Short traden op Bitvavo

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Bij short beleggen profiteer je als de waarde van een beleggingsproduct daalt. Short traden betekent dat je cryptocurrency verkoopt die niet in je bezit zijn. Je koopt ze later tegen een lagere prijs terug. Je anticipeert dus op een koersdaling. Short gaan doe je met geleend geld, want je verkoopt iets dat je op dat moment niet in bezit hebt. Wil je short traden op Bitvavo? Ontdek hoe dit werkt en wat de mogelijkheden zijn.

Hoe succesvolle handelaren profiteren

De meeste mensen die in cryptocurrency handelen, profiteren van koersstijgingen. Ze kopen op een laag moment in en verkopen wanneer prijs hoger staat. Het verschil tussen aan- en verkoopprijs is de winst.

Daytraders openen en sluiten posities op dezelfde dag. Dit is geen populaire methode want ruim 95% van de daghandelaren maakt verlies. Toch zijn er mensen die daytraden op Bitvavo.

Een andere optie is short traden. Hierbij profiteer je niet van koersstijgingen, maar anticipeer je op koersdalingen. Oftewel: je handelt omdat je denkt dat de koersen binnenkort gaan dalen.

Handel nu de eerste € 10.000 GRATIS! Meld je aan bij Bitvavo.

Dit is het idee achter short traden

Bij short trading, ook wel short selling genoemd, leen je crypto van een bedrijf, handelsplatform of een persoon. Je leent crypto waarvan je denkt dat de prijs zal gaan dalen. Die geleende crypto verkoop je op de open markt. Later, wanneer de koers daalt, koop je de crypto tegen een lagere prijs terug.

De geleende crypto moet je teruggeven aan de oorspronkelijke eigenaar. Maar omdat je ze tegen een hogere prijs verkocht hebt en tegen een lagere prijs weer terug gekocht, mag je het verschil in prijs (de winst) houden.

Je leent dus crypto. Die lening moet je altijd terugbetalen, maar dit is hopelijk geen probleem wanneer je flink wat winst maakt.

Dit gebeurt er wanneer de koersen stijgen

Het kan dat je het verkeerd had ingeschat. Je verkochte crypto wordt alleen maar meer waard. Hierdoor is het niet mogelijk om tegen een lagere prijs terug te kopen. Toch moet dit, want je moet de lening afbetalen. Hierdoor ben je genoodzaakt om de crypto tegen een hogere prijs terug te kopen. Dit levert financieel verlies op.

Short handelen klinkt heel eenvoudig, maar het is zeer speculatief. Het brengt dan ook veel risico’s met zich mee. Maar wanneer je het aandurft, kunnen de winsten ook ontzettend groot zijn.

Kan je short traden op Bitvavo?

Short trading behoort tot de hoog risicoproducten. Dit betekent dat jij als belegger of handelaar veel risico op financieel verlies loopt. Bitvavo biedt vooralsnog geen hoog risicoproducten aan. Dit betekent dat je op dit platform niet kunt shorten.

Op Bitvavo kun je wel daytraden, en investeren voor de lange termijn. Hierbij heb je keuze uit drie verschillende soorten orders:

  • Marktorder
  • Limietorder
  • Stop-limietorder

Een marktorder wordt direct uitgevoerd, tegen de best beschikbare prijs. Wanneer een crypto een grote spread heeft (groot verschil tussen de hoogste aankoopprijs aan de laagste verkoopprijs), is een marktorder geen geschikte keuze.

Waar je allemaal kunt short traden

Eigenlijk is het maar goed dat je niet overal aan short trading kan doen. Het is zeer risicovol, en toch laten veel beginners zich hiertoe verleiden. Wil je het een keer uitproberen? Doe dit met een klein budget. Bijvoorbeeld met 10% van je totale budget. Neem verlies voor lief.

Op Bitvavo is het niet mogelijk om je met short trading bezig te houden. Maar dit kan wel op andere platforms. Bijvoorbeeld op Binance en Bybit. Wees voorzichtig met deze handelsstrategie, probeer het eerst uit.

Je betaalt rente over de lening

Omdat je van de beurs cryptocurrency leent, gelden er bepaalde spelregels. Allereerst moet je een margerekening openen. Dit kan bijvoorbeeld op Binance. Je wordt niet zomaar voor deze aanvraag goedgekeurd: de beurs wil weten of je in staat bent om de lening terug te betalen.

Telkens wanneer je crypto leent, wordt rente in rekening gebracht. Deze rente wordt berekend over de waarde van de uitstaande cryptocurrency. Je betaalt net zo lang rente zodat je de geleende cryptocurrency teruggeeft.

Het is dus zaak om niet alleen winst te maken maar ook rekening te houden met bijkomende kosten zoals rente. Wanneer de rentetarieven erg hoog zijn, ga je op de meest liquide cryptocurrency misschien wel voor niets short.

Sommige cryptocurrency’s zijn laag liquide. Dit betekent dat ze niet snel verhandelbaar zijn, simpelweg omdat er weinig vraag of aanbod is. In dit soort gevallen kan de rente op deze geleende crypto zeer hoog liggen. Houd er ook rekening mee dat de rente plotseling kan veranderen, bijvoorbeeld wanneer een crypto van laag naar hoog liquide wordt.

Zo bepaal je in welke cryptocurrency je handelt

Short handelen in cryptocurrency kan erg moeilijk zijn. Je kunt namelijk geen financiële gegevens van een bedrijf analyseren. Je kunt wel kijken naar historische koersen, en hoe populair een crypto is. Kijk ook naar de verwachtingen van ervaren handelaren.

Verder is het belangrijk om naar patronen in de koersbeweging te kijken. Dit kan helpen om te bepalen of een crypto in een neerwaartse trend zit. Zoals je merkt zijn dit allemaal zaken waar je eerst vertrouwd mee moet raken. Verdiep je dus enkele weken of misschien wel enkele maanden in de werking van short traden, en hoe je technische analyses maakt.

Vertrouw altijd op je eigen gevoel en analyses. In de wereld van cryptocurrency zijn er ontzettend veel ‘cowboys’ die maar wat roepen, in de hoop dat je hen gaat volgen en dat ze geld aan jou kunnen verdienen. Geloof niet alles wat anderen zeggen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven