Rode wangen door vermoeidheid

Bijgewerkt: 10 februari 2023

Dit zie je veel bij baby’s en jonge kinderen. Ook volwassenen kunnen hier af en toe of juist heel vaak last van hebben. Bij volwassenen hebben rode wangen vaak met een dunne huid te maken. Het treedt eerder al wanneer je vermoeid bent. Gelukkig zijn er een aantal dingen die rode wangen of een rood gezicht tegengaan.

Het ontstaan van rode wangen en een rood gezicht

Bij lichamelijke inspanning of stress raken de bloedvaten verwijd waardoor de gezichtshuid er rood uit komt te zien. Ook vermoeidheid speelt hier een rol in. Wist je dat sommige mensen heel snel een rood gezicht krijgen? Dit kan door hormonen komen maar ook door een dunne huid.

Er zijn ook wat aandoeningen en ziekten die rode wangen veroorzaken, zoals de bof. Dit is een ziekte die bij kinderen veel voorkomt.

Melatonine draagt bij aan het sneller in slaap vallen.

Rode wangen door vermoeidheid

Je voelt je ontzettend vermoeid. Je krijgt te weinig slaap, ervaart overdag veel stress of hebt misschien wel pijn. Allemaal oorzaken waardoor jij je vermoeid voelt. Dit merk je door een verminderde concentratie. Vaak ben je ook emotioneel, prikkelbaar en heb je weinig zin om iets te ondernemen.

Bij aanhoudende vermoeidheid merk je ook dat je lichaam niet meer vooruit wil. Mogelijk heeft je immuunsysteem hier ook onder te lijden.

Rode wangetjes door vermoeidheid komt het vaakst bij baby’s en kinderen voor. Ze krijgen dan knalrode wangen, die ook nog eens gloeiend aanvoelen. Helaas kun je ook als volwassene rode wangen krijgen. Een matige verkleuring ziet er voor sommigen mooi uit. Wanneer de wangen opvallend rood verkleuren dan kan dit erg storend zijn.

Andere oorzaken van rode wangen

Soms denk je dat je rode wangen door vermoeidheid hebt maar komt het toch door iets anders. Bijvoorbeeld hormoonschommelingen. Dit komt het vaakst tijdens de overgang, de zwangerschap maar ook in de puberteit voor. Daarnaast schommelen de hormonen rond de menstruatie ook zeer sterk.

Door hormoonschommelingen krijg je rode en gloeiende wangen. Vaak merk je ook dat je gaat zweten of dat je hart sneller gaat kloppen. In veel gevallen is dit onschuldig en verdwijnt het na enige tijd vanzelf. Heb je veel last van de overgang met opvliegers, dan kan de arts medicatie voorschrijven.

Bij nervositeit krijg je ook vaak rode wangen. Bovendien krijg je het ook nog eens erg warm, ga je zweten, heb je buikpijn en krijg je mogelijk last van een duizelig gevoel. Ook dit verdwijnt vanzelf zodra de stress afneemt.

Andere oorzaken van rode wangen zijn een hoge bloeddruk, een allergische reactie, blozen of misschien wel koorts. Daarnaast zijn er bepaalde huidafwijkingen of huidziekten die rode wangen veroorzaken: netelroos, acne, pigmentvlekken en rosacea.

Tips bij een rode wangen door vermoeidheid

Weet je zeker dat de rode wangen door vermoeidheid ontstaan? Dan kun je hier iets tegen doen. Allereerst is het belangrijk dat je voldoende slaapt. De mens heeft tussen de zes en acht uur slaap per nacht nodig. Hoeveel slaap je exact nodig hebt is erg persoonlijk.

Slaap je wel eens slecht waardoor je nog niet eens aan vier uurtjes slaap per nacht komt? Wanneer dit te vaak voorkomt dan bouw je een slaapschuld op. De symptomen van een slaapschuld lijken veel op die van een burn-out. Wanneer je een slaapschuld hebt dan heb je vaak wallen onder je ogen, duurt het langer dan 5 minuten voordat je ’s morgens wakker bent en heb je overdag vaak een dip.

Het inlossen van een slaapschuld doe je door meer te slapen. Maak niet de fout om 12 uur per dag te slapen, dit is net zo slecht als een slaaptekort.

Let op je voedingspatroon

Wat je eet heeft veel invloed op je slaappatroon. Drink je veel koffie of alcohol of eet je veel suikerhoudende producten? Hiervan kom je moeilijker in slaap. Dit komt omdat deze producten het lichaam te veel energie geven en op scherp zetten. Gebruik geen pepmiddelen, al helemaal niet vlak voor het slapen gaan.

Let dus op dat je geen glas frisdrank of vruchtensap voor het slapengaan drinkt. Dit lijkt namelijk heel onschuldig maar geeft het lichaam te veel energie. Het is echter ook niet aan te raden om met een hele lege maag naar bed te gaan. De kans is namelijk groot dat je halverwege de nacht van de honger wakker wordt.

Rode wangen? Beweeg voldoende!

Wanneer je vermoeid of oververmoeid bent dan heb je nergens zin in. Hoe kun je dan nog gaan bewegen of sporten? Het klinkt tegenstrijdig maar beweging is ontzettend goed om vermoeidheid te verslaan. Beweeg bij voorkeur in de buitenlucht, dit is goed voor lichaam en geest. Bouw spierweefsel op, hier word je fitter en sterker van.

Door te bewegen of te sporten maakt je lichaam hormonen aan. Deze hormonen zijn goed voor een gelukkig gevoel maar zorgen ook voor de nodige ontspanning. Kom je moeilijk in slaap, ga dan ’s avonds nog een half uurtje wandelen. Bij veel mensen helpt dit echt!

Voedingssupplement bij vermoeidheid

Blijf je rode wangen door moeheid houden dan heb je nog steeds te weinig slaap. Kijk dan of een voedingssupplement je kan ondersteunen. Veelgebruikte voedingssupplementen tegen vermoeidheid bevatten magnesium of een mix van verschillende vitaminen en mineralen.

Mogelijk maakt je lichaam te weinig serotonine aan. Dit is een hormoon dat je vermoeid maakt waardoor je beter inslaapt. Veel mensen met (chronische) vermoeidheid gebruiken ter ondersteuning serotonine.

Probeer dit eens uit en bekijk of je dan beter in slaapt. Bij chronische slaapproblemen is het beter om eens langs de huisarts te gaan. Deze kijkt naar de oorzaak en schrijft eventueel een slaapmiddel voor.

Andere oorzaken van rode wangen

Niet altijd heeft een verkleuring van de gezichtshuid met vermoeidheid te maken. Het kan ook ontstaan bij stress, lichamelijke inspanning, kou of warmte. Daarnaast kunnen koorts, eczeem, psoriasis of een ziekte aan de bloedvaten voor roodgekleurde wangen en een huid zorgen.

Mensen die alcohol drinken én een dunne huid hebben zullen ook eerder een verkleuring opmerken. Het een gevolg zijn van een allergie of medicijngebruik.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven