natuurlijk kan het wel gebeuren, maar je moet uiteindelijk bedenken dat het om de ervaring gaat. Wanneer een date op niets uitloopt ben je wel een aanvaring rijker.

Begin met in het openbaar te spreken. Zeg af en toe eens iets geks en kijk hoe anderen hierop reageren. Durf je het aan om je gesprek door te blijven zetten? Wanneer je deze stap overwint, weet je ook zeker dat je met beide benen gestrekt een date ingaat.

Soms is professionele hulp nodig

Je kunt het niet altijd zelf oplossen. Als angst je sociale interacties en dus ook het daten belemmert, zoek dan hulp bij een therapeut. Deze helpt je om met je angst om te gaan.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven