Warme voeten tijdens de zwangerschap

Bijgewerkt: 16 juli 2023

Warme voeten tijdens de zwangerschap komt wel vaker voor. Sommige vrouwen hebben last van warme handen en voeten, terwijl het bij anderen alleen tot de voeten beperkt blijft. Natuurlijk heb je liever warme voeten dan koude voeten, dus waarom zou je klagen? Omdat dit soms gepaard gaat met een branderig of pijnlijk gevoel. Of je ervaart zwelling of vocht vasthouden.

Voeten voelen warm aan

Veel zwangere vrouwen klagen over een kouwelijk gevoel, afgewisseld met perioden van een warm gevoel. Vooral koude handen en voeten komen vaker voor tijdens de zwangerschap. Wanneer de voeten warm aanvoelen, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een gevoel van warmte of een branderig gevoel.

Bij warme voeten tijdens de zwangerschap voelen deze gewoon warm aan, voeten met een branderig gevoel voelen heet tot pijnlijk aan. Het is niet eenvoudig om het gevoel uit te leggen, zelf kun je hier waarschijnlijk goed onderscheid in maken.

Iedereen kan last hebben van warme voeten

Komen warme voeten alleen bij zwangere vrouwen voor? Nee hoor, iedereen kan hier last van krijgen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen er twee keer vaker last van hebben dan mannen. Ook leeftijd speelt een rol, aanhoudende klachten verergeren door de tijd. Soms gaan de klachten gepaard met een onderliggende ziekte of aandoening. In andere gevallen kan er geen duidelijke oorzaak worden gevonden.


Oorzaak warme voeten tijdens de zwangerschap

Het snel warm hebben is een mogelijke aanwijzing dat je zwanger bent. Let op, sommige vrouwen hebben het juist kouder dan normaal.

De oorzaak hiervoor, waaronder ook het hebben van warme voeten valt, ligt bij het zwangerschapshormoon HCG. Dit staat voor humaan choriongonadotrofine, en wordt tijdens de zwangerschap door de placenta aangemaakt. De aanmaak van HCG begint al direct na de innesteling van de bevruchte eicel. 2 weken na de bevruchting is het HCG aantoonbaar via de urine van de zwangere vrouw.

Het hormoon HCG zorgt ervoor dat het gele lichaam niet afsterft, zodat de zwangerschap intact blijft. Het gele lichaam oftewel corpus luteum produceert namelijk progesteron, een hormoon dat een belangrijke rol speelt tijdens de zwangerschap.

Gevolgen van zwangerschapshormonen

De zwangerschapshormonen zorgen voor wat veranderingen in je lichaam. Je kunt last krijgen van een lagere bloeddruk, met duizeligheid als gevolg. Hierdoor ervaar je vermoeidheid of duizeligheid. Zwangerschapshormonen maken ook de banden in gewrichten losser, hierdoor krijg je soms last van bandenpijn, bekkeninstabiliteit of ischias.

Al die zwangerschapshormonen die door je lichaam gieren ontregelen de ingebouwde thermostaat. Hierdoor heb je het afwisselend warm en koud. Dit gevoel ervaar je vaak het eerste aan de voeten, maar ook aan de handen. De oorzaak voor warme voeten tijdens de zwangerschap ligt dan ook vaak bij de zwangerschapshormonen.

Met cold packs krijg je de voeten snel koel.
Bekijk cold packs

Overige oorzaken

Toch kunnen ook andere oorzaken een rol spelen. Heb je last van branderige voeten, dan heb je mogelijk te maken met een geïrriteerde huid. Ook een slechte doorbloeding kan de oorzaak zijn. Tijdens de zwangerschap is er soms sprake van een slechte doorbloeding van de benen, als gevolg hiervan treden rbs klachten op. Rbs staat voor rusteloze benen, en ontstaat door spataders, beklemming van een zenuw, gebrek aan ijzer of foliumzuur of opgezette voeten en enkels.

Andere oorzaken voor warme of brandende voeten zijn:

  • Slecht passende schoenen
  • Zwemmerseczeem
  • Tarsale tunnelsyndroom
  • Chronische nierziekte
  • Ziekte van Lyme
  • Ontsteking van de bloedvaten
  • Oedeem
  • Hoge bloeddruk
  • Onderliggende aandoening of ziekte.

Bij chronische klachten speelt de hersenfunctie mogelijk een belangrijke rol.

Symptomen of klachten

Bij warme voeten zijn de symptomen niet heel moeilijk te herkennen. De voeten voelen warm aan. Niet alleen gevoelsmatig, maar ook wanneer je ze aanraakt. In sommige gevallen hebben de voeten een rode kleur.

Warme voeten met jeuk is een veelgehoorde combinatie. Warmte veroorzaakt vaak jeuk, als reactie hierop ga je krabben. Door veelvuldig krabben kan de huid nog meer geïrriteerd raken. Het gevolg is een branderig gevoel en soms pijn.

Diagnose warme voeten

Heb je last van warme voeten tijdens de zwangerschap, dan is dit vaak tijdelijk. Blijven de klachten ook na de zwangerschap aanhouden? Dan is er mogelijk sprake van een andere oorzaak. In dit geval breng je een bezoek aan de huisarts. Vaak kan de oorzaak snel worden vastgesteld. Is dit niet mogelijk dan zal de arts een zenuwgeleidingsonderzoek uitvoeren. Ook het testen van het bloed of de urine behoort tot de onderzoeksmethoden.

Wat je zelf kunt doen

Heb je erg veel last van warme voeten, zorg dan voor voldoende afkoeling. Draag in de warme maanden luchtige schoenen. In de thuissituatie is het beter om geen schoenen te dragen. ’S Nachts kun je het zo warm krijgen dat je even de voeten buiten het bed steekt. Dit zorgt vaak voor de nodige afkoeling. Verlang je naar nog meer afkoeling, maak dan gebruik van een voetbad of wikkel een vochtige handdoek om je voeten.

Een verkoelende voeten crème biedt verlichting, bovenin verzorg je daarmee de huid. Tijdens de zwangerschap kun je sneller last krijgen van een droge huid. Dit merk je aan een trekkerig gevoel en het ontstaan van veel huidschilfers. Vooral droge handen komt vaker voor.

Zorg ook voor voldoende nachtrust en een gezonde slaapomgeving. Drink voldoende water en vermijd cafeïnehoudende dranken. Voor een betere doorbloeding beweeg je voldoende. Heb je last van oedeem of het vasthouden van vocht, masseer de benen dan regelmatig. Let ook goed op je voeding: het is belangrijk om het ijzergehalte, foliumgehalte en vitamine B12 gehalte goed op peil te houden.

Behandeling door een arts

Wacht bij warme voeten altijd af tot na de bevalling. De kans is groot dat de klachten dan geheel verdwijnen. Blijven de klachten of symptomen aanhouden, laat je dan onderzoeken door een huisarts. Afhankelijk van de oorzaak zal een behandeling snel verlichting brengen.

Herstel is niet altijd mogelijk. Zenuwschade is niet te genezen, behandeling richt zich dan op het verminderen van de klachten.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven