Beste smoesjes om niet naar school te gaan

Bijgewerkt: 13 oktober 2023

Even geen zin in weer een nieuwe schooldag? Met de beste smoesjes om niet naar school te gaan blijf je lekker thuis. Of je gaat de stad in, naar de bioscoop of chillen met vrienden. Er staan je twee dingen die ze doen: de leraar maar waarschijnlijk ook je ouders ervan overtuigen dat je echt niet naar school kan. Bekijk hieronder welke smoesjes je kunt gebruiken.

Je bent ziek

Een van de beste smoesjes om niet naar school te gaan en hij werkt altijd: zeg dat je ziek bent. Vooral heftige buikpijn, diarree of overgeven zijn klachten die serieus worden genomen. Moet je ouders overtuigen van het ziek zijn? Zorg dat je een gekromde of lichtgebukte houding aanneemt, hierdoor lijkt het alsof je buikpijn hebt. Zeg verder dat je geen honger hebt en dat je misselijk wordt bij het idee aan eten. Dat komt veel echter over.

Over het algemeen zal een school niet zo snel naar de klachten vragen, maar je kunt er altijd bij vermelden dat je buikgriep hebt.

Wist je trouwens dat (fake) ziekzijn de meest gebruikte smoes is om niet naar school te hoeven gaan? Gebruik dit excuus dus zeker niet te vaak.

Zwaai, trap of smash je naar de overwinning!


De fiets heeft een platte band

Je zoekt het beste smoesje om niet naar school te gaan maar wil hier je ouders niet bij betrekken. Stap ‘s morgens op de fiets en ga onderweg naar school. Neem ergens een afslag en fiets naar het bos, de stad of ergens anders waar je zeker geen leerlingen tegenkomt.

Bel de school op en zeg dat je fiets een platte band heeft. Laat weten dat je later komt. Bel vervolgens na een uurtje nog een keer op en zeg dat ze je fiets niet kunnen repareren en dat je naar huis bent gebracht.

Wanneer je dit een enkele keer doet dan zal de school hier vaak wel intrappen. Maar niet wanneer je dit vaker herhaalt. Of wanneer de school contact met je ouders opneemt, want dan heb je echt een probleem.

Niet doen: de meester/juf zegt dat we vandaag vrij hebben

Kijk, wanneer je écht een vrije dag hebt dan zeg je dat gewoon tegen je ouders. Maar wanneer je eigenlijk naar school moet, dan moet je niet zeggen dat je vrij hebt gekregen van de meester of juf/ leraar. Ouders kunnen namelijk heel eenvoudig op de website van de school of via de app controleren of het vandaag écht wel een vrije dag is.

Op de middelbare school zeggen dat je het eerste uur vrij hebt? Prima, maar alleen wanneer dit echt zo is. Wanneer je ongeoorloofd thuisblijft dan staat dit in Magister. Spijbel je te vaak, dan krijg je uiteindelijk met de leerplichtambtenaar te maken. Ouders kunnen zelfs een boete of straf krijgen wanneer het kind te vaak spijbelt.

Wordt het niet eens tijd voor een nieuwe smartphone? Hier vind je de beste smartphones en de prijs.


Smoesjes om niet naar school te gaan: hbo

Wie een opleiding op het mbo of hbo volgt krijgt niet met de toezicht van ouders te maken. Uitgezonderd voor jongeren tot 18 jaar, maar hierna is het vrijheid blijheid.

De beste smoesjes om niet naar school te gaan op het hbo of mbo zijn:

  • Griep met overgeven of diarree (werkt altijd)
  • Een ziek familielid
  • De hond of kat moet plots naar de dierenarts
  • Problemen met openbaar vervoer
  • Kapotte fiets of kapotte auto
  • Onderweg met de fiets gevallen
  • Je hebt jezelf buitengesloten

Mocht je te laat komen, dan gebruik je excuses zoals een lekke fietsband, de ketting ligt eraf, de auto wil niet starten, je staat in de file, de spoorbomen gaan niet open, je hebt thuis een lekkage of de stroom was uitgevallen waardoor je wekker het niet deed. Hoewel die laatste ook niet helemaal geloofwaardig overkomt omdat tegenwoordig iedereen de wekker van zijn smartphone zet. Maar misschien kun je bewijzen dat je tot de ouderwetse stempel behoort.

Hoe spijbel je van school? Enkele tips

Goed spijbelen doe je door hier regelmaat in aan te brengen. Wanneer je elke week spijbelt valt dit enorm op. Maar wanneer je dit eenmaal per maand doet dan zoekt niemand hier iets achter.

Verder is het belangrijk dat je een goede vertrouwensband met de leraren opbouwt. Zorg dat je een vrolijke en hardwerkende leerling bent. Wanneer leraren je aardig vinden zullen ze ook niet zo snel denken dat je spijbelt.

Soms moet je een absentiebriefje of een kaart door de ouders in laten vullen. Dit is heel makkelijk na te maken, mits je het handschrift van je ouders een beetje kent. Wil je telefonisch ziek melden? Op de basisschool en de middelbare school kan dat ziek melden alleen door de ouder of verzorger gebeuren. Laat daarom je oudere broer/zus of een vriend/vrienden met een ‘volwassen’ stem naar school bellen. Of koop een volwassen om die zich voordoet als je vader of moeder.

Geef nooit toe dat je spijbelt. Zelfs niet wanneer er wordt doorgevraagd blijf je volhouden dat je afwezigheid terecht was. Zodra je toegeeft zal de volgende keer spijbelen nooit meer werken.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Eén gedachte over “Beste smoesjes om niet naar school te gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven