Wat je op een kobaltblauwe broek draagt

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Kobaltblauw is een intens blauwe kleur. Het wordt ook wel koningsblauw genoemd. Soms wordt het als donkerblauw verkocht, maar feitelijk klopt dit niet. Heb je een kobaltblauwe broek maar weet je niet zo goed wat je hierop moet dragen? We helpen je met een aantal leuke stijltips.

Dit is kobaltblauw

Kobaltblauw ziet er intens en levendig uit. Het element kobalt werd in de 18e eeuw ontdekt. Het is een van de duurste pigmenten in de schildertechniek. Kobaltblauwe kleding wordt vaak met een ander pigment gekleurd, nagenoeg niet van kobalt te onderscheiden.

Ondanks dat kobaltblauw ook wel koningsblauw wordt genoemd, zijn er zeker verschillen tussen deze twee. Koningsblauw neigt een beetje naar het paarse. Op de kleurenkaart ligt koningsblauw tussen kobalt en donkerblauw in. Kobalt is dus een tintje levendiger.

Hieronder enkele mooie kobaltblauwe broeken, verkrijgbaar in de webshop.

Deze kleuren passen perfect bij kobaltblauw

Benieuwd wat je op een kobaltblauwe broek gedraagt? De volgende kleuren vormen hier een goede match bij.

Kobaltblauw met zwart, grijs of wit

Zwart staat voor chique en is een kleur die nooit verveelt. Wanneer je dit met koningsblauw combineert krijg je een chique en formele (of zakelijke) uitstraling. Dit is de ideale combinatie voor op kantoor, een zakelijke afspraak of een formeel feest. Combineer je blauwe broek met een zwarte blouse of overhemd en eventueel een donker jasje of vest. Maar let op dat je dit niet naar een bruiloft draagt, zwart is hier niet de beste keuze voor.

Grijs ligt tussen zwart en wit. Het is een kleur met meerdere eigenschappen. Met grijs ga je voor veiligheid, en het straalt intelligentie uit. Ook bewaar je met deze kleur de rust en kalmte. In combinatie met blauw is dit altijd perfect, zowel voor formele- als informele gelegenheden. Houd er wel rekening mee dat grijs soms een beetje saai over kan komen. Vooral wanneer je van jezelf erg rustig bent.

Liever een frisse look creëren? Ga dan voor kobaltblauw met wit. Leuk voor een zomerse en frisse outfit. In de winter kan deze combinatie ook, draag dan een lekkere warme witte trui op je kobaltblauwe broek.

Warme kleuren op je kobaltblauwe broek

Omdat blauw van zichzelf een koele kleur is, passen warme kleuren hier goed bij. Denk bijvoorbeeld aan terracotta, een kleur die tussen bruin en rood inligt. Dit is een hele mooie combinatie voor de herfst- en wintermaanden.

Sweatshirt Unisex – terracotta

Mosterdgeel is ook een mooie kleur voor de koudere wintermaanden, vooral met koningsblauw of donkerblauw. Denk verder aan bruin of camel. Bruintinten lijken saai maar met jouw kobaltblauwe broek komen deze kleuren goed tot hun recht.

Warme kleuren kun je ook in het voorjaar en de zomer dragen. Denk hierbij aan vrolijke warme kleuren zoals geel, oranje en rood. Bedenk wel dat het complementaire kleurencombinaties zijn. Je creëert een hoog contrast en trekt de aandacht.

Een frisse combinatie

Wil je een leuke en frisse combinatie met je broek in het kobaltblauw maken? Draag hier dan een groene blouse, T-shirt of trui op. Vroeger werd gezegd dat dit een slechte combinatie was, maar het leidt juist tot een opvallende en leuke verschijning. Kies voor donkergroen of frisgroen, dat staat de meeste mensen goed.

Zowel blauw als groen zijn koele kleuren. Heb je een lichte huid, licht haar of een oudere huid? Dan staan koele kleuren jou geweldig. Maar zelfs met een warme huid (gele- of perzik ondertoon), kun je met de combinatie groen en blauw aardig opvallen. Kijk wel even of deze kleuren goed bij je passen: houd ze naast je huid en kijk in de spiegel wat het met je doet.

Beige op een kobaltblauwe broek dragen

Blauw is een opvallende kleur. Om het totaalplaatje rustig te houden, kun je het goed combineren met beige of crème. Deze combinatie kom je veel in het zakelijke leven tegen. Maar het is ook een goede keuze voor een avondje uit, of om netjes op een afspraak te verschijnen.

Beige damestrui

Beige behoort tot de bruintinten en is hiermee een warme kleur. Koel beige heeft een roze tot blauwe ondertoon en past goed bij mensen met een koele ondertoon in de huid. Warm beige kenmerkt zich door een gelige ondertoon. Dit past goed bij mensen met donker haar of een warme ondertoon in de huid.

Ton-sur-ton kleding

Een andere mogelijkheid is een ton-sur-ton outfit. Hierbij combineer je verschillende tinten blauw met elkaar. Bijvoorbeeld kobaltblauw met lichtblauw, of juist met donkerblauw. Dit doe je met je gehele outfit dus je broek, trui (of shirt/blouse) en schoenen. Ton sur ton straalt rust uit en het is in alle situaties een veilige keuze.

Jack & Jones – donkerblauw colbert voor heren

Kobaltblauw met goud

Voor een extra luxe uitstraling draag je op je outfit gouden accessoires. Denk hierbij aan een riem, armband, halsketting of oorbellen met goudaccenten. Goud geeft de kobaltblauwe kleur een luxueuze en ietwat warme uitstraling. Zilver past minder goed bij deze tint blauw. Er ontstaat dan juist een koele uitstraling.

Een kobaltblauwe broek of pantalon wassen en mooi houden

Blauw is een kleur die, vooral in het begin, erg af kan geven. Was je blauwe broek daarom de eerste keer apart en koud. Door hem vooraf in een wat je met azijnwater te weken, geeft de blauwe verf minder af.

Verder is het belangrijk dat je blauwgekleurde kleding met kleuren was die hierbij passen. Groene en paarse kleding gaat prima samen met blauw. Stop het zeker niet bij de lichtgekleurde was, hiermee loop je het risico dat je witte was grauw wordt.

Zoom heeft een blinkend effect op de was. Wil je het blauw echte blauw houden, dan is het beter om je broek niet in de zon te laten drogen. Of slechts heel kort.

Afhankelijk van het materiaal van de broek mag deze in de wasdroger. Controleer altijd het etiketje in de broek, waarop alle informatie omtrent wassen, drogen en strijken staat vermeld.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven