Zo scheer je je gezicht als vrouw

Bijgewerkt: 1 februari 2023

Voor mannen is het heel normaal om (dagelijks) hun gezicht te scheren. Bij een vrouw zie je dit niet zo vaak. Helaas kunnen vrouwen wel last hebben van overmatige gezichtsbeharing. Heb je dit en wil je hier iets aan doen? Dan is het belangrijk om je gezicht op de juiste manier te scheren. We hebben een aantal handige tips voor jou.

Ken de oorzaak van overmatige gezichtsbeharing

Voordat je met het scheerapparaat aan de slag gaat moet je eerst de oorzaak van overmatige gezichtsbeharing weten. Misschien ben je hier al van op de hoogte. Maar het kan ook dat je jezelf nog steeds afvraagt waarom je een snorretje, misschien baardharen of ergens anders ongewenste beharing ontwikkelt.

Meestal heeft dit met hormonen te maken. Vooral na de overgang kun je meer haren in het gezicht krijgen. Bij jonge vrouwen ligt de oorzaak in genetische aanleg of een ziekte zoals PCOS.

Wanneer het om een onderliggende ziekte gaat is het belangrijk om naar een dermatoloog te gaan. Deze kan een behandeling starten of medicatie voorschrijven.

Overbeharing gezicht verwijderen

Het is niet zo dat je overbeharing in je gezicht altijd moet verwijderen. Het hangt ervan af of je hier zelf last van hebt. Sommige vrouwen vinden dit geen probleem en voelen zich net zo geaccepteerd. Maar wanneer het emotionele of sociale problemen met zich meebrengt dan is het beter om hier iets aan te doen.

Overbeharing in het gezicht verwijder je op verschillende manieren:

  • Scheren
  • Epileren
  • Waxen
  • Ontharingscrème
  • Elektrolyse

Je gezicht scheren is de meest makkelijke en snelle methode. Het kost nauwelijks iets en het doet geen pijn. Wel moet je het vaker bijhouden.

Hoe scheer je je gezicht als vrouw? Een aantal tips

Wil je als vrouw je gezicht scheren dan heb je twee keuzemogelijkheden: nat scheren of droogscheren. Dit laatste (droog scheren) doe je met een scheerapparaat. Zeer geschikt voor mannen maar minder handig voor vrouwen. Bij nat scheren krijg je namelijk een veel gladder resultaat.

De vrouwenhuid is vaak gevoeliger dan de mannenhuid. Ook dan is nat scheren beter want je krijgt hierdoor wat minder snel last van roodheid en puistjes.

Koop scheermesjes voor het vrouwengezicht. Die zijn wat smaller en soms voorzien van verzorgende ingrediënten. Gaat het om niet al te veel gezichtsbeharing dan voldoet een wenkbrauw scheermesje ook.

Kies altijd een model dat bij je past. Wanneer je toch een scheermesje voor mannen nodig hebt dan moet je dit gewoon aanschaffen en gebruiken. Schaam je hier niet voor.

Handleiding gezicht scheren (voor de vrouw)

Was van tevoren altijd je gezicht. Doe dit met warm water zodat de poriën open gaan staan. Vervolgens spoel je vuil weg. Gebruik liever geen zeep vlak voor het scheren, hierdoor kan er roodheid ontstaan.

Gebruik scheergel. Hiermee voorkom je een branderig gevoel. Vooral bij het verwijderen van gezichtsbeharing is dit belangrijk. Breng de scheergel of het scheerschuim aan en maak het scheermesje nat. Scheer nu de haartjes weg. Doe dit tegen de groeirichting in, hiermee scheer je veel gladder.

Druk zeker niet te hard. Hierdoor kunnen er sneetjes in de huid ontstaan. Laat het scheermesje zijn werk doen.

Spoel het scheermesje tussendoor af. Dit is belangrijk want zo blijft het mesje scherp. Bovendien ga je hygiënisch te werk.

De huid verzorgen

Het is goed om na het scheren de huid goed te verzorgen. Dit doe je met een hydraterende of kalmerende crème of zalf. Een crème is beter want die laat zich makkelijk uitsmeren, waarbij een zalf dikker is. Zalf gebruik je voornamelijk bij de aanwezigheid van wondjes of wanneer het om een geïrriteerde huid gaat.

Gebruik nooit een zalf of crème met alcohol of parfum, dit zorgt voor meer irritatie dan je zou denken. Na het scheren heeft je gezicht de juiste verzorging nodig.

Dit doe je bij de aanwezigheid van stoppels

Wanneer je de haartjes scheert groeien ze snel terug. In het begin zijn ze als stoppels zichtbaar. Het is niet zo dat afgeschoren haartjes scherper of botter teruggroeien, dit is een fabeltje. Wel is het een feit dat je de stoppeltjes ziet en dat ze wat ruwer aanvoelen. Ze worden zachter naarmate de haartjes weer langer worden.

Wanneer je donkere gezichtsbeharing hebt dan zie je de stoppels veel eerder en beter. Bij hele lichte gezichtsbeharing valt dit op zich wel mee.

Bij het scheren van gezichtsbeharing kun je de aangroei van stoppels niet voorkomen maar wel verwijderen. Dit doe je met behulp van een huidscrub. Hiermee verwijder je niet alleen dode huidcellen maar ook de aanwezige stoppeltjes.

Het is dus belangrijk om zeker twee keer per week het geschoren gedeelte te voorzien van een huidscrub. Hierdoor blijft je huid zacht aanvoelen en mooi uitzien.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven