Zwangerschapsverschijnselen week 4

Bijgewerkt: 29 januari 2023

Bij 4 weken zwangerschap ben je 1 dag overtijd. Hoe dit zit, leggen we je in dit artikel uit. Wat zijn de zwangerschapsverschijnselen week 4? Er gebeurt van alles met het embryo: deze ontwikkelt zich razendsnel. Jijzelf kunt last hebben van een aantal vroege zwangerschapssymptomen Welke dat zijn, zie je hieronder. Zo heb je een duidelijk overzicht van alle kwaaltjes die bij week 4 horen.

Week vier of 4 weken zwanger

Eigenlijk is er een groot verschil tussen week vier of 4 weken zwangerschap. Week vier is namelijk de week die voorafgaat aan 4 weken zwangerschap. In principe ben je dus eigenlijk 3 weken zwanger. We gaan ervan uit dat je op zoek bent naar zwangerschapsverschijnselen wanneer je 4 weken (28 dagen) zwanger bent. Daarom noemen we dit ook wel zwangerschapsverschijnselen week 4.

Dit gebeurt er in je lichaam

Dit is het moment waarop je menstruatie zou moeten komen, maar uitblijft: je bent 4 weken zwanger. Dit betekent dat het ongeveer 28 dagen geleden is dat de eerste dag van je laatste menstruatie was. Ongeveer 2 weken geleden heeft je eisprong plaats gevonden. De eicel is bevrucht. Wat gebeurt er met 4 weken zwangerschap in je lichaam?

Het embryo heeft zich ingenesteld. Deze bestaat uit 3 lagen die zich tot verschillende organen gaan ontwikkelen. De buitenste laag worden de huid, ogen, het haar en het zenuwstelsel. De middelste laag zal het hart, spieren, botten en nieren gaan vormen. Ook de geslachtsorganen ontstaan vanuit de middelste laag. Vanuit de binnenste laag worden de lever en longen gevormd.

Er is nog een belangrijk deel: de dooierzak. Deze ontwikkelt zich tot de placenta. De placenta of moederkoek heeft een aantal belangrijke functies. Het is de directe verbinding tussen moeder en kind. Het vormt ook een scheiding tussen de twee bloedsomlopen. Daarnaast produceert de placenta de hormonen progesteron en oestrogeen, maar ook HCG.

Van snelle maaltijdsalades die goed zijn voor jezelf en je baby tot zalige éénpersoons chocolate cookies.

Zwangerschapshormoon HCG

Het zwangerschapshormoon HCG zorgt dat het gele lichaam in stand blijft. Hierdoor blijft het baarmoederslijmvlies intact en vindt er geen menstruatie plaats. Daarnaast stimuleert HCG de groei van het embryo.

Door aanwezigheid van het hormoon HCG ontstaan er een aantal typische zwangerschapskwaaltjes. Dit worden ook wel zwangerschapsverschijnselen genoemd. Veel vrouwen kunnen dankzij deze kwaaltjes een vroege zwangerschap herkennen.

Zwangerschapsverschijnselen week 4

Hoe weet je of je zwanger bent? Door te letten op de zwangerschapsverschijnselen die in week 4 optreden. De volgende verschijnselen kunnen een vroege zwangerschap verraden:

  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • Gevoelige borsten
  • Hoofdpijn
  • Stemmingswisselingen
  • Rommelende darmen

Naast bovenstaande zwangerschapsverschijnselen week 4 ben je ook nog eens overtijd. Toch kan het voorkomen dat je last hebt van wat licht bloedverlies. Dit is echter nooit zoveel als bij een normale menstruatie.

Zwangerschapstest: weten of je zwanger bent

Zwangerschapsverschijnselen week 4 verraden dat je zwanger bent. Toch geeft dit geen garantie. Veel symptomen kunnen namelijk ook een andere oorzaak hebben. Vermoeidheid bijvoorbeeld, omdat je een ijzertekort hebt of misselijkheid omdat je iets verkeerds gegeten hebt. Ga er dus niet zomaar vanuit dat je zwanger bent.

De enige manier om zekerheid te krijgen, is het doen van een zwangerschapstest. Hoe werkt een zwangerschapstest? Een zwangerschapstest detecteert de aanwezigheid van het HCG-hormoon. De test kan al kleine hoeveelheden vinden.

Wanneer een zwangerschapstest doen? Dit kan al vanaf de dag van je verwachte menstruatie. Een vroege zwangerschapstest kun je zelfs al 2 – 5 dagen eerder doen.

Welke zwangerschapstest is de beste?

Er wordt vaak gedacht dat dure zwangerschapstesten ook beter zijn. Dit klopt niet helemaal: ze hebben allen een hoge betrouwbaarheid. Een dure test ziet er wel een stuk mooier uit. In plaats van een simpel streepje verschijnt er een smiley of de tekst zwanger of niet zwanger. Dit is natuurlijk een stuk leuker om te bewaren.

We maken onderscheid tussen normale en vroege zwangerschapstesten. De normale test doe je vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden. Een vroege zwangerschapstest is veel gevoeliger en kan een aantal dagen eerder. Hieronder vind je de bestverkochte zwangerschapstesten:

Er is veel prijsverschil tussen zwangerschapstesten. De goedkopere zijn zeer eenvoudig. Ben je vaak overtijd en test je ook vaker? Kies dan voor een goedkope zwangerschapstest. Mocht je zwanger zijn en je wil de test bewaren, dan kun je altijd nog voor een mooie duurdere test kijken.

Wel zwangerschapsverschijnselen, niet zwanger

Heb je last van zwangerschapsverschijnselen week 4 maar is de test negatief? Er kunnen twee dingen aan de hand zijn:

  • Je bent zwanger maar hebt te vroeg getest
  • Je bent niet zwanger

Niet iedereen produceert evenveel van het zwangerschapshormoon HCG. Sommige vrouwen hebben een lage HCG-waarde. Het kan zijn dat dit niet voldoende is voor een zwangerschapstest. In dit geval slaat de test negatief uit. Heb je zwangerschapsverschijnselen maar blijf je overtijd? Doe na twee tot drie dagen opnieuw een test.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je helemaal niet zwanger bent. In dit geval zal de menstruatie binnen enkele dagen op gang komen. Soms ben je overtijd door ziekte, intensief sporten, stress of een andere oorzaak. Mocht de menstruatie erg lang uitblijven, ga dan even langs de huisarts.

Positieve test geen zwangerschapsverschijnselen

Andersom gebeurt ook wel eens: je test positief maar hebt geen zwangerschapsverschijnselen. Hierdoor maak jij je ongerust. Bedenk echter dat niet iedereen dezelfde klachten heeft. De ene vrouw is ontzettend misselijk, de ander voelt zich juist vermoeid. Een derde heeft weer helemaal nergens last van. Het gaat zich er niet om of en hoeveel zwangerschapsverschijnselen je hebt, maar meer om het verloop hiervan.

Heb je flink last van zwangerschapsverschijnselen en verdwijnen deze verschijnselen plotseling? Dan kan er wel wat aan de hand zijn. Soms is dit een voorbode dat het misgaat. Je zult helaas af moeten wachten. Gelukkig is er in veel gevallen niks aan de hand: je hormoonspiegel schommelt nogal. Hierdoor gebeurt het vaker dat zwangerschapsverschijnselen het ene moment heviger zijn dan het andere moment.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven