De goedkoopste bijverwarming (overzicht)

Bijgewerkt: 25 februari 2024

De woning warm stoken is de laatste jaren steeds duurder geworden. Van hoofdverwarming naar bijverwarming, je bespaart er kosten mee. Soms is een extra kacheltje juist handig op de slaapkamer, op kantoor of in de garage. Het is vooral belangrijk dat je voor energiezuinige verwarming kiest. Weet jij al wat de goedkoopste bijverwarming is?

Wanneer kies je voor bijverwarming?

Voor de woonkamer is het vaak niet nodig om voor bijverwarming te gaan. De centrale verwarming is meer dan voldoende om de kamer lekker warm te houden. Maar voor andere ruimtes kan juist wel behoefte zijn aan extra verwarming of standaard verwarming. Bijvoorbeeld in de bijkeuken, de hal, badkamer, garage of kantoor.

Bedenk: niet alle ruimten beschikken namelijk over centrale verwarming of vloerverwarming. Soms hangt of staat er ergens een ouderwetse kachel en is dit niet voldoende om de ruimte goed te verwarmen. Bijverwarming is dan noodzaak!

De voordelen van bijverwarming

Zelfs wanneer je voor de goedkoopste bijverwarming gaat, heeft dit een aantal voordelen:

 • Overal te gebruiken
 • Ruimte is snel warm
 • Extra warmte creëren
 • Regelbare thermostaat

Nadelen van extra verwarming

Bijverwarming moet veilig zijn, sommige modellen zijn dit niet en verhogen de kans op brandgevaar. Daarnaast zijn er enkele kachels die energie vreten. Die modellen kun je beter links laten liggen (daar gaan we het straks over hebben).

Ook is het belangrijk dat de kachel het juiste vermogen voor het oppervlak heeft. Wanneer dit niet het geval is dan heeft bijverwarming geen zin. Dit heb je nodig om de ruimte goed te verwarmen:

 • Kamer 7-10 m²: 750 W
 • Kamer 10-15 m²: 1000 W
 • Kamer 15-20 m²: 1500 W
 • Kamer 20-25 m²: 2000 W
 • Kamer 25-30 m²: 2400 W
 • Kamer 30-35 m²: 3000 W

Goedkoopste bijverwarming – de opties

Ga je voor de goedkoopste bijverwarming? Hieronder vind je enkele opties met elk hun voor- en nadelen. Bedenk van tevoren of je de ruimte vorstvrij wil houden of dat je deze echt wil verwarmen. Ook isolatie van de ruimte speelt een rol. Wanneer de ruimte goed geïsoleerd is hoeft de kachel niet zo hard te werken, dat scheelt weer aan energie.

Keramische kachel

Als eerste heb je de keramische kachel. Dit is een elektrische kachel die voorzien is van een keramisch element. Voordeel hiervan is dat dit verwarmingselement minder warmte nodig heeft om de omgevingslucht op te warmen. Hierdoor kies je met betrekking tot energieverbruik voor een goedkope bijverwarming.

Keramische ventilatorkachel met afstandsbediening en timerfunctie

Een keramische kachel is ook veilig in gebruik, ideaal met kleine kinderen of huisdieren. Daarnaast kan stof dat in de verwarming terechtkomt niet verbranden. Een keramische kachel hoeft niet duur te zijn. Je hebt modellen voor minder dan € 25. De duurdere modellen kosten tussen de € 60 en € 90, op zich valt dit nog wel mee. Let er wel op dat de kachel geschikt is voor het oppervlak van de ruimte. Keramische kachels worden vaak gebruikt voor de badkamer, garage maar ook voor op de camping.

Convectorkachels

Zoek je de goedkoopste bijverwarming? Ook de convector kachel behoort hiertoe. Het is een kachel die koude lucht aanzuigt, deze opwarmt en het de ruimte induwt. Dit soort kachels verwarmt goed maar heeft een kleiner warmtebereik dan een ventilatorkachel. Voordeel van een convector kachel is dat deze zeer stil is, ideaal voor op kantoor of een werkruimte.

Elektrische Convector Kachel

Looki Slimme Elektrische Kachel

Qua verbruik is een convector kachel niet zuiniger dan een oliegevulde radiator. Verschil is wel dat de convector direct warmte afgeeft terwijl dit met de oliegevulde radiator langer duurt. Is niet energiezuinig maar prima voor het af en toe verwarmen van een ruimte. De kosten voor aanschaf liggen ergens tussen de € 25 en € 109.

Ventilator kachel

Dan heb je ook nog de ventilator kachel. Is dit de goedkoopste bijverwarming? Een ventilator kachel werkt met elektrische weerstand, dit produceert warmte. De ventilator blaast deze warme lucht door de ruimte. Doordat een ventilatorkachel niet heet wordt is deze veilig in gebruik.

Vulpes Goods Tech – Elektrische Kachel 

Dit behoort zeker tot de goedkoopste bijverwarming wanneer je naar de aanschafprijs kijkt. De meeste modellen kosten ergens tussen de € 15 en € 25, maar je hebt ook duurdere ventilator kachels. Voordeel van deze kachel is dat je de ruimte snel verwarmt. Met betrekking tot energieverbruik is dit ook wel een aanrader. Nadeel is dat deze kachel meer geluid maakt.

Een ventilatorkachel is niet geschikt als hoofdverwarming maar bedoeld als bijverwarming. Bijvoorbeeld in de hobbyruimte, op kantoor of in de garage.

Infrarood verwarming

Met infraroodverwarming weet je zeker dat je voor zeer energiezuinige verwarming gaat. Je houdt de energierekening laag en dat is wel zo prettig. Het is met betrekking tot aanschafprijs zeker niet de goedkoopste bijverwarming.  Voor een paneel betaal je al snel € 70 of meer. Hoe groter het paneel, hoe duurder.

Naast het infrarood paneel heb je ook de infrarood elektrische kachel, deze hang je niet op maar zet je neer. Hoe dan ook, ze zijn in ieder geval energiezuinig en zeer geschikt voor kantoor, de kinderkamer, badkamer, hobbykamer of waar dan ook.

Er zijn zelfs mensen die infrarood verwarmingspanelen in de woonkamer hebben. Houd er rekening mee dat infrarood materie zoals muren, meubels en mensen verwarmt, niet de lucht. Als hoofdverwarming is dit alleen geschikt wanneer je huis zeer goed geïsoleerd is.

Wat is de goedkoopste bijverwarming?

Je hebt nu verschillenden bijverwarming gezien. De vraag is wat de goedkoopste bijverwarming is. Laten we het hieronder nog eens even bekijken:

 • Keramische kachel: goedkoop in aanschaf, gemiddeld verbruik
 • Convector kachel: goedkoop in aanschaf, niet energiezuinig
 • Ventilatorkachel: goedkoop in aanschaf, gemiddeld verbruik
 • Infrarood kachel: duur in aanschaf, energiezuinig

Zoek je iets dat ook als hoofdverwarming kan dienen? Dan kom je bij de infrarood kachel, elektrische radiator, elektrische vloerverwarming of de lucht-lucht óf warmtepomp uit.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven