Zwanger en hoesten: dit helpt

Bijgewerkt: 10 februari 2023

Hoesten is geen klacht die bij de zwangerschap hoort maar een ziekteverschijnsel op zich. Vaak ontstaat dit door griep of verkoudheid, soms door een longontsteking of een longaandoening. Zwanger en hoesten is geen prettige combinatie. Door het hoesten krijg je last van benauwdheid, bandenpijn of buikpijn. Sommige medicijnen werken goed maar zijn schadelijk voor de ongeboren baby. Daarom leggen we uit welke behandeling tijdens de zwangerschap onschadelijk is.

Hoesten – griep en verkoudheid

Hoesten is een reactie op prikkeling van de slijmvliezen. Het is vaak een verkoudheid die voor deze prikkeling zorgt. Het kan echter ook om een keelontsteking, griep of bronchitis gaan. In alle gevallen raken de slijmvliezen ontstoken. Deze zwellen op en produceren extra slijm. De zwelling en slijmproductie geven een prikkeling aan de hersenen door. Hierop geven de hersenen een hoestprikkel af. Dit is bedoeld om het slijm af te voeren.

Dampo Alle Hoest + Keelpijn

Productieve hoest en droge hoest

Er zijn twee soorten hoesten:

  1. Productieve hoest
  2. Droge hoest (prikkelhoest)

Een productieve hoest is goed. Hierbij wordt slijm of pus vanuit de longen naar boven gekucht. Daarna wordt dit afgevoerd. Een droge hoest of prikkelhoest is erg vervelend, omdat je moet hoesten maar er geen slijm wordt afgevoerd. Nadeel van een prikkelhoest is dat het de slijmvliezen blijft prikkelen en irriteren. Hierdoor kan een droge hoest lang aan blijven houden.

Zwanger en hoesten: de symptomen

Zwangere vrouwen zijn iets vatbaar voor infecties. Hierdoor is de kans op het krijgen van een griep of verkoudheid groter. Naast hoesten krijgt een zwangere vrouw met nog veel meer klachten te maken:

  • Ongewild urineverlies
  • Buikpijn
  • Bandenpijn
  • Soms bloedverlies

Zwanger en hoesten gaat vaak gepaard met ongewild urineverlies en bandenpijn. Dit komt omdat de bekkenbodemspieren bij zwangere vrouwen minder goed werken. Bij druk op de blaas en buik verliezen zwangere vrouwen soms enkele druppeltjes urine.

Bandenpijn is een normaal verschijnsel. De baarmoeder moet aan alle kanten kunnen groeien en hangt daarom vrij in de baarmoeder. Banden houden de baarmoeder op haar plaats. Bij druk op de banden ontstaat er een zeurend of pijnlijk gevoel: bandenpijn. Zwanger en hoesten veroorzaakt een druk of rek op de banden, met de bekende bandenpijn tot gevolg.

Hoesten door een longontsteking

Een bacterie of virus kan voor een ontsteking in de longbuisjes en de longblaasjes zorgen. Je spreekt dan van een longontsteking. Algemene klacht zijn hoesten, benauwdheid en koorts. Je kunt last krijgen van een snellere hartslag, ernstige vermoeidheid en zwakte. Soms doet diep inademen pijn.

Opvallend is dat zwangere vrouwen met griep vaker een longontsteking krijgen. Dit heeft te maken met een zwakker of juist een hyperactief immuunsysteem.

Ben je zwanger en moet je veel hoesten, ben je benauwd en heb je koorts? Dan kan het soms om een longontsteking gaan. Tijdens de zwangerschap is een ontsteking van de longen extra risicovol. De ontsteking kan veel heviger verlopen en kan zelfs dodelijk voor jezelf of de ongeboren baby zijn.

Behandeling bestaat uit het toedienen van een antibiotica of andere medicatie. Antibiotica als je zwanger bent kan soms voor een aangeboren afwijkingen bij het kind zorgen. Toch is het belangrijk om een longontsteking te behandelen. De arts bespreekt de voor- en nadelen van het gebruik van antibiotica.

Wat je zelf kunt doen wanneer je veel moet hoesten

Heb je griep of ben je verkouden, dan kan zelfzorgmedicatie bij hoesten verlichting met zich meebrengen. Het is allereerst belangrijk om te bekijken of er sprake is van een productieve hoest of een droge hoest. Met wat zelfzorg verzacht je de hoest.

  • Voldoende drinken (minimaal 2 liter per dag)
  • Warme dranken verzachten de hoest
  • Een lepel honing verzacht de keelpijn
  • Sabbelen op een snoepje of dropje

Let op: zwangere vrouwen mogen niet te veel drop eten. Dit verhoogt de bloeddruk.

Hoestsiroop tijdens de zwangerschap

Zwanger en hoesten: welke hoestsiroop is onschadelijk? Een hoestsiroop met tijm, honing of althea is wordt vaker tijdens de zwangerschap gebruikt. Dit geldt ook voor een hoestmiddel met sacharose. Maar let op, overleg altijd eerst met de arts of verloskundige. Op sommige producten staat namelijk dat je het niet tijdens de zwangerschap mag gebruiken en op andere producten juist wel.

Hieronder vind je verschillende soorten hoestsiroop. Wil je een product tijdens de zwangerschap of borstvoeding gebruiken kijk dan goed wat er op de verpakking of op de bijsluiter staat. Vraag eventueel advies aan een arts.

  • Bloem altheafleur hoestsiroop

Een hoestsiroop bij droge hoest (kriebelhoest) en vastzittend slijm. Bevat heemstwortel (althea), klimopblad en nog een aantal natuurlijke bestanddelen.

  • Dampo hoestsiroop

Deze siroop bevat althea en zoethout. Dit vermindert de hoestprikkel en werkt verzachtend voor de keel.

  • Daro hoest siroop

Deze hoestsiroop geeft snelle verlichting bij alle hoest (kriebelhoest en droge hoest).

Zwanger en hoesten: medicijnen

Soms is de hoest zo ernstig, dat de arts medicijnen wil voorschrijven. Een hoestmiddel met noscapine onderdrukt de hoestprikkel. Bij een productieve hoest (slijm ophoesten) is het beter om dit middel niet te gebruiken. Dit komt omdat een productieve hoest juist goed is. Onderdruk je de hoestprikkel, dan blijft het slijm in de luchtwegen zitten. Het hoestmiddel noscapine mag tijdens de zwangerschap gebruikt worden. De arts moet dit dan wel voorschrijven.

Promethazine is een middel dat vaker bij hoest wordt gebruikt. Het is niet bewezen dat dit de hoestprikkel vermindert. Ontstaat hoest als gevolg van een allergie, dan werkt Promethazine wel. Het is belangrijk om te weten dat Promethazine versuffend werkt. Het mag dan ook niet zomaar tijdens de zwangerschap gebruikt worden. Dit gebeurt altijd in overleg met de behandelende arts.

Stomen met heet water

Bij vastzittend slijm werkt stomen met heet water goed. Dit kan het beste met alleen heet water zonder toevoegingen. Om de neus vrij te maken kun je Dampo inhalatiecapsules toevoegen. Deze capsules bevatten oliën van pepermunt, eucalyptus en nog een aantal natuurlijke stoffen.

De capsule lost in warm water op. Het maakt de neus vrij en zorgt voor een betere ademhaling. Deze capsules mogen niet gebruikt worden door mensen met antecedenten van stuipen.

Het helpt ook om boven een kom kamillethee te stomen. Voeg een theezakje kamille aan het hete water toe. Laat dit voldoende intrekken. Kamille is voorkomen onschadelijk voor het ongeboren kind.

Is hoesten schadelijk voor ongeboren kind?

Veel hoesten kan erg vervelend zijn. Sommige zwangere vrouwen zijn bang dat het hoesten schadelijk is voor het ongeboren kind. Gelukkig zit de baby goed beschermd in de baarmoeder. Dit is te danken aan een vlies (vruchtzak) dat gevuld is met vruchtwater. Hierdoor is baby uitstekend beschermd tegen bewegingen en stoten.

Hoesten kan door de baby gevoeld worden maar is niet schadelijk. Wel kan er door hoesten meer druk op de baarmoeder of baarmoedermond komen te staan. Soms leidt dit tot bloedinkjes of licht bloedverlies. Ook dit is onschuldig. Bij aanhoudende bloedingen of grote zorgen is het beter om contact op te nemen met huisarts of verloskundige.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven