Aantal volgers op Instagram klopt niet, en dit is de reden

Bijgewerkt: 11 februari 2023

Is het je al eens opgevallen dat het aantal volgers op Instagram niet altijd klopt? Soms komt dit door een storing maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Zo is de volg-en-ontvolg methode enorm populair. Deze methode zorgt ervoor dat je langzaam volgers kwijtraakt. Er zijn ook wat andere redenen waarom je volgers kwijtraakt of de statistieken niet kloppen.

Bekijken hoeveel volgers je hebt

Instagram is een snelgroeiend social media platform. Je deelt je foto’s en video’s met een begeleidende tekst (hoeft niet). Via hashtags weten geïnteresseerden jou te vinden.

Iedereen kan jou volgen (openbaar) of je een volgverzoek sturen (privé account). Hoe zie je hoeveel volgers je op Instagram hebt? Ga hiervoor naar je eigen profiel. Bovenaan je profiel zie je het aantal volgers en hoeveel mensen je volgt.

“Super leuke stickers ! Ze zijn echt zoals je ze in whatsapp ziet.”

Statistieken aantal volgers klopt niet

Soms valt het op dat het aantal volgers op Instagram niet klopt. Er staat dat je 100 volgers hebt terwijl je gisteren nog zag dat het er 150 waren. Wanneer het aantal volgers niet klopt dan heeft dit verschillende oorzaken. Een van die oorzaken is een Instagramstoring.

Instagram doet er alles aan om het netwerk continu draaiende te houden. Toch kunnen er verschillende problemen optreden. Bij een storing werkt het netwerk niet zoals het zou moeten doen. Soms kun je geen berichten plaatsen of likes uitdelen. Het kan ook dat het aantal volgers niet klopt, waardoor het er ineens een stuk minder zijn. Geen paniek: je volgers zijn echt niet verdwenen. Zodra de storing voorbij is kloppen de statistieken weer en zijn alle volgers opnieuw zichtbaar.

De volg en ontvolg methode

Je zult vast wel gemerkt hebben dat veel onbekenden jou volgen. Je vindt al die aandacht leuk, dus ga je terug volgen. Dat is immers wel zo netjes. Wat blijkt nu? Een aantal dagen later ontvolgen deze zelfde mensen jou weer. Wat is er aan de hand?

Ze passen de volg- en ontvolgmethode toe. Dit heet ook wel follow and unfollow. Mensen volgen jou in de hoop dat je ze terugvolgt. Na een aantal dagen ontvolgen ze je weer, hopende dat je dit niet in de gaten hebt. Zo kunnen ze hun Instagram account laten groeien.

Dit is geen eerlijk spelletje maar de meeste mensen hebben dit niet in de gaten. Zie je dat het aantal volgers in je account afneemt? Dan kun je te maken hebben met de volg-ontvolg methode.

Opruimactie door Instagram

Er is nóg een reden waarom het aantal volgers op Instagram niet klopt: een opruimactie. Eens in de zoveel tijd verwijdert Instagram alle nepaccounts en spamaccounts. Het gaat hier dan om miljoenen accounts die van de aardbodem verdwijnen.

Het is niet zo moeilijk om een nepaccount op Instagram te herkennen. In veel gevallen ziet het account er leeg uit. Er is geen profielfoto aanwezig en er worden geen tot weinig berichten gedeeld. Meestal hebben deze accounts weinig volgers terwijl ze wel een hoop anderen volgen.

Nog een bekend voorbeeld van een nepaccount is een knappe Amerikaanse man, vaak militair of arts, die jou plots gaat volgen. Naast een volgverzoek stuurt deze man vaak ook een berichtje (DM). Kijk je op het profiel van deze persoon dan valt het direct op dat hij foto’s deelt van zijn zogenaamde dochtertje, de hond en foto’s van bloemen of rozen. Allemaal foto’s die vrouwen ervan moeten overtuigen dat het account echt is.

Heb je het vermoeden dat je met een nep account te maken hebt? Dan is het beter om dit account direct te blokkeren. Bij blokkade wordt je gevraagd of je ook andere of toekomstige accounts, door deze persoon aangemaakt, wil blokkeren. Een handige functie waar je zeker gebruik van moet maken.

Wanneer je veel volgers hebt is het lastig om handmatig nepaccounts ertussenuit te halen. Je kunt dan wachten op de eerstvolgende opruimronde waarbij Instagram het werk voor je doet.

Problemen oplossen wanneer aantal volgers Instagram niet klopt

Het kan natuurlijk dat Instagram een storing heeft en het juiste aantal volgers vanzelf terugkomt. Wil je weten of er een storing is, kijk dan eerst op Instagram zelf. Surf ook eens naar de website allestoringen.nl: hier vind je vaak meer informatie.

Vind je de volg- en ontvolg methode vervelend omdat hierdoor het aantal volgers op Instagram niet klopt? Wanneer onbekenden jou gaan volgen, volg dan niet direct terug. Laat hier minimaal zeven dagen overheen gaan. Mensen die de volg- en ontvolg methode gebruiken zullen jou altijd binnen zeven dagen weer ontvolgen. Zo scheid je het kaf van het koren.

Gebruik je het account voornamelijk privé, pas dan je privacy instellingen aan. Zorg ervoor dat anderen je niet zomaar kunnen volgen maar dat je hier eerst toestemming voor geeft. Zo bepaal je zelf wie jou wel en niet mag volgen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

4 gedachten over “Aantal volgers op Instagram klopt niet, en dit is de reden

  1. Instagram verwijder regelmatig mijn volgers, zodra het aantal van 1530 is bereikt, gaan er weer 6 af, dit gaat gewoon opvallen, elke dag weer dit is gewoon niet meer leuk, ik vraag mij af waarom ?

  2. Ik krijg sinds een maand niet meer notificaties binnen dat iemand is me gaan volgen ik heb al zoveel keer me instellingen bekeken maar alles klopt. Hoe kan dit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven