Zwanger en een auto ongeluk

Je bent zwanger en krijgt een auto ongeluk: dit kan ernstige gevolgen hebben. Een stomp buiktrauma kan de foetus/ baby of de placenta beschadigen. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Krijg je te maken met een botsing tijdens de zwangerschap? Het stomp buiktrauma  protocol laat zien welke behandeling nodig is. Lees de eerste hulp bij botsing.

Zwanger en autorijden: zo veilig is het

Jaarlijks komen er meer dan 600 Nederlanders om in het verkeer. Hier staan ruim 22.000 verkeersgewonden tegenover. Het zijn vooral jongeren tot 25 jaar en ouderen vanaf 75 jaar die te maken krijgen met dodelijke verkeersongevallen. Tot zover de algemene cijfers.

Hoe veilig is autorijden wanneer je zwanger bent? Dit kan en mag gedurende de hele zwangerschap. Uit een (buitenlands) onderzoek blijkt dat een zwangerschap de kans op een auto ongeval verhoogt. Dit geldt vooral voor vrouwen tijdens het tweede trimester. Het risico stijgt in deze periode met 42%. Dit kan gedeeltelijk verklaard worden. Tijdens het tweede trimester voelt een zwangere vrouw zich goed. Hierdoor ontstaat er een vals gevoel van veiligheid. Dit resulteert in meer risico’s nemen tijdens het autorijden.

Een gordelkussen verhoogt het draagcomfort van de autogordel.

Soms is autorijden niet meer verantwoord

Voor het comfort en de veiligheid is het beter om de laatste maand van de zwangerschap niet meer te autorijden. Luister vooral goed naar je eigen lichaam. Je zult misschien merken dat je concentratie niet meer zo goed is. In deze gevallen is zelf autorijden ook niet meer verantwoord:

  • Bij een hoge bloeddruk (hypertensie)
  • Diabetes die slecht onder controle is
  • Aanvallen van epilepsie
  • Ernstige bloedarmoede
  • Bij een zwangerschap met een verhoogd risico op vroeggeboorte of complicaties

Veilig de weg op

Zit je tijdens de zwangerschap achter het stuur? Voorkom een auto ongeluk. Op het gebied van veiligheid let je op een aantal zaken.

  • Autogordel: draag deze op de normale manier. Doe het heupgedeelte zo laag mogelijk onder de buik.
  • Zithouding: het dragen van een autogordel is niet gevaarlijk en zelfs verplicht. Zorg wel dat er 25 centimeter tussen de buik en het stuur zit.
  • Vermoeidheid: houd rekening met vermoeidheid, vooral in het begin van de zwangerschap. Las bij lange ritten regelmatig een pauze in of laat iemand anders rijden.
  • Misselijkheid: vooral gedurende het eerste trimester kun je last hebben van zwangerschapsmisselijkheid. Dit verergert vaak tijdens autorijden. Zelf de auto besturen vermindert de klachten.
  • Trombose: lang stilzitten is niet goed voor de bloedsomloop. Voorkom trombose en houd de bloedsomloop goed op gang. Dit betekent regelmatige pauzes en even de benen strekken.
  • Autoverzekering: check of de autoverzekering de juiste dekking heeft. Dit geldt niet alleen voor de bestuurder maar ook voor inzittenden. De juiste autoverzekering dekt bij een ongeval schade voor alle inzittenden.
  • Medische gegevens: binnen Nederland hoef je niet met jouw medische gegevens rond te lopen. Het netwerk van artsen kan al jouw medische gegevens opvragen. Ga je naar het buitenland, zorg dan dat je alle belangrijke medische details bij je hebt. Laat dit in de Engelse taal opstellen.

Tip: draag een buikband, deze geeft een goede ondersteuning. Niet alleen tijdens het autorijden maar ook wanneer je loopt op staat. Probeer het maar!

Het stomp buiktrauma zwangerschap protocol

Een stomp buiktrauma brengt soms inwendige beschadiging met zich mee. Het verraderlijke van inwendige beschadigingen is dat je dit niet altijd opmerkt.

Hoe ontstaat een stomp buiktrauma? De oorzaak is een stomp letsel zoals bij een auto ongeluk, een trap in de buik of een (fiets) stuur in de buik. Zwanger een verkeersongeval met de auto meemaken is extra gevaarlijk, vooral voor het ongeboren kind. Het is daarom belangrijk om een stomp buiktrauma direct te herkennen. Dit zijn de symptomen van een stomp buiktrauma:

  • Pijn in of rondom het buikgebied
  • Neiging om met opgetrokken benen te gaan liggen
  • Been kan niet omhoog getild worden (diep letsel)
  • Schouderpijn (bloeding van de lever of mild)
  • Angstgevoelens
  • Misselijkheid, braken
  • Verwardheid of kortdurende bewusteloosheid

Een auto ongeval vraagt altijd om medisch onderzoek. Hierbij wordt de conditie van moeder en kind goed in de gaten gehouden. Inwendig letsel is vaak pas later merkbaar. Hierdoor is een later onderzoek of observatie soms noodzakelijk.

Het stomp buiktrauma zwangerschap protocol laat het volgende zien: door veranderingen in het bloedvolume is de kans op trombose en een verminderde werking van de stollingsfactoren verhoogd. Verwonding van de baarmoeder of de placenta kan tot hevige bloedingen leiden. Bij zwangere vrouwen kan een inwendige bloeding onopgemerkt blijven. Een loslatende placenta kan het gevolg zijn. Dit is een levensbedreigende complicatie.

Het bindweefsel van de baarmoeder kan verscheuren. Door inwendige bloeding leidt dit tot een shock. Ook bij een bekkenfractuur kunnen bloedvaten scheuren.

Het stomp buiktrauma kan niet alleen organen van de moeder beschadigen maar veroorzaakt soms ook verwonding van de foetus of baby. In ernstige gevallen heeft dit de dood tot gevolg. Directe gevaren zijn een navelstreng scheur, schedelfractuur, bloeding in de schedel en placenta loslating.

Bij een zwangere vrouw met een stomp buiktrauma is het volgende protocol van toepassing:

  • Onderzoek door een medisch team, waaronder een gynaecoloog
  • Toestand van de foetus controleren met behulp van echoscopie
  • Laboratorium onderzoek naar het Hb gehalte, bloedgroep, rhesusfactor en een stollingsonderzoek
  • 24-uurs observatie in het ziekenhuis
  • Poliklinische nacontrole

Bij een ernstig trauma is het belangrijk om de zwangere vrouw stabiel te krijgen. Bij overlijden van de moeder maakt de ongeboren baby nog kans. Bedraagt de tijd tussen overlijden van de moeder en de bevalling 5 tot 10 minuten, dan is de kans het grootst. Na meer dan 20 minuten is de kans zeer klein dat de baby het overleeft.

Botsing auto zwanger: wat kan ik zelf doen?

Ben je zwanger en een auto ongeluk meegemaakt? Dan is het belangrijk om goed op de gezondheid te letten. Soms lijkt het allemaal mee te vallen. Je hebt geen pijnklachten en voelt verder niks vreemd. Ben je betrokken bij een botsing of auto ongeluk? Ga voor controle altijd langs het ziekenhuis. Vraag eventueel eerst de huisarts of verloskundige om advies.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven