Zwangerschapsverschijnselen na de bevruchting

Bijgewerkt: 29 januari 2023

Ervaar je zwangerschapsverschijnselen na de bevruchting? Sommige vrouwen merken al snel wat. Een zwangerschap gaat gepaard met een aantal verschijnselen of symptomen. Dit noem je dus zwangerschapsverschijnselen. Het uitblijven van de menstruatie is daar één van. Ochtendmisselijkheid, nog zo een.

De meeste verschijnselen ontstaan vanaf vier weken zwangerschap. Soms is er direct na de bevruchting al iets merkbaar. Belangrijk is dat het hier om symptomen gaat die eerder niet aanwezig waren en plots op komen zetten. In dit geval kun je soms weten dat je al zwanger bent, nog voordat je een zwangerschapstest doet.

Hoe weet je of je zwanger bent?

Om te weten of je zwanger bent doe je een zwangerschapstest. Dit lijkt een vrij simpel antwoord, en dat is het ook. Een test kun je pas uitvoeren met ongeveer 4 weken zwangerschap.

Is het nu 4 weken of 2 weken? Dit heeft een beetje met de telling te maken. In Europa tellen we vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Omdat de eisprong gemiddeld twee weken daarna plaatsvindt, ben je rond de eisprong 2 weken zwanger. Rond de innesteling ben je ongeveer 3 weken zwanger, en wanneer je een test doet dan zul je ongeveer 4 weken zwanger zijn.

Vroege zwangerschapsverschijnselen

Zwangerschapsverschijnselen na de bevruchting, je noemt het ook wel de vroege verschijnselen. Na de bevruchting vinden er in je lichaam een aantal veranderingen plaats. Dit wordt veroorzaakt door hormonen die aan het werk gaan. Deze hormonen moeten een menstruatie tegen houden en het lichaam voorbereiden op 9 maanden zwangerschap.

Clearblue is meer dan 99% nauwkeurig vanaf de dag waarop je menstruatie zou moeten beginnen.

Het gaat hier over de hormonen progesteron en HCG. Het hormoon HCG wordt pas na de innesteling aangemaakt, maar progesteron is al eerder aanwezig. De werking van deze hormonen zorgen ook voor een aantal klachten die je zwangerschapsverschijnselen noemt. Hieronder lees je welke zwangerschapsverschijnselen na de bevruchting aanwezig zijn.

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een van de eerste zwangerschapsverschijnselen na de bevruchting. Sommige vrouwen hebben zelfs hoofdpijn tijdens de eisprong, maar ook direct na de bevruchting kan al hoofdpijn ontstaan.

Misselijkheid

Ook misselijkheid is een veel gehoorde klacht. Vroeger werd gedacht dat zwangerschapsmisselijkheid of ochtendmisselijkheid tussen de oren zat, maar tegenwoordig weten we wel beter. De misselijkheid wordt veroorzaakt door de werking van hormonen. De meeste vrouwen zijn misselijk tussen de 6 en 12 weken zwangerschap, maar soms begint dit al veel eerder. In sommige gevallen blijft het ook langer aanhouden en is het ernstig. Misselijkheid direct na de bevruchting komt redelijk vaak voor.

Meer plassen

Moet je direct na de bevruchting vaker plassen? Dit lijkt vreemd, want de baarmoeder is nog niet voldoende gegroeid om op de blaas te drukken. Toch moet je al vroeg in de zwangerschap vaker plassen. Hoe dit kan? Ook weer de schuld van hormonen, waardoor alle organen net iets anders gaan werken. De blaas kan hierdoor slapper worden waardoor je eerder aandrang voelt.

Grotere borsten

De meeste vrouwen zijn er trots op: hun borsten worden tijdens de zwangerschap groter. Dit kan al vroeg in de zwangerschap ontstaan. Ze voelen voller en zwaarder aan en zijn soms ook echt zichtbaar groter. Later in de zwangerschap kan er zelfs wat voormelk uitlopen.

Duizeligheid

De bloeddruk kan tijdens de zwangerschap dalen waardoor er duizeligheid ontstaat. Of bij een erg hoge bloeddruk kun je last krijgen van duizeligheid. Let op want een lage of hoge bloeddruk is geen gevolg van de bevruchting. Toch zijn sommige vrouwen om onbekende reden duizelig na de bevruchting. Of dit met de bloeddruk te maken heeft, is onbekend. Soms heeft die duizeligheid te maken met vermoeidheid.

Vermoeidheid

Na de bevruchting blijft het niveau aan progesteron erg hoog. Als gevolg van kun je last krijgen van vermoeidheid. Sommige vrouwen merken hieraan dat ze zwanger zijn. De vermoeidheid kan zelfs zo erg zijn dat werken lastig wordt. Sommigen vallen overdag in slaap wanneer ze even gaan liggen. Het ga je vast herkennen.

Witte afscheiding

Na de bevruchting heb je soms last van een verhoogde afscheiding. Deze afscheiding is wit en melkachtig. Het begint vaak rond de eisprong en kan gedurende de zwangerschap aan blijven houden. Wanneer er geen bevruchting heeft plaatsgevonden verandert deze afscheiding weer en wordt minder. Het aan blijven houden van de witte afscheiding is voor veel vrouwen dus een bekend zwangerschapsverschijnsel na de bevruchting.

Roze afscheiding of lichte bloeding

Na de bevruchting begint de eicel haar reis naar de baarmoeder. Ondertussen begint de celdeling. Bestaat de eicel uit voldoende cellen dan kan deze gaan innestelen. Soms gaat dit gepaard met wat bloedverlies. Niks om je druk te maken, er is gewoon geen bloedvaatje gescheurd. Die beschadiging geeft een roze afscheiding tot enkele druppels rood bloedverlies. Soms is de bloeding zelfs nog heviger en lijkt het op een lichte menstruatie.

Geen menstruatie

Een belangrijk zwangerschapsverschijnsel na de bevruchting is het uitblijven van de menstruatie. Dit merk je ongeveer twee weken na de bevruchting op. Er treedt geen menstruatie op omdat hormonen dit tegen houden. De bevruchte eicel heeft zich ingenesteld en moet behouden blijven.

Het uitblijven van de menstruatie is voor veel vrouwen het sein om een zwangerschapstest te doen. Op dat moment is er voldoende HCG in de urine aanwezig om middels een test te meten. De zogenaamde vroege zwangerschapstest kun je nog voor de verwachte menstruatie doen.

Andere verschijnselen of symptomen

De zwangerschap brengt meerdere symptomen of verschijnselen met zich mee. Deze zullen soms al direct na de bevruchting merkbaar zijn, soms ontstaan deze ook pas later in de zwangerschap. Belangrijke verschijnselen zijn:

  • Blauwe zichtbare aders in de hals of in het gezicht.
  • Sterker ruiken en sterkere smaak hebben
  • Meer trek in ander voedsel.
  • Winderigheid, rommelende darmen en boeren laten.
  • Zweten of het hebben van opvliegers (nachtelijke zweetaanvallen).
  • Moeite met de stoelgang: vaak verstopping. Ook diarree komt voor.
  • Brandend maagzuur: kan al vroeg in de zwangerschap ontstaan maar ontstaat vaak vanaf vijf maanden.

Soms ervaar je een vreemd gevoel in de baarmoeder. Je voelt dan plopjes alsof de baby schopt. Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap kan dit nog niet het geval zijn, maar kan er we een soortgelijk gevoel ervaren worden. Waarschijnlijk heeft dit met de werking van je organen te maken.

Heb je last van slaapproblemen? Dit kan al vroeg in de zwangerschap ontstaan. Moeizaam inslapen, veel wakker worden en levensecht dromen zijn veel gehoorde klachten. Ook menstruatieachtige buikpijn is een van die bekende zwangerschapsverschijnselen na de bevruchting. Het lijkt alsof je ongesteld gaat worden maar dit is niet het geval.

Als laatste heb je nog bandenpijn. Soms ontstaat dit al binnen de eerste drie maanden van de zwangerschap. Vaker zie je bandenpijn vanaf de vier maanden. Bij bandenpijn heb je last van een trekkerige of stekende pijn. Dit merk je vooral tijdens hoesten, niezen, bukken en tillen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven