Zwavelgeur in huis

Bijgewerkt: 21 januari 2023

Ergens in de woning hangt de lucht van rotte eieren. Een zwavelgeur in huis heeft vaak met een slecht binnenmilieu te maken. Ook kan deze geur van buiten afkomstig zijn. Of het nu om het riool, een rottende muis of aardgas gaat: het is belangrijk om een zwavelgeur in huis zo snel mogelijk aan te pakken.

Problemen met het riool

Vaak is een zwavelgeur in huis afkomstig van de riolering. Wanneer er een rioollucht in het hele huis hangt dan heeft dit te maken met een slechte ontluchting, een verstopping of een lekkage. Meestal is er iets mis met de ontluchting van het toilet of is de geur afkomstig uit de kelder of de kruipruimte.

Bij een lekkage of scheur ontsnappen rioolgassen die zich vervolgens door de woning verspreiden. Het gevolg is een doordringende zwavelgeur of putlucht die zich niet laat verdrijven.

Een niet goedwerkend stankslot

Zowel de wastafel, de douche als het toilet zijn voorzien van een stankslot. Dit staat ook wel bekend als zwanenhals of sifon. Het stankslot vormt een waterbarrière waardoor rioollucht niet de woning binnenkomt. Wanneer het stankslot droog staat dan kunnen rioolgassen ontsnappen.

Meestal staat het stankslot droog doordat het sanitair enige tijd niet gebruikt wordt. Bijvoorbeeld de wastafel op het toilet of in de garage die je amper gebruikt. Of wanneer je een tijdje op vakantie bent. Vooral in de zomermaanden verdampt water snel waardoor rioolgassen vrijkomen.

Het is aan te raden om sanitair regelmatig door te spoelen. Dit moet minimaal eenmaal per week gebeuren. Staat je woning voor lange tijd leeg? Vraag aan de buren of ze in de hete zomermaanden eenmaal per week je sanitair door willen spoelen. Hiermee voorkom je nare luchtjes of een zwavelgeur.

Een verstopping

Ook een verstopping kan voor een zwavelgeur in de woning zorgen. Meestal bevindt die verstopping zich in de zwanenhals van de wasbak of de douche. Haren, huidschilfers en zeepresten sluiten de riolering af waardoor water niet meer goed weg kan spoelen. Het organisch materiaal gaat rotten en dat ruik je.

Bij een verstopping is het belangrijk om dit direct op te lossen. In de wasbak helpt het vaak om met een ‘plopper’ de verstopping weg te halen.

Helpt dit niet dan kun je een chemische ontstopper gebruiken. Dit middel werkt goed maar je moet niet teveel gebruiken omdat het je leidingen kan aantasten.

Zit de verstopping dieper in de riolering? Dan heb je een ontstoppingsveer nodig. Wanneer de verstopping zich buiten je erf bevindt dan is de gemeente hier verantwoordelijk voor.

Zwavelgeur door aardgas

Aardgas is kleurloos en geurloos. Wanneer aardgas ontsnapt vormt dit een gevaar voor de gezondheid. Daarom voegt de netbeheerder er een geurstof aan toe. Hierdoor ruikt aardgas naar rotte eieren. Je kunt dit het beste omschrijven als een zwavellucht, dat waarschuwt voor een lekkage of ontsnapping van aardgas.

Komt er een zwavelgeur uit de meterkast of de keuken? Kijk dan of er geen sprake is van een gaslek. Het is aan te raden om de hoofdkraan in de meterkast helemaal dicht te draaien. Gebruik geen open vuur en schakel elektrische apparaten uit. Zet ramen en deuren open om de gaslucht weg te krijgen.

Het is belangrijk om direct contact op te nemen met het Nationaal Storingsnummer 0800-9009. Dit nummer is gratis bereikbaar en kun je dag en nacht bellen. De melding wordt bij de netbeheerder neergelegd. Deze komt zo spoedig mogelijk langs om het probleem op te lossen.

Dode en rottende dieren

Een zwavellucht in huis kan ook afkomstig zijn van dode en rottende dieren. Denk bijvoorbeeld aan dode muizen of ratten. Meestal liggen deze dode dieren op de zolder of in de kelder. Maar het kan ook dat dieren in de spouwmuur zitten en hier sterven.

Probeer de bron van de zwavellucht op te sporen. Het is een vies karweitje maar het is echt nodig om dode dieren te verwijderen. Gebruik je muizen- of rattengif als ongediertebestrijding? Veel soorten gif zorgt ervoor dat muizen of ratten uitdrogen. Hierdoor gaan ze niet rotten en ontstaat er ook geen zwavelgeur in je woning. Zorg dus dat je het juiste gif gebruikt.

Zwavelgeur in huis door rottend hout

Bij vochtproblemen in huis kunnen houten constructies rotten. Denk hierbij aan houten balken, vloeren, meubilair, trap, balustrade en andere houten constructies. Rottend hout ruikt muf, maar het kan ook dat er een andere vieze geur vanaf komt. De geur wordt samengesteld aan de hand van bacteriën of schimmels die in het hout zitten.

Stilstaande lucht

Uit de kruipruimte kan een zwavelgeur komen. Dit is afkomstig van vocht in de kruipruimte, in combinatie met stilstaande lucht. Hierdoor komt de zwavellucht via kieren de woning in. Je ruikt dit in de woonkamer, de keuken, de hal en het kan zelfs naar de slaapkamers doordringen.

Stilstaande lucht is het gevolg van vocht of grondwater dat niet weg kan. Meestal ligt er bodemfolie in de kruipruimte. Het vocht onder het folie komt vol te zitten met schimmels en bacteriën. Dat ga je uiteindelijk ruiken. Daar komt nog bij dat het vocht via de bodem de stenen intrekt. Je krijgt dan last van optrekkend vocht, zichtbaar als vochtige plekken aan de onderkant van muren.

In een kruipruimte is ventilatie net zo belangrijk. Dit doe je middels ventilatieroosters in de spouwmuren. Per 12 m³ oppervlak heb je één ventilatiekoker nodig.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven