Zeoliet werking, ervaringen en bijwerkingen

Bijgewerkt: 17 februari 2023

Zeoliet is een mineraal dat van nature veel water bevat. Je hebt ook kunstmatige zeolieten, die kom je in onder andere wasmiddelen tegen. Wist je dat dit product ook gebruikt wordt om te detoxen? Lees alles over de zeoliet werking en bijwerkingen. Maar ook wat ervaringen van anderen zijn.

Dit zijn zeolieten

Zeolieten komen zowel in natuurlijke als kunstmatige vorm voor. Het gaat hier om mineralen die vaak worden gevormd in vulkanisch gesteente, metavormengesteente of granieten. Zeoliet vind je vooral op de bodem van zout water, waar het als een zachte kleilaag aanwezig is.

Er zijn meer kunstmatige dan natuurlijke zeolieten. De mens kan zeoliet namelijk heel goed namaken. Toch zijn natuurlijke zeolieten beter voor het milieu, omdat ze giftige stoffen en zware metalen absorberen en binden.

Toepassing van dit mineraal

Je komt dit mineraal vaak in wasmiddelen tegen. Hierbij wordt het als waterontharder ingezet. Daarnaast is het een bekende katalysator. Ook gebruiken veel mensen het in de vijver of het aquarium. Dit verbetert de hardheidsgraad van het water.

Natuurlijke zeoliet wordt ook gebruikt als detoxkuur. Het is bedoeld om het lichaam te ontgiften oftewel het afvoeren van afvalstoffen. Het is nergens bewezen dat zeoliet hier ook effectief in is. Bovendien is het verboden om medische claims te leggen.

Europees toelatingsnummer

Let bij aankoop van zeoliet erop dat het over een Europees toelatingsnummer beschikt. Het toelatingsnummer ziet er zo uit: CE0481. Dit betekent dat zeoliet is goedgekeurd als medisch hulpmiddel.

Het gebruik van zeoliet

Hoe wordt zeoliet gebruikt? Dit mineraal is verkrijgbaar als poeder of als capsules. Op de verpakking staat altijd de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Het is aan te raden om deze aanwijzingen op te volgen en zeker niet meer in te nemen.

Je mag het poeder vermengen in een glas water of een gezonde smoothie. Capsules neem je met wat water in. Gebruik zeoliet met het juiste toelatingsnummer niet tijdens de maaltijd. Neem dit een half uur van tevoren of twee uur na de maaltijd in.

Na sportieve inspanningen

Sporters gebruiken zeoliet ook voor het lichamelijke herstel. Van verschillende merken is hier speciale zeoliet voor verkrijgbaar. Dit middel bevat verschillende stoffen waardoor je na een sportieve inspanning sneller herstelt.

Bekende bijwerkingen

Is zeoliet schadelijk of zijn er bijwerkingen bekend? Zeolieten van natuurlijke oorsprong kunnen asbestachtige stoffen bevatten. Je kunt je voorstellen dat dit schadelijk voor de gezondheid is. De zeoliet die je in capsulevorm of als poeder koopt bevat deze schadelijk stoffen niet.

Zeoliet bijwerkingen zijn er niet zo heel veel. Van zeoliet is bekend dat het water aantrekt. Wanneer je dit mineraal inneemt is het belangrijk om dagelijks voldoende water te drinken. Dehydratie kenmerkt zich door hoofdpijn, vermoeidheid en een verminderde concentratie. Het is dan belangrijk om meer water te drinken of minder zeoliet in te nemen.

Zeoliet ervaringen

Voordat je dit product koopt is het goed om je in te lezen in de werking en eventuele bijwerkingen. Op het internet vind je niet zoveel ervaringen met betrekking tot zeoliet. Dit heeft een reden: een verkoper mag geen medische claim leggen. Dit betekent dat er ook niet zomaar ervaringen van gebruikers bij het product mogen komen te staan.

Wil je toch iets meer weten over zeoliet ervaringen? Op verschillende fora vind je hier meer informatie over. Vraag andere gebruikers wat hun bevindingen van dit product zijn.

Op het internet vind je veel recensies die bij producten staan. Vertrouw die niet altijd. Het komt regelmatig voor dat recensies worden ingekocht of dat ze vals zijn. Controleer daarom of de ervaringen die je ziet staan ook wel realistisch zijn.

Je eigen ervaringen delen

Heb je zelf ervaring met zeoliet? Help andere lezers en deel het op onze website. Dit doe je onderaan dit artikel. Geef aan waarom je zeoliet gebruikt, wat de bijwerkingen waren en of het ook effect heeft of had.

Wat is het beste zeoliet?

Het is niet te zeggen wat de beste zeoliet is. Wel is het belangrijk dat het gebruik hiervan 100% veilig is. Het mag dus zeker geen schadelijke stoffen bevatten. Daarom is het goed om naar Europese certificering te kijken. Het is niet aan te raden om zeoliet vanuit Aziatische webshops te bestellen. Dit is vaak niet goedgekeurd voor de Europese markt.

Zo lang werkt zeoliet

In het lichaam blijft zeoliet gedurende vier tot zes uur actief. Zeolieten worden ook gebruikt voor het filteren van vijver of aquarium. In dit geval blijft zeoliet drie tot wel vijf jaar lang werken. Uiteraard zien zeolieten voor vijver of aquarium er heel anders uit dan wanneer je het inneemt. Gooi dus niet zomaar zeolietpoeder, bedoeld voor menselijke consumptie, in je vijver.

Zeolieten voor de vijver of het aquarium zijn niet voorzien van een Europees toelatingsnummer. Hier hoef je dus niet op te letten.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven